Julmat i USA – Detta bör du veta Amerikansk Julmat

Julen är den högtid som både jag och Viri håller allra högst. Vi båda har alltid drömt om att resa till USA just under julen, men det har aldrig blivit av under högtidsdagarna. Vi har dock besökt USA flitigt, och tycker att den Amerikanska julen är något alldeles speciellt. Julmaten i USA är vi dock bekanta med då den har vissa influenser från världens alla hörn, inte minst från Skandinavien och Mexiko. Detta inlägg blir vår hyllning till den Amerikanska julmaten.

Kort historia om den amerikanska julmaten

Det går inte att förneka att den största amerikanska matrelaterade högtiden är Thanksgiving. Å andra sidan är alla amerikanska högtider fokuserade på mat i stora mängder, så även julen. Det som gör den amerikanska julmaten så speciell är att den ständigt influeras av många olika kulturer. Det går inte att säga att det finns en typ av julmat som kommer från USA. Julmaten kan variera beroende på vilket hem man besöker. För min familj, som emigrerade från Sverige och bosatte sig i norra USA, runt Chicago och Michigan, är julmaten helt annorlunda mot hur Viris vänner i södra USA, på gränsen till Mexiko, ställer på sitt julbord. Detta gör det amerikanska julbordet så häftigt och varierande.

Det kanske inte är så konstigt att julmaten i USA främst har influerats av den engelska maten, då England koloniserade stora delar av en nordamerikanska kontinententen. Om man tittar på vad man hittar på ett traditionellt julbord från Storbritannien kan man där hitta Kalkon (med fyllning), ugnsbakad potatis, köttsås (Gravy), tranbärssås och puddingar/pajer av olika slag. Det vill säga mat som man ofta ser på ett traditionell amerikanskt julbord. För att läsa mer om julmat från England kan vi rekommendera denna artikel.
I och med invandringen från andra länder, exempelvis Frankrike, Italien och de Skandinaviska länderna har fler maträtter till julbordet tillkommit.
Tack vare migrationen från Latinamerika (och även Asien) ser man att nya maträtter tillkommer än idag. Nedan presenterar vi den vanligaste julmaten som finns i USA. Vi ska också försöka förklara var dessa kommer ifrån och var i USA man kan hitta julmaten i fråga. Som ni kommer bli varse så är den amerikanska julmaten så mycket mer än bara kalkon och sötpotatismos. Det är är en dröm för matälskare, så nu kör vi!

Traditionell Julmat i USA

Kalkon

Även om det amerikanska julbordet erbjuder så mycket mer än bara kalkon så går det inte att komma ifrån att kalkon med fyllning är det absolut vanligaste och klassiska måltiden för både jul och thanksgiving in USA. Traditionen med att äta kalkon som julmiddag härstammar från det brittiska julbordet, som även de serverar kalkon. Amerikanarna har dock tagit det både ett och två steg längre och vidareutvecklat rätten. Man kan därför hitta många olika varianter av kalkon beroende på vilken delstat man firar jul i. Exempelvis är det inte ovanligt att man i Texas äter helfriterad kalkon. Det kan verka som att kalkon inte kan tillredas på speciellt många sätt men många amerikanska familjer tycks ha sina egna preferenser och hemliga familjerecept på hur man tillagar sin kalkon.

Julkalkon

Gås

Att äta gås till jul är en tradition som härstammar från England och engelska traditioner. Men det är inte helt ovanligt att man historiskt sett hittat denna rätt på det amerikanska julbordet. Traditionen att äta julgås är dock på nedgång. Varför vet ingen riktigt men för den som läst Charles Dickens, en julsaga, har kanske noterat att även där har man bytt ut den traditionella engelska gåsen till den mer amerikanska kalkonen. Kanske visste Charles Dickens något som inte vi vet.

Julskinka

Tro det eller ej men julskinkan har en plats även på den amerikanska julmiddagen. Denna tradition har inte helt oväntat sina rötter från de europeiska migranterna, som förde med sig denna jultradition från sina respektive länder. Julskinka äter man flitigt i europa och främst i de nordliga europeiska länderna såväl som i Storbritannien och andra engelskspråkiga länder som Australien. Julskinkan har därför två namn på engelska, “Christmas Ham” och det lite mer nordisk rungande “Yule Ham”
Oxfilé Wellington
Många i Sverige känner säkert igen denna rätt som Gordon Ramsays signaturrätt, Beef Wellington. Denna maträtt har även den en plats på det amerikanska julbordet hos vissa familjer. Rätten är dock inte så populär till jul som många vill få den till. Jag har aldrig träffat en amerikan som har sagt att denna maträtt äts vid deras julfirande. Men tydligen finns det folk som äter detta under julen, om man få tro receptsajter och nyhetsmedier. Känner ni någon som äter Oxfilé Wellington till jul får ni gärna kommentera nedan.

Fisk

Att äta fisk till jul är populärt i många amerikanska hem. Inte minst i de Italiensk-amerikanska hemmen där traditionen att äta en måltid som inkluderar 7 sorters olika fiskar. Denna tradition kallas på engelska för: “Feast of the Seven Fishes” och för den som vill läsa mer om detta rekommenderar vi att göra det på Wikipedia.
Det är inte bara personer med ursprung från Italien som äter fisk till jul i USA. Influenser från de skandinaviska länderna lever fortfarande kvar och det är inte ovanligt att torsk utgör en del av julbordet. Lutfisk serverar man i delstater med skandinaviska folk som har rötter, exempelvis Minnesota.

Vanliga tillhörande maträtter man äter till jul

De rätter som vi listat ovan är själva huvudrätterna för julmiddagen. Det finns dock en hel del andra rätter, så kallade “side dishes” som man äter till huvudrätterna. Även dessa rätter varierar mycket beroende på familj och kulturell bakgrund. Det är dock inte ovanligt att dessa rätter är de som är mest speciella då de hjälper till att lyfta smaksensationerna på julbordet ytterligare några nivåer. I min familj är grönkål ett exempel på en sådan rätt som alltid bör finnas med på julbordet då den eleverar andra, mer centrala rätter på julmiddagen.
Nedan kommer vi lista några exempel på Amerikanska rätter som fungerar som tillbehör till huvudrätterna på den amerikanska julmiddagen.

Potatismos

Julmat förknippar man sällan med Potatismos, eller mashed potatoes som det heter i USA. Men detta är faktiskt vanligt förekommande på en traditionell amerikansk julmiddag. Potatismos är något de flesta äter och man kan kombinera rätten med så pass många andra rätter på bordet vilket gör den mycket populär. Det amerikanska moset skiljer sig ofta från det man äter i Sverige då det ofta är krämigare och innehåller ost i olika former (Jag har även stött på att man blandar i bacon i moset). Det amerikanska potatismoset är därför ett säkert kort på julmiddagen.

Sötpotatismos

Att göra mos på sötpotatis eller “Yams” som man i USA kallar det, är främst en rätt som förknippas med tacksägelsedagen (Thanksgiving). Det händer dock att många familjer äter i princip samma mat, både till Jul o thanksgiving.

Sötpotatisgratäng med marshmallows

Det låter kanske konstigt men i många hem serverar man en gratäng gjord på sötpotatis och som är toppad med marshmallows till jul. Denna rätt är också populär kring thanksgiving men hindrar inte amerikanarna att servera den även till jul.

Äppelsallad

Första gången jag stötte på att man serverar äppelsallad till jul var i Mexiko. Äppelsallad är förvånansvärt gott till Kalkon. Att man i USA äter äppelsallad till jul är därför inte så förvånande, men det är inte det första man tänker på när man hör om amerikansk jul. Kanske för att det innehåller äpple och sallad i namnet.
Om ni ska testa på att göra kalkon någon gång kan jag varmt rekommendera både sötpotatismos och äppelsallad

Julmat i den amerikanska södern

Om vi lärde oss något under vår resa i den amerikanska södern så var det att de har mycket starka mattraditioner. Både i Texas och Louisiana tar de mycket allvarligt på sin mat och traditioner. Vi blev därför förvånade när vi fick höra att Julmaten i exempelvis New Orleans, ser så pass annorlunda ut från den som visas upp i svenska medier som traditionell amerikansk julmat. Att Gumbo, cajun kräftor och Beginets serveras på juldagsmiddagen kom som en stor överraskning för oss. Vi tänkte därför lyfta fram några av de maträtter som man äter i södra USA, där franska, karibiska och mexikanska influenser påverkat hur man äter.

Gumbo

Även om man som svensk inte direkt tänker jul när man hör Gumbo så är denna rätt inte ovanlig att finna på bordet hos en familj i södra USA och då främst i Lousiana. Gumbo är en cajun-gryta som blandar både kött och skaldjur,
Under vår strapats i New Orleans blev både jag och Viri bekanta med den utsökta rätten och köpte med oss ett paket med färdig Gumbo-krydda som vi ska testa på, kanske någon gång i mellandagarna.

Gumbo från New Orleans

Tamales

Att Tamales finns på många julmiddagar i USA förvånade både mig och Viri. Men faktum är att tamales blivit allt mer populärt att äta, även kring jul. Förmodligen har detta att göra med den stora latinamerikanska befolkningen i USA som tar med sig sina traditioner till sitt nya hemland.

Shrimp and Grits

Även om Grits (gryn) främst associeras med en stadig frukost är “Shrimp and grits” en otroligt vanlig måltid i USA:s södra delstater. Att äta denna måltid till jul är inte den vanligaste julmåltiden kanske, men det förekommer. Särskilt i delstater som Louisiana och South Carolina.

Shrimp and Grits

Amerikanskt julgodis och kakor

Många har säkert hört om traditionen att ställa ut mjölk och kakor till jultomten. Detta brukar vara flitigt förekommande i amerikanska julfilmer. Kakor och även julgodis är därför ett viktigt inslag i den amerikanska julen. Vi har därför listat de vanligaste kakorna och julgodiset man äter till jul i USA.

Pepparkakor

Få kakor kan förknippas mer med julen än pepparkakor. För oss svenskar är pepparkakor lika givet till jul som julgröt. Jag minns hur förvånad jag själv blev när jag stötte på Annas Pepparkakor

Polkagrisar (candy canes)

Polkagrisar är vanligt förekommande till jul, men det är inte Gränna polkagrisar vi tänker på när vi pratar om amerikansk jul. Amerikanska polkagrisar är ofta mindre och böjda som en käpp. Det är också vanligt att man använder dem till att dekorera granen innan man äter dem.

Beignet

Beignet är ett bakverk som är omåttligt populärt i New Orleans och som vi hörde även serveras till jul. Om detta stämmer eller ej låter vi vara osagt men det skulle inte förvåna om dessa läckra och friterade bakverk med på tok för mycket socker över sig är en del av jultraditionen i vissa delstater.

Beignet med varm choklad

Flan

En efterrätt som man sällan hör om i Sverige är Flan. Vad är då flan undrar ni säkert? Flan skulle kunna beskrivas som en Brylépudding som är täckt med en karamellsås. Detta är en mexikansk influens som blir allt vanligare i södra USA och framförallt i de delstater som gränsar mot Mexiko. I Mexiko äter de flan året runt men sällan specifikt under julen. Möjligen är orsakar julen en längtan av nostalgi hos den del av befolkningen med rötter från Mexiko.
Pajer av alla dess slag
Man brukar säga att inget är så amerikanskt som paj, och då syftar man oftast på äppelpaj. Under juletider här självklart den amerikanska pajen sin plats på julbordet. Det är främst tre pajer som man äter kring jul, dessa är:

 • Pekanpaj
 • Pumpapaj
 • Äppelpaj

Dessa pajer är i princip samma pajer som man äter vid thanksgiving och detta har med största sannolikhet att göra med att frukterna fortfarande är i säsong vid denna tid på året. Inte i alla stater men många av staterna som utgör USA kan man få tag i ingredienser relativt lätt.

Äppelpaj

Vad dricker man i USA under julen?

Till god mat måste man ju även ha något att dricka till. De flesta juldrycker på denna lista är även populära sådana i Sverige. I vissa fall har dryckerna tagit annan form i USA än den har i Sverige. Exempelvis dricker man cidern varm och Coca-cola är julens dryck, till skillnad från Sverige, där Julmusten fortfarande dominerar.

Coca Cola

Man skulle kunna säga att Coca Cola är officiell sponsor av julen. Inte nog att man har gett tomten ett ansikte, det är också denna dryck som dominerar de amerikanska julborden.

Äggtoddy (Eggnog)

Juldrycken Äggtoddy, eller Eggnog som det också kallas är en mycket populär företeelse just under julen. Äggtoddy härstammar från England men ofta förknippar med USA. Denna dryck består av socker, äggula med någon form av starksprit, exempelvis rom eller whiskey.

Äppelcider

För oss svenskar kanske det verkar konstigt att dricka cider på julen men varm äppelcider är fantastiskt gott när det är kallt. I min ungdom blev jag positivt överraskad när jag beställde varm cider, något som jag aldrig druckit innan, under en kall dag i Washington DC. Det var magiskt.

Glögg

Alla känner vi till Glögg, denna nordiska varma dryck gjord på kryddat vin är populär i många delar i världen. I Tyskland heter det “Glühwein” men på engelska är det “Mulled wine”

Bål

Det är inte ovanligt att man hittar fruktbål både med och utan alkohol vid amerikanska julmiddagar. Detta är något som även är mycket populärt i Mexiko, där man dricker bålen varm och alltid utan alkohol.

Varm Choklad

Det finns inget godare än varm choklad på en kall vinterdag. Detta gör att den varma chokladen får vara med på listan över amerikanska drycker som är populära under julen. Den varma chokladen som dricks under julen i USA kommer ofta med någon form av twist. Smaksatt varm choklad med exempelvis mint (polkagris) är inte omöjligt att stöta på. Den varma chokladen till jul är med största sannolikhet mer populär ju mer norrut i USA man firar jul. Att dricka varm choklad under en palm i Florida på juldagen hör nog inte till vanligheterna.

Avslutande ord om julmaten i USA

Som man kan se ovan så finns det ett enormt utbud av julmat i hela USA. Variationen är så stor att vi är medvetna om att det finns massor av fler rätter som vi skulle kunna ha tagit med.
Vi tänkte avsluta med att skriva lite om vad många äter i USA om man inte firar jul. USA är trots allt ett land av många kulturer och religioner. Kinamat har dock kommit att bli väldigt populärt hos många som inte firar jul. Detta har att göra med att kinesiska restauranger var de enda restaurangerna som var öppna under julen och därför fick man samlas där istället, tills att det blev en tradition. Nuförtiden är många ställen öppna, även under julhögtiderna. God Bless America och God Jul!

Lästips: För den som vill läsa mer om Amerikansk Julmat kan vi rekommendera denna väldigt intressant artikel om Julmatens gömda historia.

2 tankar på “Julmat i USA – Detta bör du veta Amerikansk Julmat”

 1. The fruitcake is another Christmas staple. I have not met anyone who actually likes fruitcake. It sometimes shows up as a gift, which is promptly re-gifted. Who knows how many times it is re-gifted, before it perhaps ends up being tossed at the annual Fruitcake Toss in Manitou Springs, Colorado.

  Svara
  • I had forgotten about the fruitcake in the US. I did however write about ”Stollen” in my article about German Christmas foods, which is a much more loved precursor of the American fruitcake. I had no idea that there was an annual Fruitcake toss in Colorado, that I would have liked to see. Always remember the famous words of Johnny Carson: “The worst Christmas gift is fruitcake… There is only one fruitcake in the entire world, and people keep sending it to each other, year after year.”

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.