Vad kan man göra i Chicago på en dag?

Chicago är min absoluta favoritstad, både i USA och i världen. Det var mycket därför som jag bokade den längsta resan i med flyg jag någonsin har gjort.

Mexico City – Chicago – Istanbul – Göteborg

Denna resa blev spontanbokad, mycket på grund av att jag skulle få ett helt dygn i just Chicago. 24 timmar låter inte mycket men jag var extremt taggad och planerade därför mina absoluta favoritaktiviteter i “The Windy City” för att få ut så mycket som möjligt av mina timmar i staden. Här kommer mina tips på vad man kan göra i Chicago om man “bara” har ett dygn i Chicago.

Bo centralt i Chicago för att smidigt checka in och ge dig ut i staden

Har man lite tid på sig i Chicago, men ändå har tid för att övernatta, vill man ogärna bo alltför långt bort från centrum. Jag brukar försökta hitta ett boende så nära den blå tunnelbanelinjen som möjligt, då det är denna linje som går från flygplatsen. De senaste gångerna jag varit i Chicago har jag bott på ett hostel (HI Chicago Hostel) som ligger väldigt nära Jackson tunnelbanestation (blå linje). På så vis behöver jag bara gå några kvarter innan jag kan checka in eller lämna väskorna i bagagerummet. Detta är också smidigt när man ska ta sig tillbaka till flygplatsen.

Downtown Chicago

Äta frukost, lunch och middag med tre Chicago klassiker

Det är ingen hemlighet att Chicago är fullt med god mat och fantastiska restauranger och matställen som passar allas plånböcker. Min rekommendation är att försöka äta någon (eller några) av Chicagos matklassiker. Mina tre favoriter är Deep Dish Pizza, Chicago Italian Beef Sandwich och Chicago Hot Dog . Ett tips här är att inte gå ut alltför hårt med en Deep Dish Pizza till frukost utan öppna lätt med en Italian Beef Sandwich eller varmkorv för att sedan avrunda med pizza på kvällen. Tro mig, det finns inget värre än att äta en stor Deep Dish Pizza till lunch och spendera resten av eftermiddagen i en matkoma utan dess like.
Under mina 24 timmar i Chicago blev det Chicago Hot Dog och friterad kyckling på mitt favoritställe The Roost Carolina Kitchen, som ligger i anslutning (relativt nära) Wrigley field.

Friterad Kyckling på The Roost Carolina Kitchen i Chicago
Friterad Kyckling ”Souther Style” med Mac N Cheese och brödpudding
Deep dish Pizza i Chicago
Varm och ostfylld Deep Dish Pizza

Vad hinner man se under en dag i Chicago?

Det korta svaret här är “Ganska mycket faktiskt”. Många sevärdheter ligger relativt centralt i Chicago och om man inte planerar alltför mycket och det är lågsäsong (med korta köer) kan man man besöka de viktigaste sevärdheterna, Millenium Park, Cloud Gate (Bönan), John Hancock Center och Chicagos Konstmuseum. Sevärdheter som ligger relativt nära varandra och som man kan besöka utan problem under en dag om man bor i centrala Chicago. Vill man besöka museum eller aktiviteter som ligger lite utanför stadskärnan får man dock prioritera sina aktiviter då man förmodligen inte kommer hinna med både exempelvis “Field Museum”, som ligger söder om “The Loop” och John Hancock Center som ligger lite mer norrut.
Jag, kulturell idiot som jag är valde att inte besöka dessa platser igen utan åkte upp till Wrigley Field för att se Chicago Cubs spela mot ärkerivalen ST Louis Cardinals. Denna upplevelsen kan ni läsa mer om i vårt inlägg om ”Baseboll i Chicago” Jag promenerade dock igenom Millenium Park och passerade den vackra “Bönan” innan jag hoppade på tunnelbanan upp mot anrika Wrigley Field.

Avrunda med en rofylld promenad längs med Chicagofloden

Jag älskar verkligen floden som ringlar genom Chicagos Downtown. Det är något med den blå/gröna färgen som gör att Chicagofloden är så otroligt vacker. Även på kvällen i skenet av månen och gatlamporna är floden något alldeles extra. Har man tid och möjlighet så rekommenderar jag verkligen att försöka ta sig tid till att ta en promenad längs med floden. Då dagen är kort och förmodligen varit intensiv med allt “turistande” kan det vara skönt att varva ner med en rofylld promenad längs med “Riverwalk”. Jag försöker alltid ta mig tid att åtminstone stanna till en stund på någon av Chicagos broar som korsar floden för att beundra den. Har man dock inte promenerat längs med “Riverwalk” är detta något som man bör göra innan man lämnar Chicago.

Riverwalk vid Chicagofloden
Chicagofloden

En dag i Chicago är bättre än ingen dag i Chicago

Självklart är en dag inte tillräckligt för att upptäcka Chicago på riktigt. Jag resonerar dock som så att en dag är bättre än ingen dag alls. Mitt första besök i Chicago var kortare än 12 timmar men jag hann ändå med att promenera på Chicagos gator, åka upp i Willis Tower (eller Sears Tower som det hette på den tiden) samt äta på det helgalna stället “Ed Debevic’s”.
Jag hoppas detta blogginlägg ska hjälpa dig som planerar en kortare visit i Chicago att bli inspirerad att verkligen njuta av varje sekund av “The Windy City”. Om du redan har erfarenheter av kortare besök i Chicago får du gärna höra av dig och berätta vad du prioriterade för något, Jag är medveten om att alla inte gillar baseboll. Om du besöker Chicago under vintern får du inte missa vårt blogginlägg om vad man kan göra i Chicago på vintern.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.