Därför är Chicagofloden grön/blå

Jag är förmodligen inte ensam om att tycka om städer som har en eller flera floder som passerar stadskärnan. Chicagofloden tar dock priset som en av de vackraste floderna som jag har sett rinna genom en miljonstad. Det är inte ovanligt att floder och vattendrag i anslutning till större städer får en brunaktig färg på grund av smuts och föroreningar. Chicagofloden har en blå/grön färg som har fascinerat mig genom åren och under alla mina besök i Chicago har jag alltid blivit förundrad över hur och varför Chicagofloden har denna vackra färg. I detta blogginlägg reder vi ut varför floden i Chicago har denna färg. Vi tar också upp när man färgar floden aktivt, vilket man gör varje år under St. Patrick´s Day, samt när Chicago Cubs vinner en titel (vilket inträffar ca en gång vart hundrade år)

Chicagofloden i Chicago

Hur får Chicagofloden sin speciella färg?

Chicagofloden får sin speciella färg på grund av en rad olika orsaker. Att floden har en lerbotten, algblommning och sötvattnet som rinner in från Lake Michigan är alla bidragande orsaker till att Chicagofloden får sin speciella färg. Jag har haft nöjet att se floden både under sensommaren såväl som på vintern och det är tydligt att färgen är mycket grönare under varma dagar än under den kalla vinterperioden.
Även om Chicagofloden har en blågrön färg under stora delar av året så är det en årlig tradition i Chicago att färga floden helgrön under St. Patrick´s Day.

När färgar man Chicagofloden grön?

Under St. Patrick´s Day färgar man floden grön, en tradition som man årligen har gjort sedan 1962. Men traditionen är egentligen äldre än så. Det första användningsområdet för att färga floden grön var för att man på så vis kunde identifiera de stora problem med föroreningar man brottades med under 60-talet. När man sedan upptäckte att det såg vackert ut bestämde man sig för att göra det till en årlig tradition. Som tur är har färgningen av Chicagofloden blivit mycket mer miljövänlig på senare år och till skillnad från för, då floden kunde vara grön i en hel vecka, är färgen endast kvar under ca 5 timmar, så det gäller att passa på att njuta av den gröna färgen om man firar St. Patrick´s Day i Chicago. För att läsa mer om färgningen av Chicagofloden kan vi rekommendera denna artikel.

Chicagofloden under St. Patrick´s Day

Eftersom St. Patrick´s firandet infaller på olika datum varje år (alltid en lördag) varierar det när man färgara Chicagofloden grön varje år. I år, 2020, är färgar man floden i Chicago den 14:e mars.
Floden färgades blå under Chicago Cubs finalserie 2016
Det är inte bara under St. Patrick Day som floden färgats. Under finalserien mellan Chicago Cubs och Cleveland Indians 2016, färgades vattnet i Chicagofloden blått, för att fira hemmalaget Cubs seger i “World Series”. Titeln var den första på över 108 år och man slog verkligen på stort när segern var bärgad
Den blåa färgen var exakt den nyans som hemmalaget Chicago Cubs har på sina matchdräkter.

Njut av Chicagofloden från “Riverwalk” i Chicago

Om man besöker Chicago är det oundvikligt att missa den vackra floden som rinner genom staden. Att avnjuta Chicagofloden från någon av stadens broar eller från “Riverwalk” är ett måste när man besöker Chicago.
Om ni har egna upplevelser från Chicagofloden eller Chicago får ni väldigt gärna höra av er och berätta er historia och vad ni tycker om floden som har blivit en av mina favoritfloder i stadsmiljö.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.