Cloud Gate – Chicagos mest kända böna

Ett måste när man besöker Chicago är den berömda “Bönan”, ”The Bean” eller “Cloud Gate”, som den egentligen heter. Vid mitt första besök i Chicago 2002 fanns denna ikoniska skulptur faktiskt inte, då det var färdigställt först 2006. 14 år efter är det ett av Chicagos populäraste och välkända sevärdhet.
Jag är ett stort fan av “The Bean” och har varit det sen jag besökte skulpturen för första gången. I detta blogginlägg ska jag försöka förklara vad det är som gör Chicagos mest kända böna så speciell och älskvärd.

”The Bean” – Bakgrund

Cloud Gate, som återfinns i Millenium Park i centrala Chicago är en gigantisk skulptur som skapades av den brittiske konstnären “Anish Kapoor”. Skulpturen är gjord genom att svetsa ihop 168 plattor rostfritt stål till en bön-liknande klump. Kreationen är enorm och mäter hela 10 m × 13 m × 20 m enligt Wikipedia. Det sägs att Kapoor inte var speciellt förtjust i att hans verk blev kallad för “bönan” av Chicago-borna. Oavsett namn så är hans skulptur en av de mest fotograferade i Chicago. Bönan är som gjord för att ta kreativa “selfies”.
Skulpturen är massiv och det är härligt att se att den ger så mycket glädje för alla besökare som tar foton på den och sig själva. Att skulpturen ligger så pass centralt och är gratis att besöka bidrar säkerligen till dess popularitet. Det finns egentligen ingen anledning till att inte besöka Cloud Gate när man är i Chicago, om man inte är rädd för sin egen spegelbild vill säga.

Residiot framför "The Bean"

Varför gillar jag Chicagos mest kända böna så mycket?

Jag har många gånger funderat på varför jag fastnat för just Bönan i Chicago. Vad det är som gör den så pass fascinerande att besöka. Jag har kommit fram till att det främst är tre orsaker som gör att jag gillar bönan så pass mycket.

För det första är den är sjukt snygg och häftig att titta på. Den stilrena designen i rostfritt stål gör att man ser sig själv och staden ur ett annat perspektiv när man speglar sig i den glänsande ytan.

För det andra erbjuder bönan en alternativ “skyline”. Det pratas ofta om Chicagos vackra ”skyline”, men det pratas sällan om den “skyline” av Chicago som reflekteras i Cloud Gate. På grund av skulpturens form och skinande yta kan man se en vacker reflektion av de höga byggnader som utgör delar av Chicagos berömda “skyline”.

För det tredje älskar jag ironin med att en gigantisk “böna” finns i den stad som har näst mest mexikanska migranter i hela USA. Den höga andelen mexikaner i Chicago har gjort att mexikansk mat, av riktigt hög kvalitét, har erövrat den kulinariska scenen i Chicago. Att en “böna”, som är central i den mexikanska matkulturen, står mitt i centrala Chicago och har blivit en av de populäraste attraktionerna är lika roligt som det är passande.

Ett tips för den som kan spanska är att prata så mycket som möjligt med människor som kommer från latinamerika. Jag fick ett exceptionellt bemötande varje gång jag frågade, eller beställde mat på spanska. Jag reste även en gång med en mexikansk flagga på min ryggsäck. Detta ledde till väldigt många intressant samtal med mexikaner och andra latinos. Många blev nyfikna och kunde komma fram och fråga varför en “gringo” som jag hade denna vackra flagga på ryggsäcken.

Residiot framför bönan i Chicago

Hur hittar man till bönan?

Chicago bönan hittar man på 201 E. Randolph St., mellan Michigan Ave och Columbus Avenue Chicago, IL 60602. Den är nästan omöjlig att missa om man besöker Millenium Park. Ett besök här är ett måste vid ett besök i Chicago.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.