8 saker man kan göra i Chicago på vintern

Den som har varit i Chicago på vintern vet att de kan vara riktigt kallt och i vissa fall även blåsigt. Under ett besök i februari månad blev jag varse om den minst sagt kyliga vintern i Chi-town. Det var en typ av kyla jag aldrig känt innan, trots att jag är från norra Sverige ursprungligen.
Chicago är dock väldigt vackert, även på vintern, så det är värt att besöka staden oavsett årstid. Man måste dock vara beredd på att klä sig efter väder och hitta aktiviteter som man kan göra inomhus. Jag har därför satt ihop en lista över de aktiviteter som jag tycker att man borde prova på/göra när man besöker Chicago under vintermånaderna.

  • Fira in det kinesiska nyåret i China Town
  • Åka skridskor i Millenium Park… Eller bland skyskrapor.
  • Dra nytta av “Restaurant Week”
  • Shoppa billiga kläder i Chicagos Outlet Mall – Rosemont
  • Äta en värmande Deep Dish pizza
  • Gå på en hockeymatch – Chicago Blackhawks
  • Besök något av Chicagos fantastiska museum
  • Var givmild – Hjälp de hemlösa i vinterkylan
Skyline över Chicago på vintern

Fira in det kinesiska nyåret i China Town

Chicago har ett fantastiskt spännande China Town som förtjänar att lyftas fram. Särskilt för oss svenskar som inte är vana vid att det finns ett China Town i varje svensk större stad. Chicagos China Town är inte USA:s bästa China Town men det är rätt coolt ändå. Den stora anledningen till att ett besök i den kinesiska delen av Chicago under vintertid är för att det är då det kinesiska nyåret firas. Det kinesiska nyåret firas med pompa och ståt i alla China Towns men om man befinner sig i Chicago under januari-februari är det helt klart här man vill vara.
År 2021 inträffar det kinesiska nyåret den 12 februari (Oxens år). Detta varierar dock från år till år. 2022 firar man nyår den 1:a februari istället. Håll koll på kalendern och bege er till China Town i Chicago om ni befinner er i närheten av “Chi-Town”.

Chinatown i Chicago

Åka skridskor i Millenium Park… Eller bland skyskrapor

Att åka skridskor ligger mig varmt om hjärtat och det finns en väldigt fin rink i Millenium Park som varje år går att åka på, i nära anslutning till Cloud Gate. Rinken heter “McCormick Tribune ice rink” och ligger precis nedanför den kända bönan.
För mig finns inget mysigare än skridskor på en uterink med varm dryck som väntar i båset. Kan man samtidigt göra det i anslutning till Chicagos vackra skyskrapor desto bättre.

Det många inte är medvetna om är att det faktiskt finns isrinkar på stadens tak och terrasser. Jag måste erkänna att jag inte visste detta när jag senast var i Chicago under vintern.
En terrass som man kan åka skridskor på är Sky Rink på “The Peninsula” (ett hotell i Chicago). Tyvärr är det inte allför högt upp, utan endast på fjärde våningen. Känslan av få åka skridskor bland skyskrapor måste ändå kännas mäktig.

Detta kommer högt på min lista över saker som jag vill göra när jag åker tillbaka till Chicago under en vinter. Det kostar enligt uppgift 10 dollar för barn och 20 dollar för vuxna att åka skridskor på Sky Rink. Inte så farligt för en sådan upplevelse.
För att se en mer komplett lista över häftiga rinkar att åka skridskor på i Chicago kan ni hitta här:

Dra nytta av “Restaurant Week”

Chicago har en fantastisk restaurangscen av välkända restauranger. På senare år har den kulinariska scenen i Chicago blommat ut på allvar och staden har blivit att räkna med när man pratar om mat. “Restaurant Week” eller restaurangveckan som den svenska översättning skulle vara, handlar om att 400 av stadens restauranger har ett fast pris på Lunch, brunch och middagar. Under 17 dagar få man alltså äta på 400 restauranger för en fast och förmånlig summa. För lunch och brunch kostar maten 24 dollar. För middag är det satta priset antingen 36 dollar eller 48 dollar, beroende på restaurang. Observera här att moms och dryck inte ingår i detta pris. För att se vilka 400 restauranger som deltar i detta rekommenderar jag att gå till “ChooseChicago” för den kompletta listan.

2020:s “Restaurant Week” infaller mellan den 24:e januari och pågår till 9:e februari 2020. Så om ni är i Chicago under denna period kan detta vara något som är bra att veta om man vill testa på de lite dyrare restaurangerna som Chicago har att erbjuda.

Shoppa billiga kläder i Chicagos Outlet Mall – Rosemont

Jag är definitivt inte shopping-typen och det ska mycket till för att jag ska spendera en dag i ett shoppingcentrum. På grund av kylan och en kille från Hong Kong som jag träffat dagen innan på det hostel jag bodde på bestämde vi oss ändå att ta oss en titt på en av Chicagos “Outlets”. “Fasion Outlets of Chicago” ligger en kortare promenad från tunnelbanestationen “Rosemont”, bara några stationer ifrån flygplatsen O´Hare.
Promenaden kändes dock längre då den bitande kylan gjorde det olidligt att vara ute. Väl framme blev vi verkligen inte besvikna och jag tror kombinationen mellan billiga kläder från välkända varumärken, som till och med jag kände till, och värmen, gjorde susen.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök här en kall vinterdag, oavsett om man gillar shopping eller inte. Gillar man shopping kan man nog ta sig hit vilken dag som helst på året.

Adressen till Fashion outlets of Chicago är passande nog:

5220 Fashion Outlets Way
Rosemont, IL 60018

För öppettider och vilka affärer som finns att besöka kan ni hitta här:

Äta en värmande Deep Dish pizza

Deep dish pizza är Chicagos version av pizza. Det är mer en pajliknande ostklump som är fantastiskt god och värmande. Jag har testat Deep Dish pizza på lite olika ställen i Chicago men jag kommer alltid tillbaka till Giordano´s Pizza, som jag tycker har den absolut bästa i Chicago.
Att äta pizza en kylig vinterdag är för mig väldigt passande. Att man sen får vänta 45 minuter på att pizzorna ska bli klara är bara positivt. En Deep Dish pizza tar nämligen runt 45 minuter att förbereda, om den inte har gjorts tidigare. En restaurang som säljer pizza gjord sedan tidigare bör undvikas till varje pris, det borde vara en regel för alla Deep Dish pizza fanatiker som jag själv. Vill du läsa mer om Deep Dish Pizza och se när jag själv gjorde pizzan i Sverige.

Deep Dish från Giordano´s
Härligt värmande Deep Dish pizza från Giordano´s

Gå på en hockeymatch – Chicago Blackhawks

Som ett stort Hockey-fan är det alltid en dröm att få se på NHL-hockey live. Chicago Blackhawks är (oftast) ett bra lag som helt klart är värda att se om man får chansen. Historiskt sett har de också haft väldigt många svenskar som spelat för laget, vilket alltid är roligt. Under vintermånaderna spelas seriematcherna för att sedan övergå till slutspel under våren. Slutspelet börjar oftast i april. Slutspelsmatcherna kan vara svåra att få biljetter till, särskilt om man inte har bokat i förväg. När jag besökte United Center i februari månad för att se en match så hade jag inga större problem med att få biljett samma dag, utanför arenan. Vill man vara säker på att få en plats bör man förboka. Detta kan man göra på nhl.com/blackhawks/tickets.

Besök något av Chicagos fantastiska museum

Chicago har ett stort utbud av museum. Museum är särskilt bra under vinterhalvåret då de kan ge en liten paus från vinterkylan. Att besöka museum är inget som jag historiskt sett varit jätteintresserad av men jag tycker verkligen att många av de museum som finns i Chicago är värda att besöka. Särskilt vill jag lyfta fram “Field Museum” och “Art Institute of Chicago”. Båda dessa museer är fantastiska och förtjänar ett besök. Däremot var jag inte speciellt imponerad av Adler Planetarium, men detta kan vara för att mitt intresse för rymden är något svalt. Ett besök på museum rekommenderas verkligen, speciellt under vintern då man ogärna vill vistas utomhus under längre tid.

T-Rex på Field Museum i Chicago

Var Givmild – Hjälp de hemlösa i vinterkylan

Det är lätt att som turist glömma bort alla de hemlösa som finns i Chicago. Jag hade inte reflekterat över detta föränn jag tog tunnebanan ut till O´Hare en kall vinterkväll och fick se några av stadens hemlösa sova i tunnebanevagnen. Eftersom många inte har någonstans att ta vägen för att skydda sig från kylan vill jag därför ta tillfället i akt att uppmana till att ge de hemlösa, mat, växelpengar eller något annat som hjälper dem att klara av kylan något bättre.
För att kunna förstå vad många av dessa människor går igenom rekommenderar jag denna artikel om hemlösa i Chicago under vintern från Times Magazine.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.