Innehållsförteckning
För oss svenskar förknippar vi ofta julen i Tyskland med mysiga julmarknader som man kan besöka under december månad för att shoppa fina julsaker i väntan på Weihnachtsmann (Jultomten). De tyska julmarknaderna erbjuder även god mat och värmande glögg, som hör julen till. Vi kommer här göra en djupdykning i tysk julmat och vad tyskarna ställer på sitt julbord.
Traditionell tysk julmat
Gås
Tysk Julgås eller “Weihnachtsgans” som det heter på tyska, med fyllning är ett en vanlig huvudrätt att sätta på julbordet i Tyskland. Precis som med anka är gås inte bara en julrätt, den kan även ätas till andra högtider. Fyllningarna och tillbehören som man äter till gåsen kan dock variera från hushåll till hushåll men det är inte ovanligt att man äter gås med rödkål eller ugnsbakade grönsaker/rotfrukter.
Anka
Precis som vi redan berört är anka, likt gåsen vanligt förekommande vid festliga tillfällen i Tyskland. Det är dock ganska vanligt att man äter anka till vardags i Tyskland, iallafall jämfört med gås, vilket gör att anka inte är lika “jul-aktigt” som gåsen. Detta stämmer säkert för andra europeiska länder, inte minst Storbritannien. Det var ju trots allt inte anka som serverades i Charles Dickens Julsaga.
Karp
Det är fortfarande mycket vanligt att hitta Karp på julbordet i östeuropa. Länder som Polen och Tjeckien serverar fortfarande denna rätt till jul. I Tyskland, i och med uppdelningen av öst och västtyskland, har man fortfarande starka band till mattraditionerna från öst. Karp återfinns därmed på julbordet i många tyska hem. Särskilt i de hem där man har släkt som växte upp i Östtyskland. Den intressanta anledningen till att man äter Karp till jul sägs vara att det är en måltid som symboliserar fastetider.
Potatissallad och korv
Det kan låta konstigt med det är förvånadsvärt vanligt att äta potatissallad och korv i Tyskland till jul. Det finns nog inget land som tar sina korvar på så stort allvar än Tyskland, som till och med har gjort korven till en jultradition. Potatissalladen kan ätas både kall såväl som varm. Personligen föredrar jag kall potatissallad och vilken annan tid på året än julen.
Potatisknödel
Ingen tysk julmiddag är komplett utan potatisknödel. Potatisknödeln, som ser ut som lite som en kroppkaka men ändå inte, äts ofta till jul i kombination med ovanstående rätter. Detta ska inte ses som en rätt i sig utan som ett tillbehör som kompletterar andra rätter.
Jag personligen är ett stort fan av knödel i alla dess former men till jul känns det inte speciellt högtidligt. Men jag kan ändå förstå att traditioner är starka i de flesta länder.
Rödkål
Det kan verka som en klyscha men tyskarna äter kål i alla dess former. Precis som på de svenska julborden så finns även rödkål i Tyskland. Rödkål är visserligen ingen egen rätt men man kan äta den till det mesta och är det gör man verkligen i Tyskland.
Grönkål
För mig som har släkt i Halland och ätit många julmiddagar på västkusten blir alltid lika glad när jag ser att andra länder har för tradition att äta grönkål till jul. Även om många saker skiljer sig mellan svensk och tysk julmat så känns det ändå bra att vi har saker gemensamt också.
Brysselkål
Precis som med grönkål återfinns även brysselkål på både svenska och tyska julbord. Den tyska julmaten har som sagt mycket inslag av kål i alla dess former vilket inte är så konstigt då det är denna typ av mat som är i säsong under vinterhalvåret i denna del av världen.
Pepparkakor (Spekulatiuskuchen)
Tyskarnas motsvarighet till pepparkakor heter Spekulatiuskuchen (Vi vet, inte det lättaste att uttala. speciellt inte med kaksmulor i munnen!). I Tyskland har man en relativt stark tradition av kakor och bakande av bröd. Detta har förmodligen med att göra med att kristendomen växte sig så stark i Tyskland och många kloster anlades i landet där man tog fasta på brödbakandets ädla konst. Spekulatiuskuchen äts främst i början av december (5:e december), då man firar det nederländska helgonet Sankt Nikolaus. I Tyskland äter man dock kakorna även till jul och det är därför de får vara med på vår lista över julmaten i Tyskland
Lebkuchen
Om man är intresserad av mat och historia är “Lebkuchen” mycket spännande. Dessa kakor är föregångaren till våra pepparkakor som vi äter idag. Redan på 1300-talet sägs det ha bakats Lebkuchen av tyska munkar i kloster.
Det är viktigt att veta att det finns olika typer av Lebkuchen, beroende på vem som bakat dem och vilka kryddor som använtsi, men det går inte på något sätt att jämföra med en pepparkaka som vi känner dem idag. Lebkuchen är oftast mjuka till konsistensen och innehåller kryddor som kanel, anis, kardemumma, kryddnejlika, muskot och ingefära.
Stollen
För den som gillar fruktkaka är Stollen den perfekta kakan att sätta tänderna efter julmiddagen. Detta söta och mäktiga bröd har en lång tradition bakom sig. Det sägs att Stollen har anor tillbaka tilll 1500-talets Tyskland, då man i Dresden började baka bröd med torkad frukt. Efter det har flera länder skapat sina varianter på Stollen. “Fruitcake” i USA, “Panettone” i Italien och Fruktkaka här i Sverige är alla bra exempel på det tyska orginalet.
Även om man kan äta Stollen året om så sägs det vara extra speciellt att äta det kring jul. Detta beror på att mängden torkad frukt och andra ingredienser är större just kring jul. Om detta stämmer eller om det handlar om en julmagi låter vi vara osagt. Stollen är i vilket fall ett mycket populärt inslag på det tyska julbordet.
Vad dricker tyskarna till jul?
Glögg (Gluhwein)
Gluhwein, eller Glögg som vi kallar det på svenska är mycket populärt på vintern och även till jul i Tyskland. Glöggens värmande effekt är välkomnande när man fryser på julmarknaderna. Se dock upp för att många glöggsorter som säljs innehåller alkohol, så om du är som oss och inte dricker (eller kör bil) ska du undvika att dricka glögg med alkohol i, hur värmande det än känns i kylan.
Eierpunsch
När man först hör namnet “Eierpunsch” är det lätt att tro det handlar om den amerikanska äggtoddyn. Vad vi erfar är så inte fallet. Eierpunsch är gjord på äggulor, socker, vitt vin och vanilj. Denna dryck har en speciell plats hos tyskarna under julen.
Varm Choklad ( Heiße Schokolade)
Att varm choklad dricks i samband med julen är föga förvånande. Jag är övertygad om att varm choklad är internationellt att dricka kring julen, iallafall i kallare länder. I Tyskland är den varma chockladen näst intill helig, och det låter fantastiskt att beställa “heiße schokolade” när man är i Tyskland. Traditionellt sätt dricker man helst “riktig” varm choklad i Tyskland, gjord på riktig mörk choklad som man blandar ner i sin varma mjölt. Tyvärr blir det allt vanligare att man använder O´boy-liknande pulver. Så kallad “Trinkschokolade” av märkena Kaba eller Nesquick. På Tyska Julmarknader är det vanligt att varm choklad serveras, men se upp, då den varma choklad oftas är blandad med någon form av sprit.
Kinderpunsch
För er som läst skoltyska är det kanske inte så svårt att lista ut vad “Kinderpunsch” är för något. Kinderpunsch kan beskrivas som en julig fruktbål som blandas ihop med diverse juicer (apelsin, äpple, körsbär) och sedan kryddas med kanel och andra kryddor som hör julen till. En perfekt varm dryck som smakar jul och är helt alkoholfri.