Tysk Frukost – Vår frukostupplevelse i Berlin

Den första resan som vi gjorde tillsammans var till Tyskland och huvudstaden Berlin. Den första morgonen avnjöt vi en av de bästa frukostarna vi har haft och den var verkligen något att skriva hem om. Den tyska frukosten föll oss verkligen i smaken och vi tänkte därför berätta om just detta. Tysk frukost när den är som allra bäst.

Vad är en traditionell tysk frukost?

En tysk frukost, eller “frühstück” som man säger på tyska, kan innehålla många olika element och variera beroende på vart i Tyskland man befinner sig. Generellt sätt kan man säga att bröd är väldigt centralt för den tyska frukosten, men en tysk frukost är så mycket mer än bara bröd. Vi ska därför gå igenom de vanligaste beståndsdelarna i en traditionell tysk frukost nedan

 • Bröd

Som sagt, brödet står i fokus på det tyska frukostbordet. Helst ska det vara nybakat bröd direkt från bageriet, eller “Bäckerei” som det heter på tyska.
Det aboslut vanligaste är att man äter mörkare typer av bröd, rågbröd, pumpernickel eller bröd med fröer. Men det finns självklart bröd för alla preferenser och smaklökar. I vårt fall beställer vi oftast lite ljusare bröd, men gärna med mycket fröer i och på.

 • Korv

Att tyskar äter mycket korv är ingen överdrift. Den som besökt Tyskland vet med sig att det äts en hel del korv både till lunch och middag. Det är dock inte ovanligt att man även äter korv tillfrukost. Nu talar vi inte om Currywurst, utan om korv mer mer neutrala smaker.

 • Salami

Till neutrala smaker hör inte Salami, vi räknar den inte här som korv utan som en egen kategori som är mycket populärt att äta till frukost. Likt korv finns det många olika variationer av salami. Vi själva föredrar salami som är lite extra kryddstark. Räkna med tjocka skickor salami på mackan när ni beställer i Tyskland.

 • Ost

Det kanske inte kommer som en överraskning att det äts ganska mycket ost till frukost i Tyskland. Det vanligaste är att man äter Ost med milda smaker, Gouda och Edamer, men det finns även andra ostar som man kan prova på. Cambozola, Harzer och Limburger är tre exempel på tyska ostar som har en lite annorlunda smak än vad Gouda kan erbjuda.

 • Ägg

Likt många andra länder äter man även ägg till frukost i Tyskland. Tyskarna äter ägg i alla dess former. Hårdkokta, löskokta, äggröra, omellete you name it! Det finns också en maträtt i tyskland där man äter kokta ägg i senapsås tillsammans med kokt potatis. Denna rätt heter “eier in senfsoße” (Ägg i senapsås)

 • Marmelad/honung

I ett land där bröd är så pass populärt vore det konstigt om man inte också hade honung och marmelad som komplement till det nybakade brödet.

 • Grönsaker

Även om det inte är en stor del av frukosten så finns det gröna inslag också. Allt är inte bara kött och bröd i Tyskland, bara nästan. Det är vanligt att en frukost har de vanligaste grönsakerna, tomat, sallad och gurka. Köper man färdig frukost på ett café verkar Ruccolla-sallad vara mycket vanligt. Iallafall på de ställena vi var på.

 • Hasselnötskräm (Nutella)

Hasselnötskräm är extremt populärt i Tyskland. Även om Nutella är från Italien så kan man nästan tro att det är Tyskland (och Frankrike) som har de största andelen av konsumenterna. Nutella är visserligen inte det ända varumärket som gör hasselnötskräm. I Tyskland kan man hitta fler mindre kända märken vilket är bevis på hur mycket tyskarna gillar hasselnötskräm.

Tysk frukost - Smörgås med ost och salami

Dricka till frukosten i Tyskland

Att dricka till brukar man som oftast servera kaffe, te eller juice (apelsin och äppeljuice). Det förekommer dock att man även serveras mjölk. Eftersom vi förknippar frukost med semester så brukar vi försöka testa på de lite mer söta alternativen, varm choklad och någon juice. Vi blev väldigt förtjusta i en organisk rabarberdryck.

Andra tyska frukosträtter

Som vi tidigare skrev så kan den tyska frukosten variera mycket beroende på vart i Tyskland man är, men också från familj till familj. Precis som i Sverige har varje hushåll sina egna frukostvanor. Vi kommer här skriva lite mer om andra, vanliga och mindre vanliga frukosträtter som man brukar äta i Tyskland.

 • Wiesswurst (Vitkorv)

Som vi tidigare nämn kan korv vara ett förekommande inslag på det tyska frukostbordet. Vi tycker dock att Wiesswurst förtjänar ett eget litet omnämnande i detta inlägg. Denna korv är den korv som helt klart sticker ut mest på frukostbordet såväl som i affären. Wiesswurst är gjort på en blandning av kalvkött och griskött. Detta är sedan kryddat med persilja, citron, kardemumma och ingefära.
Vitkorv kan ätas som den är men det är inte ovanligt att man serverar den tillsammans med en kringla och senap

 • Bauernomelett (Bondomelett)

För den som gillar en matig omellet kan Bauernomelett vara ett bra alternativ. Denna rätt är en stadigare version av en simpel omellet som serveras på trendiga cafeer i Stockholm. Här talar vi omellet med ost, bacon och potatis. För den som är riktigt hungrig på morgonen och inte har problem med att äta protein från tre olika djur kan Bauernomelett vara ett bra alternativ att testa på till frukost.

 • Mettbrötchen (Bröd med kött)

Jag har aldrig varit ett stort fan av rått kött och Mettbrötchen måste vara en av de mer konstiga frukosträtterna som man kan äta i Tyskland. Mettbrötchen består av två huvudkommponenter. Bröd och rå färs av gris. Detta kryddas med salt och peppar. I vissa fall kan det läggas på andra kryddor och hackad lök. Lite som en råbiff på bröd, men med griskött. För den som är äventyrlig och vill testa på konstiga grejer är det ett givet frukostalternativ. Jag har försökt att tycka om rått kött i form av råbiff men aldrig lyckats äta en hel måltid av det.

Observera att man alltid bör vara försiktig med rått kött så ät endast detta på restauranger som har någorlunda gott anseende.

 • Speckpfannkuchen (Baconpannkaka)

Denna rätt kan liknas med den svenska fläskpannkakan, även om det finns vissa skillnader. På den tyska versionen serveras fläsket (baconet) antingen över själva pannkakan eller i hela strimmlor inbakat i densamme.
En rejäl frukost för den som är hungrig och vill upptäcka Tyskland på en full mage.

Vår upplevelse av tysk frukost i Berlin

Vår första dag i Berlin gick vi till det lilla fiket (bageriet) Zeit für Brot i centrala Berlin (Mitte). Då det bara låg några kvarter från vårt hotell. Vi hade läst mycket gott om detta bageri, främst för deras kanelbullar, som inte gjorde oss besvikna.
Zeit für Brot erbjuder en fantastisk variation av frukostmat, nybakat bröd, färdiga mackor, kanelbullar och annat smått och gott. Vi beställde in smörgåsar och croissanter som kändes riktigt färska. Dessa var med ost, salami, tomat och lite sallad.

Till detta drack vi varm choklad och rabarberdryck tillsammans med kanelbulle och morotskaka.
Kanelbullarna på detta ställe är inte som de svenska kanelbullarna. Dessa är gigantiska och toppade med choklad, vit choklad och annat smått och gott.

Kanelbullar med choklad i Tyskland

Det som fick oss att återvända en gång till under vår Berlinvistelse var det goda brödet och kanelbullarna. Tyskar kan verkligen sitt bröd och vi kan varmt rekommendera detta stället för den som vill äta en stadig frukost.
Den andra gången vi besökte bageriet var det någorlunda soligt ute, trots att det var höst, så vi kunde sitta ute tillsammans med fåglarna, som också verkade gilla brödet som serverades.
Ett besök på Zeit für Brot är verkligen att rekommendera. Vi besökte deras bageri i Mitte men de finns även på andra ställen i Berlin, och nu även på andra orter i Tyskland.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.