Vad är öppet på söndagar i Berlin?

Att vara i Berlin på en söndag kan vara en märklig upplevelse för många som besöker staden för första gången. Likt många andra europeiska städer, stänger Berlin nämligen de flesta affärer och butiker i staden, även matvarubutiker stänger ned. Undantaget är de butiker som finns på tågstationer. dessa är öppna ifall att man måste köpa något på en söndag. Utbudet av affärer varierar dock från station till station men vi kommer länka er till respektive station nedan.
Berlin Hauptbanhof återfinns Rossmann, där man kan köpa matvaror och andra förnödenheter som man kan tänkas behöva med kort varsel.

Andra tågstationer där butiker är öppna hittar ni här:

  • Berlin Alexanderplatz
  • Berlin Friedrichstrasse
  • Berlin Gesundbrunnen
  • Berlin Hackescher Markt
  • Berlin Ostbanhof
  • Berlin Südkreuz
Berlins tågstation
Berlin Hauptbahnhof

På den tiden som jag bodde i Berlin blev jag mycket överraskad över det söndagsstängda Berlin. Jag, som ung student, planerade inte speciellt mycket på den tiden och stod helt utan mat på söndagsmorgonen. Som tur är finns det matstället öppna och många andra aktiviteter som man kan roa sig med istället för att handla. Vi tänkte därför skriva ner några av dessa aktiviteter för att inspirera till att komma ut och upptäcka Berlin, även på söndagar.

Vad mer kan man göra på en söndag i Berlin?

Ska vi vara ärliga så tycker vi att det är riktigt skönt att butiker inte är öppna på söndagar. Detta ger tid och utrymme för andra, kanske mer givande saker om man göra i Berlin. Vi har därför skrivit ihop några på förslag som man kan göra i den tyska huvudstaden om man befinner sig i Berlin på en söndag.

Besök ett museum

Söndagar är en perfekt dag att besöka ett museum i Berlin. Berlin har en mycket intressant historia och fantastiska museum som berättar historien om staden. I centrala Berlin (Mitte) hittar man bland annat Pergamonmuseet, Altes museum, Alte Nationalgalerie och Bode museet, som alla ligger ett stenkast ifrån Berliner Dome.

Vill man hellre besöka någon modernare inrättning är riksdagen “Reichstag” en imponerande byggnad som är värt ett besök. Observera att om du vill besöka “Reichstag” så krävs det att man registrerar sig innan. För mer information om hur man registrerar sig kan du hitta här

Många museer är stängda på måndagar, eller någon annan veckodag, vilket gör söndagar till en bra dag att besöka dem på istället.

Upptäck Berlin till fots eller på cykel

Eftersom staden är relativt lugn på söndagar, då affärerna är stängda och biltrafiken är reducerad, blir veckans sista dag en perfekt sådan för att upptäcka staden till fots eller cykel. Personligen tycker jag att jag att Berlin är promenadvänlig men jag kan förstå att man kan tycka det är långt att gå mellan öst och västberlin. Det har dock blivit mycket mer promenadvänligt än det var under kalla krigets dagar, så man ska inte klaga. Planerar man att besöka både östra och västra sidan av staden kan cykel vara det bästa färdmedlet om man vill ta sig fram med egen maskin.

Residiot ute och cyklar
Residiot och E.T

Besök en söndagsmarknad i Berlin

Berlin kryllar och fantastiska marknader som öppnar på söndagar. Den mest kända och vår favoritmarknad är den i Mauerpark. Här kan man, förutom att fynda second-hand prylar även sjunga och/eller lyssna på karaoke och njuta av god mat.
Ett besök på en marknad är ett måste när man är i Berlin på en söndag.

Utforska det kulinariska Berlin

Berlin är en fantastisk stad när det kommer till mat och dryck. Även om affärerna inte håller öppet är stadens restauranger fortfarande “open for business”. Personligen tycker jag att maten som Berlin har att erbjuda är helt underbar och bjuder på stor variation. Traditionell tysk mat i form av kött, surkål och korv, utsökt mat från mellanöstern och kreativa hamburgare är bara några av de delikatesser som väntar den som tar chansen att upptäcka det kulinariska Berlin.

Träffa nya människor i Berlin

Något som slår mig varje gång jag besöker Berlin är hur många människor som är utåtriktade och allmänt sociala. Berlin verkar dra till sig denna typ av människor, kreativa, unga och hungriga människor som är nyfikna på livet. Detta gör Berlin till ett utmärkt ställe att träffa nya intressanta människor på. Söndagar, då affärerna håller stängt söker sig Berlinborna ut och således öppnar sig möjligheten för att vara social. Är man obekväm med att ta kontakt med nya okända människor i det verkliga livet, kan vi rekommendera Meetup Berlin, där man kan gå med i olika grupper utifrån sina intressen och för att hitta likasinnade med samma intressen.

Berlins Tv-torn
Utsikten från Berliner Dom (TV-tornet)

Det finns självklart ännu mer saker att göra i Berlin, har ni andra tips på vad man kan göra för att förgylla sina söndagar så tveka inte att skriva. Hör gärna av dig om du har, som jag, blivit lika förvånad över de stängda matbutikerna på söndagsmorgonen när kylen gapar tom.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.