Karaoke i Mauerpark (Berlin) – En värmande upplevelse i höstkylan

Det är få gånger jag har gått till en karaoke och gått därifrån med ett lyckorus. Mina tidigare erfarenheter av karaokes är ofta från diverse barer där mer eller mindre berusade personer försöker skrika in i en mikrofon som om publiken vore döva. Karaoken i Mauerpark förändrade helt min syn på Karaoke och detta är historien om hur mina lågt ställda förväntningar på karaoke förändrades en söndagseftermiddag i Berlin då vi gick på utomhuskaraoke.

Om Karaoke i Mauerpark

Varje söndageftermiddag klockan 15:00 arrangeras karaoke i Mauerpark. Karaoken startades av Joe Hatchiban i Mauerpark, som ligger i stadsdelen Prenzlauer Berg i Berlin och är mest känt för den marknad som anordnas här. Karaoken arrangeras fortfarande av “Bearpit Karaoke” med Joe Hatchiban i spetsen som är en fantastiskt sympatisk karaoke organisatör. Även om Joe inte själv kan sjunga så tillför han värme och ett fantastiskt stöd som gör att man inte blir avskräckt att försöka sig upp på scen inför de tusentals åskådare som bevittnar karaoken varje vecka.

Vem får anmäla sig att sjunga?

Karaoken är öppen för alla och tro mig när jag säger att alla verkar kunna få en chans i strålkastarljuset. Det är sällan man får en så blandad musikupplevelse och att människor över generationsgränser möts gör upplevelsen så mycket bättre. Jag blev främst imponerad av att så pass många äldre kom upp och sjöng, påhejade av en yngre generation som förmodligen aldrig hade hört de tyska folkvisorna innan.
Anmälan för att sjunga sker på plats och Joe är där alla söndagar från klockan 15:00 under säsong (förutsatt att det inte regnar).

Karaoke i Mauerpark - Berlin

Atmosfären är det som värmer i höstkylan

Atmosfären av Karaoken är det som är absolut allra bästa och det jag kommer minnas för en lång tid framöver. Karaoke finns överallt och musik kan man lyssna på närsomhelst, men det är den fantastiska atmosfären som gör att upplevelsen blir så speciell. Oavsett om den som sjunger är duktig eller inte så är publiken otroligt stöttande och under tiden som jag och min flickvän var där hörde vi inte ett enda burop. Det var heller inte en enda som sjöng som gick upp och försökte göra sig till åtlöje medvetet. Om detta är tur eller inte låter jag vara osagt men när jag hör andra som berättar om upplevelsen av karaoken i Mauerpark så får jag en liknande bild av min upplevelse.
Karaoken i Mauerpark har kommit att bli en institution och det verkar som att alla, respekterar detta och arbetar med att bidrar till att förgylla upplevelsen för de som vill uppträda såväl som för de andra åskådarna. Om man någon gång ska testa karaoke för första gången finns det ingen bättre plats att testa det på än i Mauerpark.

En backpacker från Australien som gjorde sin första europaresa fick ett enormt stöd trots att hans sångröst var något begränsad. När han sedan vände ryggen åt publiken och bad om att få ta en selfie mitt under sin låt möttes han av ett öronbedövande jubel och uppsträckta armar från de hundratals som fick äran att vara med på bilden och föreviga hans minne av att ha sjungit karaoke i Berlin.

Trots att vi besökte Berlin i slutet av oktober så var upplevelsen en hjärtvärmande historia som jag mycket gärna skulle vilja uppleva igen.

Mauerpark Marknad i Berlin

Man får inte glömma att Mauerpark är mest välkänt för den loppmarknad som anordnas där. Denna marknad kommer skrivas om i ett annat inlägg men ett bra tips är att ta en sväng förbi och köpa mat och dryck för att ta med sig till Karaoken som ligger ett stenkast bort. På marknaden finns en stor variation av mat, allt från thaimat till traditionell tysk korv. Vi tog med oss härligt värmande glögg som vi drack i höstkylan medans vi njöt av karaoken. Detta kan varmt rekommenderas.

Hur tar man sig smidigast till Mauerpark?

Om man, som jag och Viridiana, kommer från stadsdelen Mitte är det bästa sättet att ta sig dit med tunnelbanan U-bahn och hoppa av vid stationen “Eberswalder Straße”. Sen får man promenera några kvarter tills att man når Mauerpark. Om man går dit på en söndag när Karaoken är så kommer man se många människor som antingen ska till parken eller kommer därifrån. Om man är osäker så rekommenderar jag att fråga en vänlig själv om väggen och försöka interagera med någon trevlig person innan man vänder sig till GPS:en. Människor är ofta mycket hjälpsamma.
När man väl har kommit till Parken går Karaoken inte att missa. Leta efter folkmassan som sitter framför jublar och applåderar. Går inte att missa (se bild nedan).

Publiken i Mauerpark
Publiken i Mauerpark gör upplevelsen extra minnesvärd

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.