Här äter du billigt i Berlin (under 60 kronor)

Berlin är en fantastisk stad med mycket att se och göra. Jag har både bott och besökt staden vid ett flertalet tillfällen och även Viri blev förälskad i Berlin under vårt besök tillsammans här. Att äta god mat när man reser är enligt oss en av de stora anledningarna till att man vill ut i världen. Man vill såklart äta så gott som möjligt, gärna för en billig peng. Det som vi gillar mest med Berlin, förutom all historia, är att det går att äta mycket god mat relativt billigt.

Här är våra bästa tips för att äta i Berlin på en budget.

Döner Kebab – Mustafa’s Gemüse Kebap

Förutom i Turkiet är Berlin den plats världen som har den absolut bästa Döner kebaben. Jag skulle dock vilja påstå att Döner Kebab är snäppet bättre i Berlin. Döner kebab, som kommer från Turkiet, eller det Ottomanska riket om man ska vara petig, har blivit det självklara valet för fattiga studenter och turister som reser på en strikt budget. Döner Kebab är både billigt och oftast serveras riktigt stora portioner, vilket gör att man håller sig mätt länge.

Om man vill äta riktigt bra och billig Döner Kebab är Mustafa’s Gemüse Kebap i Kreuzberg stället att göra detta på. Det kan dock vara en bra idé att inte gå dit hungrig. Oftast är det en riktigt lång kö för att köpa kebab här. Kombinationen med låga priser och hög kvalitét på kebaben har gjort att detta ställe har blivit omåttligt populärt.

Priser – Mustafa’s Gemüse Kebap

En Gemüse Kebab, som är standardkebaben här, kostar 3.50 euros (ca 38 kronor).
För en vegetarisk Gemüse Kebab får man betala 3.10 euros (ca 33 kronor)

Adress till Mustafa´s Gemüse Kebap
Mehringdamm 32, 10961 Berlin, Tyskland

Falafel på Dada falafel

Förutom Döner kebab är falafel mycket populärt i Berlin. Det stora utbudet av mat från mellanöstern och allt högre efterfrågan på veganska alternativ gör att falafel är ett bra val om man vill äta billigt och vegetariskt under sitt besök i Berlin. Likt döner kebab serveras också oftas riktigt stora portioner av falafel, vilket gör att man får mycket mat för en billig peng.

Priser – Dada Falafel

På Dada Falafel kan man äta falafel för 5.50 euros (ca 60 kronor). Det finns såklart dyrare alternativ om man vill ha något mer avancerat. Var dock noga med att ta med kontanter, då de inte tar kort.

Adress till Dada Falafel
Linienstraße 132, 10115 Berlin, Tyskland

Shawarma på Babel

Precis som döner är shawarma en form av kebab och som serveras i en rulle tillsammans med grönsaker och sås. Innan vår Berlinresa hade Viri aldrig ätit libanesisk mat, jag överraskade därför henne med en romantisk middag på den mysiga restaurangen Babel, bara några kvarter från vårt hotell.
Babel är kända för sina shawarmas men vi beställde in en stor tallrik med allt möjligt på, så att vi kunde testa lite allt möjligt.

Plocktallrik på restaurang Babel

Priser – Restaurang Babel

Restaurangen levererade verkligen och även om den maten vi åt vara något dyrare (25 euro för två personer), så säljer Babel shawarma med hummus för endast 5 euro styck (ca 50 kronor) Fantastiskt pris för så pass vällagad mat.

Adress till Babel
Kastanienallee 33, 10435 Berlin, Tyskland

Prisvärda Hamburgare på Burgermeister

När det kommer till kreativa nyskapande hamburgare så tar nog Berlin priset. Det finns en uppsjö av valmöjligheter för den som letar efter en god burgare. Tyvärr är många hamburgare dyrare än 60 kronor, om man ska ha en burgare av kvalitét. Det finns dock ett ställe som heter Burgermeister, som ligger under gamla järnvägen, på en offentlig toalett i Kreuzberg. Här serveras burgare av hög kvalitét till överkomliga priser.

Priser – Burgmeister

Alla hamburgare är inte under 60 kronor men många av hamburgarna är det.
Att Burgermeister är öppet till långt in på småtimmarna gör att hamburgerhaket är omåttligt populärt bland turister såväl som lokala berlinbor. Inte illa för en gammal toalett.

Här finns Burgermeister
Burgermeister finns på flera ställen i Berlin och under 2020 kommer de öppna ännu fler restauranger, dock inte på offentliga toaletter. Den mest välkända ligger på:

U1 Schlesisches Tor, Oberbaumstraße 8, 10997 Berlin

Bonustips för hamburgare

För er som kan kosta på en hamburgare för runt 100 kronor så har jag och Viri vårt favoritställe för hamburgare på Berlin Burger International. Här kan man äta fantastisk kreativa hamburgare och vi dedikerade därför ett eget inlägg här på bloggen till dessa kreativa burgare.

Currywurst 36

En av Berlins mest populära rätter är den berömda Currywurst. Gillar man korv och curry så får man inte missa att äta en och annan Currywurst.
Currywurst är i ärlighetens namn inte mat som man kan kalla “kvalitet” men det är gott och lite annorlunda. Äter man inte korv eller gillar Curry kan man dock avstå från att testa rätten. På senare år har det dock kommit veganska alternativ till den traditionella Currywursten.

Personligen så är jag och Viri båda stora fan av Currywurst. Det händer att vi även lagar Currywurst hemma i Sverige.

Priser – Currywurst 36

Currywurst 36 har mycket att välja på och de erbjuder även val för veganer, om man inte äter kött, För “vanlig” Currywurst 36 kostar den billigaste Currywursten 1.70 euros (ca 17 kronor). Om man vill ha ett helt mål, inklusive pommes kostar det dock 5.60 euros (ca 60 kronor).
Att det anrika stället heter Currywurst 36 beror på att det ligger på gatan Mehringdamm nummer 36.

Adress till Currywurst 36
Mehringdamm 36, 10961 Berlin, Tyskland

Tysk husmankost – På Fleischerei Domke

Traditionell tysk mat är väldigt underskattad. Tysk mat är inte för alla och det är ingen mat man ser på fram
Tysk husmanskost är dock ofta dyr då det serveras på så kallade “Öl Hallar” eller traditionella tyska pubar, som ofta är dyra om man reser på en budget. Det går faktiskt att hitta vällagad god tysk mat för en billig peng i Berlin. Ska man äta Tysk husmanskost billigt får man vända sig till en speceriaffär som exempelvis Fleischerei Domke. Låter detta bekant kan det bero på att Anthony Bourdain spelade in ett avsnitt av sin show, Parts Unknown, då han besökte detta matställe, som egentligen är ett slakteri/köttaffär.

Priser – Fleischerei Domke

På Fleischerei Domke kan man äta traditionell tysk mat till riktigt bra priser. Samtliga maträtter kostar mellan 5 till 6 euros (ca 50-60 kronor)

Adress till Fleischerei Domke
Warschauer Str. 64, 10243 Berlin, Tyskland

Tyska bagerier – Zeit für Brot

Tyskland har en stark tradition av att man köper bröd på bagerier och inte i matvarubutikerna. Vi älskar verkligen bagerier och speciellt tyska sådana. Det talas dock väldigt lite om att äta på bagerier i Tyskland och Berlin. Vi vill därför slå ett slag för bagerierna. Många bagerier i Berlin erbjuder färdiggjorda mackor av riktigt hög kvalitét som man kan ta med sig eller sitta kvar och njuta av.

Vår frukost på Zeit für Brot
Prisvärd Frukost

Jag och Viri hittade Zeit für Brot av en slump då vi bodde bara ett kvarter från detta bageri. Vi blev lockade av de stora kanelbullarna men vi upptäckte snabbt hur goda deras mackor var. Tack vare det låga priser kunde vi äta riktigt lyxika frukostar både ute och inne. Vi fick också sällskap en dag av ett par fina fåglar som åt bröd vid bordet brevid.

Fåglar äter frukost med oss
Vi fick sällskap av fåglar vid frukostbordet

Priser – Zeit für Brot

Våra mackor på Zeit für Brot kostade oss 3.20 euros styck (ca 35 kronor). Kanelbullarna, som bara de var värda besöket var ännu billigare och kostade endast 2.70 euros (ca 27 kronor).

Adress till Zeit für Brot
Alte Schönhauser Str. 4, 10119 Berlin, Tyskland

Tysk korv – Var som helst

Det har hänt att man blir hungrig mellan målen i Berlin, särskilt om man går mycket eller cyklar runt Berlin. Få saker är så tyskt som korv och korv finns nästan överallt i Berlin. Att äta korv i Berlin har dock aldrig räknats som en “måltid” för oss, därför har vi heller inte något favoritställe att gå till. Korv i vårt fall är som ett mellanmål, ett billigt mellanmål som kan ätas “on the go”, på väg till nästa sevärdhet eller aktivitet.

Korvfest i Berlin
Korv i Berlin – Ej köpta på gatan men ni fattar poängen

Priser för Korv i Berlin

Normalt sett kostar en korv vid ett korvstånd i Berlin mellan 20-30 kronor om du köper den nära turiststråken. Förmodligen ännu billigare om man kommer bort från Berlins turisttäta områden.

Bonustips – Bo där maten är billig

Som ni kanske märker är mycket av den billiga maten i Berlin mat från mellanöstern. Om man reser på en budget och inte vill spendera allt för mycket på mat är det ofta bra om man bor där den billiga maten finns. I området “Kreuzkölln” har iallafall vi hittat den perfekta mixen mellan god, kreativ och billig mat. Kreuzberg är Berlins hipster/kreativa område och Neukölln, är Berlins mellanösternkvarter, med fantastisk god och billig mat. Att bo precis mellan dessa två områden är, enligt oss, det perfekta området om man besöker Berlin på en budget.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.