Allt om Turkiska Yoghurtdrycken Ayran + Enkelt Recept

Vi kom i kontakt med yoghurtdrycken Ayran under vår resa till Turkiet och detta blev en favorit hos både mig och Viri under resans gång. Denna, för oss då, nya dryck var en konstig smakupplevelse för oss till en början men efter att vi druckit den några gånger blev det allt vanligare att vi beställde in Ayran till maten då och då. Väl hemma i Sverige igen upptäckte vi att det säljs Ayran i många svenska mataffärer. Det är heller inte så svårt att göra Ayran hemma. Vi ska i denna artikel berätta mer om denna turkiska yoghurtdryck och reda ut huruvida den är nyttig eller inte. Vi delar också med oss av ett enkelt recept på Ayran, så att du kan göra drycken hemma.

Vad är Ayran?

Ayar är en uppfriskande och salt yoghurtdryck från Turkiet, som även är populär i andra länder i mellanöstern. Variationer av Ayran dricks exempelvis i många balkanländer men även i Libanon, Irak, och centralasiatiska länder. I Iran kallas drycken, med samma innehåll, för “Dugh”.

Ayran består av tre komponenter. Yoghurt, vatten och salt. Det är detta som inte helt oväntat gör drycken till både salt och uppfriskande.

Ayran är oftast gjord på turkisk yoghurt men det går att använda vilken yoghurt som helst, så länge den inte innehåller socker eller andra tillsatser. I vissa recept använder man exempelvis grekisk yoghurt, men då denna är lite tjockare än turkisk rekommenderas det att man adderar lite extra vatten, för att få rätt konsistens.

Ibland förväxlas Ayran med Lassi, vilket inte är samma sak då Ayran inte innehåller socker. Detta är viktigt när vi nu kommer in på huruvida Ayran är nyttigt eller inte.

Ayran i glas

Är Ayran nyttigt?

När vi för första gången testade Ayran i Turkiet blev vi faktiskt inte särskilt imponerande av denna dryck. Den första fråga vi då ställde oss var “Är det åtminstone nyttigt?” Det korta svaret på denna fråga är ja, Ayran bör räknas som en nyttig dryck. Vi ska här försöka förklara varför.

Det finns inte alltför många studier att tillgå som har försökt utreda om Ayran är nyttigt eller inte. Vi har lyckats hitta en studie från Istanbul Technical University som menar på att Ayran (och andra fermenterade yoghurt och mjölkprodukter) tycks ha en viktig roll som en funktionell dryck. För att läsa studien om Ayran i sin helhet finns denna här

Utöver denna studie är det få studier som specifikt tittat på just Ayran. Desto fler studier finns det på yoghurt, som är huvudingrediensen i denna dryck.
Ren yoghurt, utan tillsatt socker har enligt studier många hälsofördelar.

Exempelvis visar denna studie, att ett ökat intag av just yoghurt kan minska risken för typ 2 diabetes. Vetenskap och Hälsa menar på att ett högt intag av fermenterade mjölkprodukter kan göra så att man på ett bättre sätt kan omsätta socker, vilket tycks vara positivt ur ett diabetesperspektiv.

Då yoghurt även innehåller probiotika och bakteriekulturer, så kallade “goda bakterier” kan detta bidra till förbättrad matsmältning men också bättre mag-och tarmhälsa i det långa loppet. Om ni är intresserade av att läsa en studie om detta hittar ni studien här:

Andra hälsofördelar av Yoghurt är:

  • Kan bidra till ett bättre immunsystem
  • Minskar risken för benskörhet (då det innehåller kalcium och B-vitaminer)
  • Kan bidra till ökat skydd för hjärtat

Ayran är en nyttig dryck för de som inte är laktosintoleranta eller av någon annan anledning inte klarar av att äta mjölkprodukter. Ayran kan heller inte sägas vara nyttigt om man väljer att smaksätta den med socker eller andra tillsatser. Självklart är det aldrig bra att äta för mycket av något. Att dricka ett glas Ayran till maten någon gång då och då måste ändå få anses vara nyttigt för de allra flesta människor.

Under vår resa runt om i Turkiet blev vi varse om att det dricks väldigt mycket socker i turkiska restauranger. Läsk, granatäppeljuice och te med massor av socker i, gjorde så att Ayran framstod som ett hälsosammare alternativ än andra populära drycker i Turkiet.

Näringsvärde Ayran

Näringsvärdet för Ayran kan variera beroende på om man köper det färdigt eller gör det själv. Det märke som verkar vara mest populärt i Sverige, iallafall när man köper Ayran i Örnsköldsvik, Jönköping, Malmö och Stockholm är från Larsa.

Som ni kan se är det inget tillsatt socker i den och relativt få tillsatser. Vi rekommenderar dock att testa att göra den själv. Men Ayran från Larsa är väldigt god den med!

Ayran Näringsvärde
Näringsvärde och innehåll för Ayran – Om man köper den i affär

Kan Ayran vara onyttigt?

Det kommer dock alltid finnas personer som säger att Ayran inte är speciellt nyttig, då yoghurt är en mejeriprodukt som innehåller hormoner från, i detta fall, kossan. För den som är bekant med boken “The China Study” av T. Colin Campbell och Thomas M Campbell, har säkerligen inte samma inställning till mjölkprodukter.

Det som talar för att Ayran är onyttigt är också det faktum att man blandar i små mängder av salt i drycken. Eftersom många av oss redan får i oss stora mängder av salt kan detta vara ett problem för dem som har problem med exempelvis högt blodtryck. För att läsa mer om salt och dess effekter rekommenderar vi livsmedelsverket sida om salt.

Ayran - Turkisk Yoghurtdryck
Ayran i literförpackningar

Var kan du köpa Ayran i Sverige?

Det som förvånade oss när vi kom hem från Turkiet var det faktum att Ayran säljs på ganska många av de större matvarubutikerna i Sverige. Ica, Coop och Willys är tre affärer som vi har hittat Ayran på, både i literförpackning och i mindre förpackningar om 250 ml.

Vi är också övertygade om att det finns Ayran i mindre butiker som specialiserar sig på just mat från mellanöstern. Om man mot förmodan inte skulle hitta Ayran där man bor går det lika bra att göra det själv.

Så gör du Ayran hemma – Våra tips

Den stora fördelen med att göra Ayran hemma är att du kan smaksätta den efter dina egna önskemål. Ayran som säljs i butik i Sverige (och utomlands där vi testat Ayran) har ofta varit i naturell form. Vi tänkte därför här visa grundreceptet för Ayran och sen ge tips på hur man kan variera detta recept för att få smaken den perfekta smaken som passar just dig.

Recept Ayran – 5 dl

  • 2.5 dl Yoghurt ( Naturell Yoghurt) Turkisk yoghurt men fungerar även med grekisk.
  • 2.5 dl Kallt vatten (Mängden vatten kan variera beroende på vilken yoghurt du använder)
  • Salt (Mängd beroende på hur salt du vill ha.)

Så blandar du din Ayran

  • Blanda Yoghurt, vatten lite salt
  • Vispa så snabbt du bara kan (gärna med elvisp)
  • Smaka av och addera mer salt om du behöver

Uppskattad tillagningstid: ca 5 minuter

Bonustips 1

Smaksätt din Ayran om du vill variera smaken. Vanliga smaksättningar är Lime och Mint

Bonustips 2

Vi blev vid något tillfälle serverade Ayran med skum. Detta berodde på att man använt kolsyrat vatten och inte vanligt kranvatten när man gjort drycken. Detta rekomenderar vi att man testar på om man vill variera sig lite.

Turkisk Ayran tillagad hemma
Resultat för egen Ayran

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.