Turkisk mat – Vår matresa genom Turkiet

De flesta varit i Turkiet har säkert upptäckt att det finns mat och dryck precis överallt. Turkisk mat är fantastiskt god varierad och i många fall nyttig. Den som åker till Turkiet för att äta kommer inte bli besviken.

Speciellt inte om man åker till Istanbul, som likt många andra storstäder, kan erbjuda en stor variation av mat från landets olika regioner. Vi hade förmånen att upptäcka Turkiet och dess mat från flera platser, vilket resulterade i denna artikel om mat från Turkiet. Detta är vår matresa genom det turkiska köket!

Turkiska Maträtter – Detta bör du äta i Turkiet!

Vad bör man då äta i Turkiet? Pide, Gözleme, Köfte och Kebab i alla dess former. Listan på maträtter i Turkiet kan göras lång. Vi tänkte därför att vi skulle guida dig genom de mest populära maträtterna vi åt under vår resa genom Turkiet. Vi ger också några tips de restauranger som vi testade de olika maträtterna på så att du som besöker Turkiet kan njuta samma kulinariska upplevelse som vi fick göra.

Dessa tips är speciellt användbara för dig som ska resa till Istanbul, Göreme (Kappadokien) och Pamukkale. Men förhoppningsvis även användbart för dig som besöker andra delar av Turkiet, då dessa populära turkiska maträtterna återfinns över hela landet.

Turkisk mat när den är som bäst
Vår middag på Dürümzade i Istanbul

Pide

Pide kan bäst förklaras som en ovalformad version av en pizza, eller en öppen pirog om man så vill. Det finns dock olika typer av Pide. Den vanligaste sorten, och den som du som turist kommer att stöta på kallas för Içli Pide. Denna typ av pide har sina rötter i norra Turkiet och den lilla staden Bafra.

Precis som med pizza finns det massor av smakkombinationer så det är en bra rätt om man exempelvis reser med barn eller någon som är kräsen med maten. Pide är extremt populärt i Turkiet och det vore en stor förlust att besöka landet utan att äta detta.

Pide var det vi åt mest av i Turkiet, då det fanns precis överallt, i Pamukkale, Kappadokien såväl som i Istanbul.
Att det fanns så många varianter och att det var billigt bidrog även det till att vi åt detta så pass ofta. Riktigt gott och ingen pide smakade som den förra. Ett tips, om du vill äta pide som ett proffs, är att beställa den med ett okokt ägg ovanpå den nygräddade piden. Detta visste vi inte och fick därför äta Pide som de residioter vi är.

En annan sak som kan anses vara idioti är att jämföra pide med pizza. Pide är pide och pizza är pizza!

Turkisk Pide
Turkisk Pide i Göreme

Menemen

En annan vanlig maträtt som är vanligt till frukost är Menemen. Menemen beskrivs ofta som “en turkisk omelett”. Detta är inte helt korrekt då äggen, som återfinns i en sås baserad på tomater och paprikor, är pocherade och inte i en äggröra som man tänker sig att en omelett ska vara. Ingredienserna för en Menemen kan variera beroende på vilken typ av Menemen man beställer men en traditionell Menemen innehåller, förutom ägg, tomater, grön paprika och grön chili. Ofta blandas även ost ned i röran tillsammans med kryddstark korv (Sucuk) för att smaksätta rätten ytterligare.

Till Menemen är det vanligt att det serveras bröd som man använder för att få upp den goda tomatsåsen.

Ett tips är att undvika att beställa en traditionell turkisk frukost och en gryta Menemen under samma sittning. Båda beställningarna är massiva och man måste ha en extremt stor aptit om man ska få ner alltihop, speciellt om man bara är två stycken. Vi beställde aldrig menemen på restaurang men vi åt den som en del av frukostbuffé på ett av hotellen vi bodde på.

Lahmacun

Precis som Pide så beskrivs även Lahmacun som en turkisk version av pizza. Vi skulle snarare beskriva Lahmacun som pizza på tunnbröd, som är mycket sprödare än det man brukar kalla för pizza. I våra ögon var Pide mer likt en pizza till smak och konsistens. Med detta sagt så är Lahmacun ett gräddat tunt bröd som toppas av diverse tillbehör som köttfärs, lamm, paprika, lök och andra grönsaker.

Precis som många andra rätter i Turkiet har även andra länder i mellanöstern sin version av Lahmacun. Armenien, Libanon och Syrien är alla länder som har liknande rätter men under andra namn. Det sägs även att Lahmacun härstammar från Syrien, vilket kan stämma då denna rätt var särskilt populär i sydöstra Turkiet (I Urfa och Gaziantep)

Lahmacun är fantastiskt gott och inte lika mäktigt som en Pide som har mer deg. Lahmacun är därför perfekt att äta om man inte är jättehungrig men ändå måste ha något i sig. Man kan även beställa in en Lahmacun som förrätt att dela på för att reta aptiten lite.

Gözleme

Gözleme är mycket populär rätt som oftast äts till frukost men även ute på gatan. Det går att beskriva Gözleme som grillat tunnbröd som är fyllt med diverse tillbehör.
Gözleme påminner även om en turkisk version av en quesadilla, men med en tvist, då Gözleme ofta fylls med andra saker än vad en quesadilla gör och brödet är långt från en majstortilla. I vårt fall föll valet på fetaost och spenat. En Gözleme kan dock fyllas med allt möjligt, exempelvis, ost, lammfärs och grönsaker.

Gözleme

Vi fick bara chansen att äta Gözleme en enda gång under vår Turkiet-vistelse och det var jättegott, så gott att vi faktiskt har lagat egen Gözleme hemma i Sverige. Vi tyckte dock att det inte var tillräckligt spännande då det finns många andra rätter i Turkiet som är mer exotiska. Även om Gözleme är gott så går det inte upp mot en riktig mexikansk quesadilla!

Residiot äter Gözleme efter en lång busstur

Börek

En populär rätt i Turkiet såväl som i närliggande länder på balkan. Börek är en filodegspaj som oftast fylls med spenat och fetaost. Maträtten har sina rötter i det Ottomanska riket vilket kan förklara dess spridning.

Börek är vanligt att äta som frukost eller ett snabbare mål mat och man kan köpa det lite varsomhelst i Turkiet. Oftast säljs Börek på gatan eller på bagerier. För den som vill veta mer om Börek och dess historia rekommenderar vi denna intressanta artikel från History Today.

Kumpir

Eftersom vi bor i Sverige är potatis en central del av vår vardagliga kost. Kumpir är en gigantisk bakad potatis, fylld med en uppsjö av olika ingredienser. Kumpir är egentligen inte en Turkisk rätt utan något som kom från forna Jugoslavien och som turkarna satte sin prägel på. Kumpir, som är en populär rätt i Turkiet föll oss dock inte i smaken. Kumpir var faktiskt resans stora besvikelse under vår kulinariska resa genom Turkiet. Vi hade redan innan resan fått tips av en turkisk vän att vi skulle testa Kumpir, vi gjorde dock misstaget att fylla vår bakade potatis med på tok för många ingredienser.

Kumpir
Kumpir – Bakad Potatis i Istanbul

Jag tror detta blev vårt fall. När man får fylla en bakad potatis med precis vad som helst så är det lätt att det går överstyr. Ibland måste man gå efter devisen “Less is more” och vara restriktiv med alla ingredienser som man “får” lägga på. Vi är övertygade om att det finns fantastiska Kumpir, men man ska nog beställa två eller tre ingredienser max på sin potatis.

Vi rekommenderar även att leta upp något mer traditionellt ställe än snabbmatskedjan “Patatos” som serverar som finns överallt i Istanbul. Trots att de har höga betyg på Google och Tripadvisor så känns kvalitén på deras toppings inte speciellt högkvalitativa. Vi är övertygade om att det finns bättre ställen för att äta Kumpir på i Istanbul.

Falafel

Vi tror inte att Falafel behöver en närmare presentation. De fritrerade kikärtsbollarna går, inte helt oväntat, att hitta lite överallt i Turkiet. Lite förvånande är dock att falafel inte finns i lika stor utsträckning som det gör i Sverige.

Traditionen att äta falafel blir mer påtaglig ju mer söderut i Turkiet man kommer. I Istanbul har man inte samma tradition av falafel och hummus som i resten av mellanöstern. För den som inte äter kött när man reser i Turkiet kan dock falafel vara en välkommen maträtt att hitta på menyn.

Vi åt den absolut bästa falafeln på “Falafel Koy” i Istanbul. Viri, som aldrig tidigare tyckt om falafel blev helt såld på falafeln här, och vi besökte restaurangen två gånger under vårt besök i Istanbul. Stället kan vara lite svårt att hitta, då det ligger på en bakgata och är ganska lätt att missa om men inte letar efter det. Det är väl värt ett besök. Billig mat och stora portioner, en kombination som gör oss residioter mätta och glada.

Falafel i Turkiet
Fantastisk Falafel på Falafel Koy

Mantı

Om man tycker om dumplings eller gnocchi med vitlökssmak så är Mantı en maträtt som man bör testa under sitt besök i Turkiet. Mantı kan liknas vid dumplings och många länder har sina versioner av denna rätt. Det sägs att rätten har sin ursprung från Mongoliet men att den med hjälp av sidenvägen tog sig ända till Anatolien, dagens Turkiet. Det är det moderna turkiska köket som utvecklat Mantın till den rätt som den är idag.

Turkisk Manti
Manti på Nazar Borek & Cafe i Göreme

I Turkiet toppar man rätten med yoghurt och vitlök, något man inte gör i andra länder. Vi åt vår Mantı på en liten restaurang i Göreme (Kappadokien) som hette Nazar Borek & Cafe och drevs av en kille som pratade fantastiskt bra svenska, med dansk brytning. Senare på kvällen följde han med mig och köpa äppelte så jag kunde ta med mig det hem till Sverige. Mantı har en fascinerande historia och maträttens kusiner kan återfinnas så långt bort som Korea, som har rätten “Mandu”.

Sac Tava

Denna rätt kan vara en av Turkiets mer okända rätter, iallafall för oss svenskar som besöker landet. Mycket lite information har skrivits om rätten, både på engelska och svenska men så vitt jag förstår är det en vanligt förekommande rätt vid bröllop, då brudparet blir serverade Sac Tava ur en gemensam gryta.
Sac Tava skulle på enklast sätt kunna beskrivas som lammgryta, med grönsaker. Det vanliga är att man blir serverad denna rätt direkt i pannan där den lagades, och så var det även i vårt fall. Grytan är välsmakande och kan bäst beskrivas som “en mustig lammgryta” och väl värt att testa på om man hittar ett ställe i Turkiet som serverar den (vilket vi gjorde en gång under vår resa)

Sac Tava
Sac Tava – Lammgryta

Köfte (Kofta)

Köfte brukar oftast beskrivas turkiska köttbullar och det är en ganska bra beskrivning. Köfte är dock mer kryddstarka än våra köttbullar och är gjorda på lammfärs. Det intressanta med Köfte är att varje land i mellanöstern verkar ha sin egen tolkning av rätten. Liknande rätter finns i Egypten, Libanon, Israel, Marocko. Kofta kan även hittas längre bort i världen, i indien och pakistan, men skillnaderna från den turkiska Köften ökar ju längre bort från Turkiet man kommer.

Köfte i Turkiet är välsmakande, härligt kryddade och serveras oftast med grönsaker och ris. Som svensk kan man dock bli förvånad över formen på köfte om man tänker Turkiska köttbullar, då köfte i Turkiet ofta serveras avlånga, som järpar. Men “Turkiska järpar” har inte samma klang tycker vi.

Att göra liknelsen med köttbullar som svensk beskriver också på ett bra sätt den ikoniska status som både köfte och köttbullar har i respektive länder.
För den som besöker Turkiet och älskar Köfte kan vi rekommendera att köpa med sig köftekrydda hem på marknaden. Vi köpte med oss massor av kryddor från Istanbuls kryddmarknad, däribland kryddor för att göra Köfte hemma. Ett bra sätt att ta med sig lite av Turkiet hem.

Cağ kebab

Denna rätt är en spännande sådan då relativt lite skrivits om den. För att enklast beskriva den så är det kebab som är tillagad på ett horisontellt spett över eld. En lyxigare kebab då kvaliteten på köttet uteslutande består av Lamm. Rätten härstammar från det Ottomanska riket, från regionen Erzurum. Det sägs att Cağ Kebab är föregångaren till den mer folkliga och mer välkända döner kebaben, som tillagas på ett vågrätt spett.

Cağ kebab
Şehzade Cağ Kebap – Restaurang i Istanbul

Cağ kebab var en av de måltiderna som vi mest såg fram emot under vår vistelse i Istanbul. Vi hade innan vår resa läst om det legendariska stället Şehzade Cağ Kebap (I Istanbul) vars specialitet är just Cağ kebab.

Efter allt vi hade hört om Cağ kebab var vi övertygade om att detta skulle bli den måltid som triumferade alla andra måltider, men vi blev lite besvikna då servicen på detta ställe var undermålig. Eftersom Şehzade Cağ Kebap är ett populärt ställe att äta på och restaurangen är relativt liten, så är det förståeligt att personalen var stressad och de ville helst att man skulle äta snabbt för att ge plats åt andra som stod på kö. Maten var dock väldigt god och levde upp till sitt rykte.

Cağ kebab
Cağ kebab på Şehzade Cağ Kebap i Istanbul

Döner kebab

Jag tror ingen svensk har missat vad Döner Kebab är för något, speciellt inte om man besökt Berlin som fattig student. Döner Kebab är en uppfinning från det Ottomanska riket och kan beskrivas köttremsor från får eller eller lammkött. Detta kött kryddas och grillas på ett roterande lodrättspett framför en eld. Döner kebab betyder “Roterande kebab”

Detta kött serveras i bröd, såsom pita eller tunnbröd som Yufka eller Lavash tillsammans med grönsaker och sås.
Grönsakerna i en Döner kan variera beroende på var du äter den. I Berlin är det exempelvis vanligt att en döner serveras med aubergine medans det i Turkiet inte hör till vanligheterna.

Döner kebab för oss är lite speciellt, eftersom vår första resa tillsammans gick till Berlin, där man hittar den absolut bästa Döner Kebaben i vårt tycke.
Turkiet erbjuder dock en fantastisk Döner och om man åker till Turkiet är det ett måste att äta denna maträtt. Hur ska man annars kunna säga vilket land/stad som har den bästa dönern? (Vi tycker Berlin vinner den matchen).

Döner Kebab
Döner Kebab

Iskender Kebap

Som ni säkert märker finns det en uppsjö av olika typer av kebab och en av de mer välkända är Iskender Kebab. Denna kebab, som fått sitt namn av den som man tror är dess uppfinnare, İskender Efendi, en slaktare från Bursa söder om Istanbul. Iskender Kebab är gjort på samma kött som en döner (lammkött) men med serverat på annat vis. Denna typ av kebab benämns ibland “Bursa kebab” men här i Sverige och större delen av Turkiet är det Iskender Kebab. En Iskender kebab serveras, till skillnad från exempelvis döner, på tallrik med en het tomatsås som hälls över rätten och serveras med bröd på sidan.

Testi Kebab

Är man på jakt efter mat vars tillredningssätt är unikt så bör man leta efter ett ställe i Turkiet som erbjuder Testi Kebab.

Testi Kebab tillreds i stora (eller små) lerkrukor och serveras från en rykande het lerkruka som öppnas på ett speciellt sätt genom bordsservering. Själva öppnandet av lerkrukan var nästan lika tillfredsställande som maten i sig, då vi är stora matentusiaster.

Lerkruka med Testi Kebab
Lerkruka med Testi Kebab

Denna turkiska maträtt har sina rötter från regionen Kappadokien som annars är välkänt för sina luftballonger och grottor. Det var därför inte mer än rätt att just äta den under vårt besök i Göreme (Kappadokien).
Varken jag eller Viri var bekanta med denna typ av kebab innan vårt besök i Turkiet. För oss var Kebab något som grillas och serveras med sås och bröd, inte som en gryta.
Vi åt vår Testi Kebab på Cappadocia Pide House vilket vi varmt kan rekommendera.

Testi Kebab
Testi Kebab Serverad på Cappadocia Pide House i Göreme

Şiş Kebap

För oss svenskar är Şiş Kebap eller “Shish kebab” en ganska bekant rätt som skulle kunna beskrivas som köttbitar som har grillats på spett. Rätten har sitt ursprung i Mellanöstern men har inspirerat andra länders matkulturer.

I många sydostasiatiska länder kallas det ofta Satay, i Japan finns Yakitori och här i Sverige grillar vi gärna grillspett om vädret tillåter. Den turkiska Şiş Kebab grillas i regel inte med grönsaker utan grönsakerna tillagas var för sig.

Turkisk mat grillat på spett
Turkisk mat på spett – Dürümzade i Istanbul

Adana Kebab

Gillar man starkt kryddat lammkött, på spett, så är Adana Kebab den perfekta rätten. Adana Kebab är lammfärs som grillas på spett och serveras ofta med grillade grönsaker.
Denna rätt går även under namnet “Kıyma kebabı” i vissa delar av Turkiet så var uppmärksam på detta om du kommer till mindre byar. Vi blev positivt överraskade då vi vanligtvis inte äter lamm till vardags.

Det är något speciellt med kött som förbereds över öppen eld och serveras varmt på en tallrik med grillade grönsaker eller bröd. Adana Kebab härstammar, inte helt oväntat, från Adana-Mersin provinsen i Turkiet men kunde beställas i alla de turkiska byar som vi besökte.

Adana Kebab blev i vilket fall något som vi åt vid ett flertalet tillfällen och varje gång var det sååå gott! Helt klart ett måste att prova om man besöker Turkiet. Gillar man inte stark mat kan man istället beställa in Urfa Kebab som är, den mindre starka versionen av Adana Kebab.

Adana Kebab
Adana Kebab på Kayaş Restoran i Pamukkale

Balik Ekmek

En klassisk rätt som precis alla rekommenderar att testa på när man besöker Istanbul är Balik Ekmek. Denna rätt föddes i hamnområdena i staden då de som fiskade började tillreda och sälja sin fångst för att tjäna lite extra pengar under mitten av 1800-talet. Resultatet blev grillad fisk i bröd. Receptet har självklart modifierats under åren och populariteten har bara ökat. Som turist kan man fortfarande njuta av Balik Ekmek när man besöker Istanbul. Bra ställen att leta efter denna ikoniska fiskrätt i områdena Eminönü, Karaköy och under Galatabron. Detta är enda maten i Turkiet som vi rekommenderar att man äter under en bro.

Den berömda fiskmacka som alla pratar om i Istanbul blev vår sista måltid i Istanbul. Anledningen till detta var att vi var övertygade om att vi skulle bli magsjuka av den nyfångade fisken i Bosporen. Att vi sedan hade en flygresa att se fram emot om vi skulle bli magsjuka hade vi nog inte tänkt på.
Balik Ekmek finns i de flesta restauranger (om inte alla) under Galatabron. Vi valde att äta vår Balik Ekmek i anslutningen till fiskmarknaden, då vi ville ta två flugor i en smäll och besöka denna marknad. Fiskmarknaden var inte värd besväret men mackan var helt okej. Vi hade förväntat oss mer av den maträtt som så många andra resebloggare pratar om. Vi fann dock inte att Balik Ekmek var något för oss. Det finns bättre mat i Istanbul, men väl värt att testa på. Historien om dess uppkomst är dock mycket intressant och väl värd att läsa. En bra artikel som vi fann intressant är denna om just Balik Ekmek.

Balik Ekmek - Turkisk fiskmacka
Balik Ekmek på Karakoy Fish House i Istanbul

Dolma

Många känner säkert igen denna rätt då den är vanligt förekommande i många kök från mellanöstern. Dolma är egentligen ett samlingsnamn för olika vinbladsfyllda knyten som kommer i rad olika variationer och kan serveras både varma som kalla. Oftast är fyllda med vegetariska fyllningar såsom ris och aubergine, men det finns även varianter av rätten där man fyller den med lammfärs och annat smått och gott. Dolma utgör ofta en meze (smårätt) i en större middag.

Piyaz

Denna bönsallad är en relativt populär maträtt i Turkiet som oftast serveras som en del av en större måltid. Rätten härstammar från det Ottomanska riket och består av bönor, lök, persilja och kryddan sumak. I nästan hela Turkiet serveras den som en Meze-rätt men vi har hört att den som besöker Antalya kan få denna rätt som en huvudrätt, vilket är värt att känna till om man inte gillar bönor (eller sallad).

Ciğer sote

Denna rätt måste vara en av de mest okända rätter som vi åt under vår resa genom Turkiet. På rekommendation av restaurangens ägare (Kayaş Restoran) beställde vi in Ciğer sote som var sauterad lever serverad med stekta grönsaker. Vi blev positivt överraskade och vi ville därför slå ett slag för att testa på denna maträtt om ni har vägarna förbi Pamukkale.

Ciğer sote
Ciğer Sote Kayaş Restoran

Turkisk frukost

Det sägs att frukost är det viktigaste målet på dagen och detta har turkarna anammat. Få gånger har jag sett en så komplett frukost som när vi åt turkisk frukost i Turkiet. Många hotell inkluderar frukosten i hotellpriset men ofta är denna frukost sällan gjord med kärlek. Vi rekommenderar att testa på traditionell turkisk frukost på ett ställe som är specialiserade på just turkisk frukost.

Det speciella med frukostar i Turkiet är lugnet och rofylldheten av att sitta ner framför ett uppdukat bord med ost, oliver, bröd, honung, ägg, grönsaker och självklart te. En turkisk frukost kan liknas vid en brunch, som äger rum alla dagar i veckan.
Vad vi gillade mest med de stora frukostarna i Turkiet var att man fick prova lite av varje, Det var också omöjligt att stressa sig igenom frukosten, vilken gjorde att varje dag börjades med lugn och ro. Vi blev så tagna av de turkiska frukostarna att vi skrev ett särskilt inlägg om Frukost i Turkiet som ni kan ta del av här på bloggen.

Vår turkiska frukost på vårt hotell

Andra tillbehör som hör turkiska köket till

Beyas Peynir (Fetaost)

Om man är ett stort fan av fetaost så är Beyas Peynir kanske något för dig. Detta tillbehör är en vitost som är gjord på mjölk av get, ko eller får. Detta är en ganska vanlig komponent i den turkiska frukosten så om du beställer in en turkisk frukost och tänker “Ah men det där är ju feta ost!” så är det mycket möjligt att du har den turkiska motsvarigheten på tallriken. God är den i vilket fall, säger vi som äter relativt mycket fetaost hemma i Sverige.
Denna ost är inte heller ovanlig att hitta i andra turkiska rätter som Gözleme och Börek.

Yufka

Det går inte att påstå att Yufka är en rätt i sig utan ett viktigt tillbehör i det turkiska köket. Yufka är ett turkiskt tunnbröd som är gjort på vatten, mjöl, salt och olivolja. När man blandar ihop degen blir det ett tåligt bröd som inte går sönder i det första taget, vilket gör det perfekt att använda till en rad olika turkiska rätter som exempelvis Gözleme.

Cacık

Om du på en turkisk restaurang funderar på vad Cacık är för något så är det i princip Tzatsiki. Cacık är en turkisk variant på denna yoghurtröra med smak av gurka, mynta och vitlök. Det sägs att rätten härstammar från det Ottomanska riket men vi låter detta vara osagt. Det skulle lika gärna kunna vara en variant på den grekiska Tzatzikin. Det vi kan säga är att detta tillbehör är mycket populärt att servera till den turkiska maten, ibland som en del av flera mezes och i vissa fall som ett tillbehör till huvudrätt.

Turşu

När man beställer på en restaurang i Turkiet är det inte ovanligt att man får serverat picklade/inlagda rotfrukter och grönsaker. Vilka dessa rotfrukter/grönsaker som inkluderas kan variera men det vanliga är gurka, pepparfrukter, blomkål och morötter. Vi uppskattar verkligen när restauranger erbjuder det där lilla extra och Turşu är ett välkommet tillbehör som sätter pricken över i:et på en fantastisk restaurangupplevelse. (Denna uppfattning delar dock inte jag och Viri, som brukar skippa allt vad picklat heter, men det innebär bara mer till mig).

Turşu - Picklade grönsaker
Picklade Grönsaker Turkiet

Turkiska efterrätter

Künefe

För den som vill testa på en för oss helt okänd efterrätt i Turkiet är Künefe något som vi varmt kan rekommendera.
Vi hade aldrig hört talas om Künefe innan vår resa till Turkiet men vi blev positivt överraskade. Künefe är en dessert som är gjord på ost och spunnen filodeg (Kadayif). Resultatet blir en söt och lite krispig smaksensation som verkligen gick hem hos oss.
Denna efterrätt härstammar från södra Turkiet (Hatay) men tack vare sin popularitet så har den spridit sig och återfinns nu i hela Turkiet och även i andra länder i mellanöstern samt Grekland.

 Sütlaç och Künefe
Sütlaç och Künefe

Baklava

Baklava är ett populärt bakverk från Turkiet. Dess historia är inte helt dokumenterad men man tror att Baklavan uppstod i Istanbul, på Topkapipalatset i det Ottomanska riket. Baklava är en dessert gjord på filodeg, honung och nötter av olika slag. Pistage, mandlar och valnötter brukar höra till de vanligaste nötterna att använda när man gör Baklavas.

Tro det eller ej men Baklava har och är ingen favorit hos varken mig eller Viri. De små bakverken som ser smarriga ut är i ärlighetens namn på tok för söta för vår smak. Det är också svårt att ta med sig då den spröda filodegen (i kombination med honungen) både klibbar och faller sönder.
Ska man köpa Baklava så ska de komma från ett café eller bageri och ligga bakom disk. Vi testade att köpa Baklavas i affären, men dessa var helt oätbara. Ät dem så färska som möjligt. Att lämna till dagen efter är ingen bra idé.

Baklava och andra turkiska sötsaker

Şekerpare

Dessa söta managrynskakor är mycket populära i Turkiet och även andra delar av mellanöstern. Likt Baklava är även Şekerpare lite klibbiga på grund av att man toppat dem med söt sirap. Skillnaden mellan de två är att Şekerpare är godare om de fått ligga en dag och marinera i den söta sirapen. Dessa turkiska småkakor är helt klart ett bra alternativ för den som är sockersugen och vill stilla sitt sockerbehov en smula.

Sütlaç – Rispudding

Rispudding ligger både mig och Viri varmt om hjärtat då detta är en vanlig efterrätt även i Mexiko. Sütlaç är en rispudding som bakats i ugn och sedan serveras kall.
Gillar man rispudding ska man definitivt testa den här i Turkiet också men har man inget relation till rätten så kan man skippa den här rätten och testa något annat

Bakad Sütlaç
En bakad variant av Sütlaç i Kappadokien

Dondurma (Glass)

För den som inte kan turkiska, oss inkluderat, är det turkiska ordet för glass “Dondurma”. Den turkiska glassen är lite speciell då den är seg och vägrar att smälta. Detta beror på att man inkluderat salep och mastix i glassen som gör att den blir seg. Glass i Turkiet är väldigt populärt och turkarna konsumerar mängder av glass. Det roligaste med Dondurma är att segheten i glassen gör att glassförsäljare kan använda detta till att underhålla sina potentiella kunder och “leka” med dem. Detta är både roligt att titta på och ganska ohygieniskt för den som har bacillskräck. Lite av en mardröm för en sån som jag.

Lokum – Turkish Delight

  • Många som besöker Turkiet har säkert sett de vackra marmeladkonfektyrerna “Turkish Delight” som finns i princip överallt. Att dessa delikatesser också kallas för “Lokum” är mindre känt. Få saker, förutom kanske kebab, är så ikoniskt för Turkiet som just Turkish Delight. Inte nog med att de är mycket vackra, de smakar också himmelskt när man stoppar dem i munnen. Turkish Delight finns i en mängd olika variationer och smaker. De vanligaste smakerna är:
  • Rosvatten
  • Mint
  • Pistage
  • Jordgubbe
  • Kanel

Det finns också mjölkbaserade Turkish Delights som är våra favoriter. Dessa tog vi hem till Sverige i mängder och åt under en hel månad efter vårt besök i Turkiet.

Lite rolig kuriosa om Turkish Delight är att det sägs vara en föregångare till “Jelly Bean”. Huruvida detta stämmer eller inte låter vi dock vara osagt men vill ni läsa mer om detta kan nu göra det här!

Turkish Delight i Istanbul
Turkish Delight

Rostade Kastanjer

Rostade kastanjer blev lite av vår favorit under vårt besök i Istanbul. Några dagar under vårt besök var ganska kalla och det kändes gott att få i sig de varma kastanjerna när man gick emellan Istanbuls alla sevärdheter. Särskilt dyra var de inte heller. För 10 turkiska lira (ca 12 kronor) får man 100 gram kastanjer i en liten påse. Det går såklart att köpa mer, men vi fann att 100 är precis lagom för två personer så att de ska hålla sig varma under tiden man äter dem. Kastanjer säljs överallt i Istanbul så om man blir sugen på mer kan man alltid köpa 100 gram till.

Rostade Kastanjer i Turkiet
Viri köper rostade kastanjer i Istanbul

Simit

Denna populära bagel-liknande “streetfood” serveras överallt på Istanbuls gator, och är även inkluderat i många frukostbufféer som vi åt på. Man tror att Simit har sina rötter ända tillbaka till Anatolien och det Ottomanska riket. Simit, som är ett populärt bröd än idag har därför en lång och spännande historia. Det sesamfrö-prydda brödet säljs till en billig peng och är perfekt för att dämpa hungern om man som turist är på språng. Vi personligen tycker att Simit är gott precis som det är, men vi har även smakat på den mer moderna varianten med nutella på. Simit är gott både med och utan Nutella men vi rekommenderar verkligen att äta Simit utan tillbehör, för att uppleva smaken som det var tänkt, hundratals år tillbaka.

Turkisk matkultur och dess historia

Det vore en omöjlighet att täcka in hela Turkiets matkultur i en artikel. Turkisk mat har en lång tradition som involverar stora delar av världen såväl som olika regioner inom Turkiet.
Men vi tänker ändå att det är viktigt att veta hur Turkiet har kommit att få en så varierad och intressant matkultur.

Den Turkiska maten har utvecklats med influenser från asien, balkan, östeuropa såväl som andra delar av mellanösterna. En mycket viktig plats för den turkiska matens utveckling var Topkapipalatset i Istanbul, vars stora kök experimenterade och lade grunden för många turkiska rätter som serverades till sultanen. Denna mat kom sedan att påverka matkulturen i dagens Turkiet i stort och även andra länder ute i världen.

istoriskt sett har den turkiska maten både inspirerat och inspirerats av länder i närheten, men också från länder längre bort. Tack vare det Ottomanska rikets räckvidd och det faktum att Turkiet (och i synnerhet Istanbul) har varit en knutpunkt för handel mellan öst och väst. Att Turkiet också har legat längs med den berömda silkesvägen som även den har bidragit till att man både inspirerat och inspirerats av mat från de asiatiska länderna. Att versioner av Mantı och Şiş Kebap kan återfinnas i länder så pass långt borta som Korea och Japan är enormt spännande och får oss att känna att lära av varandra och andra kulturer leder till positiva resultat. Mat har och kommer förhoppningsvis alltid bygga broar mellan länder och människor, så länge man är villig att vara öppen för influenser utifrån.

Turkisk middag i Istanbul
Vår middag i Turkiet – Ingen aning om vad detta var, förutom att det var gott

Tittar man på hur maten i Turkiet inspirerats från väst är Kumpir ett bra exempel på detta. Kumpir som från början härstammar från forna jugoslavien har nu blivit en rätt som turkarna har gjort till sin egen.

Reser man ännu mer västerut märker man att den turkiska matkulturen har spridit sig och fortsätter att sprida sig. Mycket av den turkiska maten har influerat andra länders matkulturer. Exempelvis har Berlin, som har en stor del turkiska migranter, skapat en stark tradition av Döner Kebab och annan turkisk mat i den tyska huvudstaden. Även i Sverige kan man se hur den turkiska maten har fått sin plats i det som vi äter varje dag.

Vi fann det också mycket intressant, och passande, att den turkiska kebaben, även influerat de tacos som äts i Mexiko. Exempelvis Tacos al pastor, som kan liknas vid kebab, iallafall om man får tro den fantastiska dokumentärserien “Taco Chronicles” på Netflix.

Att skriva om turkisk matkultur är en hel artikel i sig och vi kan komma att skriva ännu mer om detta intressanta ämne i framtiden. För den som är intresserad att läsa mer rekommenderar vi följande artiklar om Turkisk mat och dess historia:

Sciencedirect (Studie i Turkisk Mathistoria)
Tastepak (Kort om historia av Turkisk mat)

Vad dricker man i Turkiet?

Turkiskt Te

En av de vanligaste dryckerna som du kommer att hitta i Turkiet är “Te” eller chay som det heter på turkiska. Förvånande nog har man inte alltid druckit te i Turkiet, då det anlände till Anatolien(nuvarande Turkiet) för ca 140 år sedan (i mitten av 1800-talet. Te-traditionen i Turkiet började med att drycken ansågs bota åkommor men man övergick snart till att dricka te i mer rekreativt syfte. Ungefär som man gjorde med Coca-Cola, som även den har en liknande historia.

Det finns en mängd olika variationer för te i Turkiet. Det vanligaste är dock att turkarna dricker svart te. Det är dock vanligare, att man som turist blir erbjuden te med äppelsmak.Det är lätt att som turist tror att äppelte är något som dricks flitigt bland turkarna men så är inte fallet. Detta är mer än turist-grej än något traditionellt turkiskt. Åker man till Istanbul bör man dock testa på det turkiska äppel teet då det är fantastiskt gott. Så värst nyttigt är det inte då man blandar hälften te och hälften socker, men helt klart ett måste att dricka om man reser till Istanbul och Turkiet.

Granatäppeljuice

Turkiet är en stor producent och exportör av granatäpplen. För den uppmärksamme kan man se att granatäpplen ofta kommer från just Turkiet när vi handlar i matbutikerna.
Det är därför inte så konstigt att färskpressad granatäppeljuice serveras i princip varje gathörn på Istanbuls gator och resten av Turkiet också för den delen. För den som gillar Granatäpplen är Turkiet verkligen ett paradis och frukten gör faktiskt gatorna och marknaderna i Istanbul snäppet vackrare än de redan är.
Säsongen för granatäpple i Turkiet är mellan september och februari så då är det bäst och billigast utbud på granatäppeljuice.

Turkiskt Kaffe

Då varken jag eller Viri är några större kaffedrickare så var det Viri som fick testa det turkiska kaffet. Turkiet har druckit kaffe sedan 1500-talet och är en mycket viktig dryck för turkarna. På morgonen kan man se folk köa för att få nymalet kaffe att dricka till sin frukost. Det turkiska kaffet tillreds ofta i en traditionell gryta som kallas “Cezve” och dricks mycket flitigt. Smaken av det turkiska kaffet kan beskrivas som starkt med toner av sötma. Det är inte ovanligt att man blandar ut det med socker för att minska bitterheten. Det är också vanligt att man till kaffet har en sötsak till det, exempelvis turkish delight (Lokum) eller baklava.

Raki

Även om vi inte dricker alkohol så blev vi ändå fascinerad av den turkiska spritdrycken Raki och dess historia och hur den funnit sin plats i turkarnas hjärta. Raki är Turkiets nationaldryck och kallas även “Lejonmjölk” på grund av dess vita färg den får när man blandar den med vatten. Om ni är intresserade av att läsa mer kan ni göra detta på sidan om just Raki.

Ayran

För den som följer bloggen vet att både Viri och jag blev positivt överraskade av Ayran. Vi har till och med skrivit ett helt eget inlägg om denna turkiska yoghurt dryck som serveras frekvent till maten i Turkiet. Här kan du läsa vår mer ingående artikel om Ayran och hur man kan göra det hemma!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.