Resa med buss i Turkiet – Detta behöver du veta

Att åka buss i Turkiet är en upplevelse, inte alltid en bra sådan, men en upplevelse. Att planera boka och resa runt i Turkiet med buss var nog en av de mer frustrerande upplevelser som både jag och Viridiana varit med om. Vi tänkte därför att vi skulle berätta om våra erfarenheter och försöka dela med oss av tips, råd och vad man bör tänka på när, och om man ska resa med buss i Turkiet.

Grundläggande information om bussresande i Turkiet

Att åka buss i Turkiet kräver att man planerar innan. Det är svårt att boka biljetter innan men som turist, utan några som helst kunskaper i turkiska, kan det vara svårt att få grepp om hur man går tillväga för att resa i Turkiet med buss. Vi tänkte inleda lite med några saker som man måste veta om man planerar att åka buss i Turkiet.

 • Lägg ordet “Otogar” på minnet

Otogar är det turkiska ordet för busstation. I Istanbul finns det två huvudsakliga busstationer, en på den europeiska sidan och en på den asiatiska sidan. Vi tog vår buss från Esenler Otogar men man bör vara medveten om att det finns fler busstationer.

 • Ofta behöver man ett turkiskt personnummer för att köpa bussbiljetter online

Ofta men inte alltid, längre ner i denna artikel kan du läsa om hur du kan boka biljetter online även om som turist.

 • Ingen pratar engelska

Ingen, och då menar vi verkligen ingen pratade engelska under vårt bussresande. Hade vi vetat detta hade vi förberett oss med ord och fraser på turkiska, exempelvis ordet för “Toalett”. Om du vet med dig att du kommer ha frågor eller vill resa utan funderingar, då ska man undvika att resa runt med buss i Turkiet.

Så här köper du bussbiljetter i Turkiet

Av någon anledning kan man inte som utländsk turist köpa bussbiljetter online. Jag och Viri blev så frustrerade av detta att vi valde att gå till busstationen redan första dagen i Istanbul för att försäkra oss om att vi skulle få biljetter, vi reste dock under lågsäsong. Under högsäsong. Under högsäsong, där trycket på turismindustrin ökar så rekommenderar vi att boka biljett innan.

Att köpa bussbiljett som turist är komplicerat, men inte omöjligt. Problemet för turister är att många bolag endast godtar betalningar från turkiska banker. Ett annat problem är att många är att många sajter kräver ett turkiskt personnummer för att boka biljett.

Om man vill boka biljetter online, från Sverige, så har vi efter vårt Turkiet-besök, att följande två sidor arbetar med att underlätta för utländska turister. Vi vill dock vara tydliga med att vi inte har använt någon av dessa två sajter.

Ingen av dessa sajter är dock på engelska men det går att översätta med hjälp av Google Translate.

Som en sista utväg, om man inte reder ut att boka online, så kan man på de finare hotellen i istanbul, be om att få hjälp att reservera bussbiljetter. Jag säger finare hotellen för det hotell vi bodde på ville inte hjälpa oss med detta.

Att tänka på när du åker buss i Turkiet

 • Avsaknad av toalett

På de bussar som vi åkte fanns det aldrig någon toalett. Vi har läst att det finns bussar i turkiet som tekniskt sett har toaletter men som är stängda. Vad detta beror på vet vi inte men det är viktigt att förbereda sig på detta, både mentalt och praktiskt. Ta med toalettpapper, växel och en positiv attityd. Att bli väckt klockan tre på morgonen av en skrikande chaufför som aviserar att det kommer ett stopp, där toalett finns. Hur mycket tid man har på sig eller någon koll om alla hunnit tillbaka till bussen finns inte.

 • Mediasystemet suger

Även om bussarna är utrustade med en personlig skärm med mediasystem så är alla filmer dubbade till turkiska. Det är möjligt att det fanns någon inställning för att ändra detta men både Viri och jag gav upp efter en halvtimme. Musik finns dock att tillgå och ingen av de amerikanska låtarna från 90-talet som jag lyssnade på var dubbade till turkiska. Vi rekommenderar dock att ta med poddar, filmer, ljudböcker själv, speciellt om det är en längre bussresa.

 • Var uppmärksam vilket bussbolag som kör din resa

Var uppmärksam på vilket bussbolag som kör den rutt du ska åka. När vi köpte våra biljetter på plats, på Otogar Esenler, blev vi förvånade över att det bussbolag som sålde biljetten inte var det bussbolag som stod på biljetten. Vi antar att det fungerar som för flygbolag, att man kan köpa sin biljett med British Airways men flygrutten körs av American Airlines. Det är dock inte lika tydligt med buss i Turkiet så man måste vara uppmärksam så att man inte missar att hoppa på rätt buss.

I väntsalen på Esenler Busstation
I väntan på bussen på Esenler Otogari (Istanbul)

Turkiska bussbolag

Under vår rundresa i Turkiet åkte vi med tre olika bussbolag. Vi tänkte därför skriva vad vi tyckte om dessa och varför man bör undvika iallafall ett av dem.

 • Öncü

Öncu bör undvikas till varje pris. Detta visste vi om innan vi begav oss till busstationen för att köpa biljetter, vi blev därför överraskade att Öncu var bussbolaget vi skulle åka med då vi köpte biljetterna av “Süha”
Öncu var den värsta bussupplevelsen vi har haft, någonsin. Utan säkerhetsbälte i obekväma gamla säten rullade vi ut från Istanbul, men vi hade inte lämnat Istanbul förrän första tvärniten kom, då bussen höll på att krocka med en personbil. Den unge servicepersonen (andre-chauffören) var dock väldigt trevlig och försökte sitt bästa att få oss passagerare att känna oss välkomna. Resten av resan var dock en mardröm. Nej undvik Öncü till varje pris om ni ska åka buss i Turkiet.

 • Metro Turizm

Efter att ha åkt med Öncü var vi så glada att det fanns säkerhetsbälte i bussen. Detta var en nattbuss med ganska bra standard. Vi kom fram och det var den lugnaste resan som vi hade, kanske för att vi sov under stora delar av denna busstur. Vi har dock hört, från olika forum att folk har haft problem med detta bolag, så vi kanske hade tur.

 • Pamukkale Turizm

Pamukkales bussar går inte att missa, med stora röda bokstäver på bussarnas sida “PAMUKKALE”. Förutom att de körde väldigt fort så hade vi inga problem med Pamukkale Turizm. Det var enda bussen som erbjöd vatten, kaffe och en liten chokladbit.

Vi var inte nöjda med Öncu, men personalen gjorde vad de kunde och ska inte klandras för något

Vår upplevelse av att ta oss runt med buss

Vår upplevelse av att resa med buss i Turkiet var inte den bästa. Men vi vill ändå ge en så rättvis bild som möjligt för er som tänker er att det vore en bra lösning för ert resande att ta bussen, istället för exempelvis flyg. Vi måste erkänna att det fanns mycket bra med att ta buss istället för flyget. Vi träffade exempelvis en väldigt trevlig kille från Polen, som var lika förvånade som oss att bussen saknade toalett. Hans ansiktsuttryck när han insåg att den 11 timmars långa bussresan skulle ske utan toalett på bussen gjorde iallafall min dag.

Vi har vägt fördelar och nackdelar med att välja att ta bussen i Turkiet, baserat på våra upplevelser. Vi hoppas att detta kan, på ett tydligt sätt hjälpa dig som funderar på att ta bussen i Turket.

Fördelar med att ta buss i Turkiet

 • Att ta bussen i Turkiet är väldigt billigt
 • Bussarna är, oftast, av hög kvalitét när det kommer till säten och air condition
 • Vänligt bemötande av busspersonalen, trots språksvårigheter
 • Man tar sig från punkt A till punkt B
 • Man får se mer av Turkiet än vad man hade fått om man tog flyget
 • Spara en hotellnatt om man tar nattbuss
 • Det är miljövänligt

Nackdelar med att ta buss i Turkiet

 • Det var onödigt krångligt att planera och boka sina resor
 • Bussarna saknade toalett
 • Språksvårigheterna mellan utländska passagerare och busspersonalen ledde till missförstånd och även lite småbråk
 • Avsaknad av filmer på engelska kan göra långa turer riktigt tråkiga
 • Många bussar kör både för snabbt och med små marginaler vilket kändes farligt
 • Vissa bussar saknar säkerhetsbälte

Våra rekommendationer om att åka buss i Turkiet

Vi rekommenderar ingen att åka buss i Turkiet. Den stress och obekväma upplevelse som vi upplevde av att inte veta om vi hade “rätt” biljetter, var och när det skulle finnas toalett, avsaknad av säkerhetsbälte och information gör att på det stora hela inte var värt att ta bussen. Dessa nackdelar väger inte upp de fördelar som att resa med buss brukar medföra. Att det är billigt att resa med buss i Turkiet är ett svagt argument om man ställer det mot att inte känna sig säker. Faktum var att både Viri och jag ångrade att vi inte hade bokat flyg till Nevsehir redan halvvägs under vår bussresa från Istanbul (och då hade vi ändå 2.5 långa bussresor kvar i turkiet)

Om man av någon anledning måste ta buss i Turkiet så rekommenderar vi att luska fram information om bussbolaget innan. Det finns massor av olika bussbolag i Turkiet och vi åkte bara med tre av dessa. Ofta kan man hitta information om bussbolag i olika engelskspråkiga forum, dock har många haft liknande negativa upplevelser av bussar som vi hade under vår resa i Turkiet.

Vi rekommenderar även att boka platser så långt bak i bussen som möjligt. Vid en eventuell krock så bör man vara lite mer skyddad längre bak i bussen, i vilket fall slipper man se hur chauffören kör på turkiska landsvägar.

Ta med dig följande saker för en bekväm bussresa:

 • Snacks (eller mat om det är riktigt lång resa)
 • Vatten (och annan dryck)
 • Våtservetter
 • Alcogel
 • En bra bok (ljudbok eller podcast)
 • Öronproppar (Dessa barn alltså)
 • Bekväma kläder
 • En påse (för att slänga skräp i)

Reser man med barn blir listan ännu längre.

För oss var det ovärderligt att ha med oss våtservetter och alcogel, då tvättmöjligheterna på några av de toaletter där bussen stannade, inte erbjöd något sätt att tvätta händerna på. Vuxenpoäng till Viridiana för att ha med våtservetter!

Slutligen

Vi hoppas verkligen att våra tips och rekommendationer ska hjälpa dig att göra ditt resande med buss i Turkiet lite mer smärtfritt. Hör gärna av dig, eller kommentera nedan, om du har egna erfarenheter eller har nytta av våra tips! Trevlig Resa!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.