Raki – Turkiets nationaldryck

Mat och dryck är en stor del i vårt resande och vi brukar vara relativt pålästa om vad som fanns att äta och dricka i Turkiet. Vi blev därför mycket nyfikna över de små snapsglas som Turkarna drack ur med en vit grumlig vätska i. Detta visade sig vara Turkiets nationaldryck, som vi inte ens visste att den existerande. Denna artikel ska således handla om Turkiets nationaldryck – Raki.

Vad är Raki?

Raki är en turkisk alkoholhaltig dryck som är i huvudsak är gjord på vindruvor och oftast smaksatt med anis, vilket gör att den får en smak som kan liknas lakrits. I södra Turkiet är det dock inte ovanligt att Raki framställs med hjälp av fikon.

Drycken är en stark alkoholhaltig dryck (ca 45 %) och kallas även för “Lejonmjölk” eller “Lion´s Milk” på engelska. Detta på grund av sitt vita utseende när man blandar ut den med vatten. Anledningen till att Raki blir vit av att man blandar ut den med vatten är att anissprit innehåller oljor som får en kemisk reaktion i kombination av vatten.

För den som aldrig kommit i kontakt med Raki tidigare kan det drycken då jämföras med vårt svenska brännvin. Mer om motsvarigheter till Raki nedan.

Hur dricker man Raki?

Kort förklarat så kan man säga att Raki ska drickas kallt och långsamt. Raki dricks med fördel iskall och gärna under festliga tillfällen. Många anser att man ska dricka Raki med vatten (eller is) men likt med whiskey finns det de som förespråkar att man förstör den rena smaken av drycken om man blandar ut det med vatten eller is.
Det är lätt att tro, som svensk, att man ska dricka något snabbt bara för att något är serverat i ett shotglas. Detta är dock långt ifrån sanningen. Raki oftast dricks under en längre tid, där den som dricker smuttar på drycken och avnjuter den till fullo. På samma sätt dricker man exempelvis Mezcal i Mexiko.

Så blandar du Raki

Det ska sägas att jag inte är någon expert på att blanda drinkar. Som nykterist är jag nog den sista personen att fråga om hur man bör blanda starksprit. Däremot har jag ett genuint intresse för mat och dryck, från alla världens länder. Jag gjorde därför lite research om hur man blandar Raki i Turkiet. Det vanligaste sättet är, som vi redan varit inne på, att blanda raki med vatten eller is. Förutom denna traditionella blandning, har jag kunnat läsa mig till att man även kan blanda raki med granatäppeljuice i kombination med citrusfrukter. Om denna blandning är god eller inte låter jag vara osagt, men det är inte otänkbart att man i Turkiet blandar starka alkoholdrycker med den söta granatäppeljuicen som finns i princip överallt när det är säsong.

Utöver vatten och granatäppeljuice har jag inte funnit så mycket mer att blanda ut Raki med. Jag förmodar att det är av samma anledning varför man ogärna blandar ut whiskey med något annat än just is/vatten.

Kort Historia om Raki

I Ottomanska riket, nuvarande Turkiet, har man en lång tradition av vin. Här producerade och konsumerade man mycket vin och det var av restprodukterna från vinproduktionen som man framställde Raki. Efter Ottomanska riket fall producerades all Raki av det statligt ägda företaget Tekel. Detta monopol av fortsatte ända till 2004, då man lättade på det och tillät fler aktörer att börja producera Turkiets nationaldryck.

Turkiets landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, var ett stort fan av Raki. Ryktet säger att Atatürk anordnade möten med sina vänner och rådgivare där man drack just Raki och diskuterade viktiga ämnen till långt in på natten. Vad man kom fram till under dessa samankomster låter vi vara osagt.

Hur blev Raki Turkiets nationaldryck?

Att Raki är Turkiets nationaldryck kommer nog som en överraskning för många svenskar som besöker Turkiet. Turkiet är inte ett land som är känt för sina alkoholhaltiga drycker utan snarare för god mat, kaffe och te.
Drycken har en speciell plats i hjärtat hos många turkar. Detta är drycken man dricker när man vill fira något väldigt speciellt, eller sörja något tragiskt. Raki passar sig därför både för bröllop och brustna hjärtan.

Att Raki har blivit ett viktigt inslag i turkarnas liv stod dock helt klart under vår vistelse i Turkiet. Turkiet går mot en mer religiös inriktning än tidigare och då har man på politisk nivå försökt att få den populära yoghurtdrycken Ayran att bli Turkiets officiella nationaldryck. Detta är dock inget som har fått fäste ännu, då Raki har kommit att bli en så viktig del av både sorg och glädje för det turkiska folket.

Motsvarigheter i andra länder

Inte för att vi är några större experter på dessa typer av drycker men under vår research för denna artikel har vi förstått att många länder har drycker som liknar den turkiska nationaldrycken. I Grekland exempelvis finns Rakins kusin, Ouzo. Lite roligt är att man placerat dessa brevid varande på Systembolaget

Förutom Ouzo kan Raki jämföras med Italienska sambuca, som även den har en smak av anis. För oss svenskar kan dryckeni jämföras med det svenska brännvinet, även om detta inte har en smak av anis.

Kända varumärken

Det mest välkända varumärket här i Sverige är av allt att döma Yeni Raki. Detta var det statliga varumärket Tekel som hade monopolet på produktionen fram till 2004. Numera finns även andra varumärken som man kan hitta i Turkiet. Bland dessa varumärken finns Tekirdağ Rakısı och Efe Rakı.

Vill du läsa mer om nationaldrycken?

Konstigt nog skrivs det relativt lite om Turkiets nationaldryck, vilket är förklaringen till att vi aldrig hört talas om drycken tidigare. Att vi inte heller dricker alkohol gör också att vi inte har testat drycken. Vi blev dock fascinerade av historien, traditionen och den plats som Raki har fått hos det turkiska folket. Detta gjorde att vi ville dela med oss av lite kuriosa för svenska läsare och framtida turister i Turkiet.
För att läsa mer om Raki så kan vi rekommendera det reportage som CNN skrev om Nationaldrycken. Vi länkar denna artikel här!

Vill ni läsa mer om mat och dryck i Turkiet kan ni göra det här på bloggen då vi skrivit om vår matresa genom Turkiet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.