Frukost i Turkiet – Bästa starten på dagen

Ett av våra favoritinslag under vår resa genom Turkiet var de fantastiska turkiska frukostarna. Varken Viri eller jag är speciellt förtjust i frukost men i Turkiet blev vi frälsta av de välsmakande frukostarna, eller “Kahvalti” som det heter på turkiska.

Vi ska i detta inlägg fördjupa oss mer i vad en turkisk frukost är för något och varför det är så speciellt. Vi ger också lite råd om hur du kan njuta av den turkiska frukosttraditionen hemma i Sverige och på så sätt ta med dig en liten, men viktig del av Turkiet med dig hem.

Hur ser en typisk turkisk frukost ut?

Vi hade förmånen att få avnjuta flera olika typer av frukostar i Turkiet under vår vistelse. Den ena bättre än den andra. Till skillnad från många hotell i europa är frukost på många hotell redan inkluderat i priset på hotellen i Turkiet. Detta kan både vara bra och dåligt. På de finare hotellen är frukostbuféen ofta riktigt bra och varierad. På de lite billigare hotellen är det bättre att söka sig till en restaurang som specialiserar sig just på frukost.

Turkisk frukost
En typisk Turkisk frukost med många smårätter

En turkisk frukost består av många olika element och vi har listat de allra vanligaste här:

 • Ost (oftas många olika typer av ostar exempelvis fetaost och fårost (beyaz peynir)
 • Oliver
 • Grönsaker (oftast gurka och tomat)
 • Korv (Sucuk)
 • Honung
 • Marmelad (ofta fikonmarmelad)
 • Ägg
 • Yogurth
 • Ayran
 • Te
 • Kaffe

Som ni märker är de flesta beståndsdelar av en turkisk frukost relativt lättsmälta och nyttiga. Om man jämför med en europeisk eller amerikansk frukost som ofta har mer socker, i form av sockrade flingor, pankakor, smaksatta yogurtar etcetera.

Alternativ till den traditionella frukostbuffén

Om man hellre vill ha ett tillagat mål mat till frukost är Menemen ett mycket bra alternativ.
Menemen är ett av de mest ikoniska frukosträtterna från Turkiet och kan liknas lite vid en äggryta med inslag av grönsaker och korv, i vissa fall. Vi ska inte gå in alltför mycket på var Menemen är men det är helt klart värt att prova om man besöker Turkiet.

Turkarnas filosofi kring dagens viktigaste mål

Frukost i Turkiet tar tid och det måste det få göra. Turkarnas filosofi är nämligen att frukost är en tid för att umgås och vara nära familj och vänner.
Det är bara inte frukost som äts långsamt, även andra måltider brukar ofta ta lång tid och mycket fokus verkar ligga på att umgås före under och efter måltiden.

Traditionen att mat, och i synnerhet då frukosten, ska få ta tid. Detta är en tradition från 600-talet och det Ottomanska riket, där man ofta serverade stora måltider, vilket var en viktig central del av sociala event.
För att läsa mer om hur den turkiska frukosttraditionen utvecklades kan vi rekommendera denna artikel från Sciencedirect.com

För den som vill läsa mer om Turkisk mat i allmänhet så rekommenderar vi att läsa vårt inlägg om turkisk mat.

Såhär kan du göra en typisk turkisk frukost hemma i Sverige

Tack vare att Sverige har en stor andel människor som härstammar från Turkiet och mellanöstern så är det oftast inga större problem att få tag ingredienser för att ställa fram en frukostbuffé i turkisk anda på bordet. Det absolut vanligaste komponenterna som grönsaker, ost, oliver, honung (flytande), ägg, turkisk yogurth och te kan man finna i alla matvarubutiker i vårt avlånga land.

De ingredienser som kan vara lite krångligare att hitta är:

Ayran

Detta är en populär yogurt-dryck i Turkiet som har en saltig karaktär i smaken. Ayran brukar säljas i lite större affärer här i Sverige men har man inte tillgång till en sådan kan man göra Ayran själv med Yogurt, vatten och salt.

Ayran Yogurt i Sverige

Sucuk (Sujuk)

Även korv som “Sucuk” (Sujuk) kan vara svårt att hitta men oftast finns de i de små mellanösternbutikerna som finns i nästan varje svenska stor och mellanstor stad. Sucuk kan också användas i Menemen, om man vill laborera med flera rätter på sitt frukosbord.

Simit

Simit är en bagel som är hård, med sesamfrön på utsidan. Jag har hittills inte hittat något liknande här i Sverige men om någon där ute i vårt avlånga land vet var och hur man kan få tag i det får ni gärna höra av er. Simit är något vi verkligen saknar från Turkiet men det brukar gå bra att ersätta detta med annat bröd som har sesamfrön utanpå.

Skapa förutsättningar för en turkisk frukostupplevelse

Det är viktigt att veta att man faktiskt kan byta ut saker mot något annat man gillar. Det viktigaste är att man gillar allt man sätter fram på bordet och njuter av frukosten tillsammans med någon. Den absolut viktigaste ingrediensen, som man inte får glömma är tid.
Det som vi i Sverige inte verkar ha så mycket av är tid. Tid att sätta oss ned, ta det lugnt, och avnjuta ett lång och avslappnad frukost tillsammans, utan TV, surfplatta eller telefon.

En av våra viktigaste lärdomarna vi fick i Turkiet var att frukost måste få ta tid och avnjutas med ro för att den ska bli magisk. Har man inte tid kan de bästa och mest lyxiga frukostattributen smaka dåligt och det är ingen bra start på dagen.

Frukostar vi minns från Turkiet

Under vårt besök i Turkiet var det framförallt tre frukostar vi minns med extra mycket kärlek.

Frukost på Teras

Den första frukosten vi åt ute var i Pamukkale, på Teras Restoran. Detta var en improviserad frukost som vi inte hade planerat men servicen var väldigt bra och de som hade hand om stället behandlade oss som om vi vore deras enda kunder (vilket vi också var under 30 minuter).
Frukosten på Teras Restoran kan beskrivas som en typisk frukost, utan krusiduller. Mätt blev man definitivt (som med alla frukostar i Turkiet). Om ni besöker Pamukkale kan vår artikel om restauranger är Pamukkale vara intressant.

Frukostbuffé på The Peak Hotel

I Istanbul övernattade vi på The Peak Hotel. Här serverades en mycket stor frukost med bred variation. Både Viri och jag älskar när man får mycket att välja på och det fick man verkligen här. Servicen var också utmärkt och personalen hämtade nya bestick för varje runda vi tog runt buffén. Lite onödigt kan man tycka men men. Det var iallafall väldigt trevligt att både kocken och hovmästaren kom och pratade med oss för att försäkra sig om att allt var bra, trots att det var mycket folk i matsalen.

Buffé med ost var en liten del av denna stora frukosbuffé

Vår favoritfukost på Van Kahvaltı Evi

Den absolut bästa frukosten vi åt var dock på Van Kahvaltı Evi. Ett ställe som är välkänt för sina frukostar i Istanbul. På Van Kahvaltı Evi fick vi en riktigt fin turkisk frukost, med alla de komponenter som en turkisk frukost ska innehålla. Det som gjorde denna frukost bäst var att varje liten sak hade en twist från vad vi var vana vid. Allt var förberett med omsorg och smakerna blev också därefter.

Frukost i Istanbul på Van Kahvaltı Evi
Turkisk frukost på Van Kahvaltı Evi i Istanbul

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.