Tips på bra och billiga restauranger i Pamukkale

På vår väg tillbaka till Istanbul från Göreme (Kappadokien), där vi hade varit och vandrat, ätit och åkt luftballong stannade vi vill den lilla byn Pamukkale, för att vila, äta och se på de berömda varma källorna. Till Pamukkale åker man främst av två anledningar, för att se och vada i de varma källorna och besöka Hierapolis. För de ävenbatyrliga är “paragliding” också populärt.

Viri och jag hade dock vårt sikte inställt på att se vad Pamukkale hade att erbjuda för spännande mat och restauranger. För att vara en så pass liten by så kan de erbjuda en hel del kulinariskt intressanta ställen. Det som förvånade oss mycket var att det fanns ett stort utbud av kinesiska och japanska restauranger. Vi optade dock för att äta så turkiskt som möjligt under hela vår turkietresa.

Prisnivå för restaurangerna i Pamukkale

Om man som turist anser att mat är billigt i Istanbul så faller Pamukkales restauranger de sparsamma resenärerna än mer i smaken.

Självklart finns det dyrare alternativ också, men då vår reskassa sakta men säkert började ta slut fokuserade vi på att äta så billigt och bra som möjlgt i Pamukkale. Något som inte var alls svårt att göra i denna lilla turkiska by.

Vi tänkte därför skriva ett blogginlägg om de restauranger som vi besökte under vårt besök i Pamukkale och vad vi tyckte om dem.

Äta frukost i Pamukkale

Eftersom vårt hotell inkluderade en väldigt bra frukost som inte gick att klaga på så åt vi bara frukost en gång ute i Pamukkale. Det är enormt tacksamt att äta en god turkisk frukost, då det finns mycket att välja på. Viri och jag är inte kräsna, så för oss blev de turkiska frukostarna mer en fråga om att inte äta för mycket av allt.

Den första dagen i Pamukkale ramlade vi av en slump in på Teras Restoran. Först var vi lite skeptiska eftersom en tom restaurang aldrig är ett bra tecken, men då det var relativt tidigt tog vi chansen. Den största anledningen till att vi valde detta ställe var för att personalen inte var så framfusiga och desperata med att försöka få in oss på restaurangen.

Servicen vad utmärkt och frukosten var även den välsmakande. Inte den bästa som frukosten i Turkiet men ändå helt okej för den billiga peng vi spenderade här.

Frukosten bestod av olika ostar, omellet, korv, oliver, grönsaker, honung, en fantastiskt god fikonmarmelad, jorgubbar och nutella. Till detta serverades självklart bröd.

Vår frukost i Pamukkale

Teras Restoran rekommenderas om ert hotell inte inkluderar frukost. Frukosten som vi åt var god men det som verkligen imponerade på oss var den service som vi fick. En trevlig frukostupplevelse med andra ord.

Lunch på Pamukkales White House Restaurant & Cafe

Sista dagen i Pamukkale var det inte meningen att vi skulle äta i Pamukkale, utan åka in till Denizli och äta lunch innan bussen mot Istanbul skulle avgå senare på kvällen. Vi tog dock vårt förnuft till fånga och valde att äta vår lunch i Pamukkale istället, då väskorna vägde tungt och vi hade ingen lust att släpa runt på dem i ännu en stad (not to self, res lätt, helst utan resväska i Turkiet).
Vår sista lunch i Pamukkale blev på den lilla restaurangen “White House Restaurant & Cafe”. För oss har det alltid varit lite av en varningsklocka när en restaurang sätter upp bilder på maten utanför, men det verkar vara vanligt i Turkiet, även i mindre byar som Pamukkale.

White House Restaurant & Cafe har extremt ljusa och fräscha lokaler och man får en känsla av att de har försökt att skapa en känsla av Grekisk medelhavsrestaurang. Restaurangen blandar dock medelhavsmat med rätter som inte alls passade in i restaurangens medelhavstema.
Personalen var extremt trevlig och hjälpte oss med vårt baggage och ställde fram flera olika smårätter som jag tror alla besökare får inleda sin måltid med. Dessa smårätter var jättegoda och kunde lätt ha varit en hel måltid i sig.

Små förrätter för att reta aptiten

Även portionerna som vi beställde var relativt stora så vi orkade inte äta upp allt som fanns på våra tallrikar. Smaken var dock något “meh”. Maten var inte speciellt kryddstark och vissa komponenter på tallriken var relativt smaklösa. Maten överlag var helt okej men inte mer än så. Värd sitt pris var det definitivt.

Vår Lunch i Pamukkale - BBQ kyckling

White House Restaurant & Cafe är ett bra ställe om man inte letar efter mat som sticker ut. Vi skulle inte återvända hit med jag kan se att det är ett perfekt ställe för barnfamiljer, då maten varierar säkra smaker, som inte sticker ut, med traditionell turkisk mat med starkare smaker. Priserna på denna restaurang passade dock oss, som efter våra äventyr i Turkiet nu hade fått vår reskassa att börja sina.

Fantastisk middag på Kayas Wine House

Under vår planering av vårt besök i Pamukkale så var det en restaurang som stod på överst på min lista över ställen som jag ville äta på i den turkiska lilla byn. Det var dock på håret att vi missade vår middag här, då restaurangen var stängd under vår första kväll. Vi gjorde dock ett nytt försök kvällen efter och blev inte besvikna.

Kayas Wine House är en charmig restaurang som gav mig lite hostel-vibbar. Detta är inget matställe för den som letar efter en restaurang med vita dukar och romantisk framtonig. Om man bara såg till hur stället såg ut hade man kunnat tro att det skulle serveras hamburgare.

Baren på Kayas Wine House

Det visade sig att maten på Kayas Wine House var fantastisk. Välkryddat och varerade rätter gjorde att både jag och Viri kunde beställa olika rätter och äta vällagad turkisk mat. Priset var även det överkomligt men det bästa av allt var servicen och den omtanke som ägaren visade oss under vårt besök.

Vår middag i Pamukkale

Ägaren till stället var fantastiskt trevlig och kom ihåg att vi kvällen innan hade varit utanför, då de hade stängt. Han var dock väldigt tacksam att vi kommit tillbaka och sa att efterrätterna vi hade beställt var “on the house” något som både jag och Viri uppskattade oerhört mycket.

Ett besök här kommer inte göra dig besviken, så länge du gillar turkisk mat och bra service.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.