Allt du behöver veta om att bada i Pamukkale

Pamukkale är ett område i sydvästra Turkiet som är känt för sina varma källor och den närbelägna grekisk-romerska ruinstaden, Hierapolis.
Bomullspalatset, eller bomullsfästningen som den också kallas, har fått sitt smeknamn tack vare formen den fått av det kalkrika vattnet som rinner ner för klippväggarna.
Viri och jag blev väldigt förtjusta i Pamukkale när vi började planera vår Turkietresa. Vi hade sett jättefina bilder och hört positiva saker om denna del av Turkiet, som återfinns på UNESCOS världsarvslista.

Utsikten över Pamukkale

Vi var därför väldigt spända av förväntan på att få se om Pamukkale var så fantastiskt som det såg ut som på bild. Viri var samtidigt taggad på att ta ett bad i de berömda varma och mineralrika källorna. I detta bloginlägg ska vi försöka förklara allt ni behöver veta om att bada i Pamukkale.

Får man bada i de varma källorna i Pamukkale?

Nej, man får INTE bada i Pamukkales varma källor. V kan dock tycka att det är tur, för vi tror inte man vill bada i detta vatten. Alltför många fötter har varit i vattnet för att vi ska tycka det är särskilt mysigt för att ta oss ett dopp (och då var vi ändå här under lågsäsong i mars). Vi noterade även många små kryp och en och annan hund i vattnet, som inte såg speciellt roliga att bada med. För människor råder dock badförbud.

Hund på besök i de varma källorna i Pamukkale

Jag personligen gillar inte att bada men Viri insisterar på att jag badar några gånger om året iallafall och planen var att vi skulle ta ett dopp i de varma källorna. Väl på plats fick vi reda på att det inte längre är tillåtet att bada källorna då antalet turister skulle förstöra källorna om alla skulle bada (jag förstod deras poäng för det var FULLT med turister som trampade runt i de varma källorna). Min motivation till att bada med så mycket folk runtomkring var inte heller på topp.

Pamukkale är oerhört vackert och vi ångrar inte en sekund vårt besök här, jag var tvärtom lyrisk att jag slapp att bada bland så mycket folk.

Viridiana poserar framför bomullspalatset

Om man nu tvunget måste bada, så såg vi faktiskt en hel del personer som tog sig ett snabbare dopp i källorna. Vi rekommenderar dock inte att göra detta och respektera de regler som sats upp. De har faktiskt en poäng i att vi som turister har ett ansvar att beté oss när vi besöker platser som Pamukkale. Jag tror dessutom att mina fötter var fult tillräckligt för ekosystemet i Pamukkale att hantera, våra vandringsstrapatser i Kappadokien, några dagar tidigare var inte att leka med.

Var kan man bada i Pamukkale?

Det absolut populäraste stället att bada på är den bassäng som Kleopatra sägs ha badat i. Denna historiska pool ligger på toppen av det berg där de varma källorna ligger om man väljer ingången från byn (Det finns nämligen tre ingångar till området).

Kleopatras bassäng

Viri övertygade mig att gå ner i detta vatten och tillsammans sänkte vi medelåldern till 85 år i den här, redan historiska, poolen. Det är mycket möjligt att några av de riktigt gamla badade med självaste Kleopatra.

Priser för Kleopatra-bassängen i Pamukkale

Priset för att bada var iallafall 50 turkiska lira (ca 80 svenska kronor), och detta är det absolut inte värt för att få bada i en pool med seniorer. Då ingår inga handukar eller badtofflor, så vi rekommenderar att ta med detta om ni planerar att bada här.

Litet vattenfall i Kleopatras pool

Även om priset inte var speciellt högt så var upplevelsen lite “meh”, jag måste dock erkänna att det var lite häftigt att få bada i en miljö med antika pelare, stenar. Om man besöker Pamukkale och Kleopatras bassäng så kan det vara värt att ta sig ett dopp för att känna att man inte missade något när man liksväl var där. Allt kommer dock till vad man prioriterar, reser man på en budget i Turkiet och inte vill spendera pengar på en dyr historisk pool så kan man med gott samvete skippa ett besök här.

Bada gyttjebad i Pamukkale

Det finns en plats till i Pamukkale som är väldigt populär om man vill bada, dock är det inte det bad man i första hand tänker på, det handlar om hederligt gyttjebad. Innan vi reste till Pamukkale trodde vi att de varma källorna och gyttjebad var på samma plats.

Många resebloggare verkar ha läst om gyttjebad i Pamukkale och verkat fått för sig att man ska ta “gyttjan” från de varma källorno och kleta på ansiktet. Gör inte det, det är lite “nasty” om man tänker på alla de svettiga fötter och småkryp som finns här, speciellt under högsäsong.

Det finns faktiskt ett ställe i Pamukkale som är avsett för gyttjebad. Detta ställe heter Karahayit Red Springs, och ligger några kilometer från de varma källorna. Om gyttjebad är för dig så är detta platsen att göra det på.

Avslutande reflektioner

Pamukkale är definitivt värt ett besök om man är i denna del av Turkiet. Vi är övertygade om att det två dagar är fullt tillräckligt för att uppleva Pamukkale och dess varma källor. Om man som turist tänker sig att Pamukkale är platsen för en badsemester bör man nog tänka om. Det finns mycket bättre platser i Turkiet för att åka och bada på.

Viridiana vadar i de blå vattnet i Pamukkale

Vårt tips är att inte stanna alltför länge i Pamukkale. Hade vi planerat vår resa igen hade vi nog endast stannat en natt i Pamukkale och åkt vidare mot kusten till antingen Kuşadası eller Izmir.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.