Tre favoritrestauranger i Staré Město – Prag

Prag är en fantastisk stad på många sätt. Inte minst på det kulinariska planet, då man kan hitta de mest utsökta restaurangerna på de mest underliga platserna. Centrala Prag erbjuder dock en djungel av restauranger och det finns självklart en hel del turistfällor som bör undvikas till varje pris.

Under vårt besök till Tjeckien och Prag är det framför allt tre restauranger som har vunnit våra hjärtan. Alla med traditionell tjeckisk mat och med helt olika stilar. Här kommer tre rekommendationer för restauranger som vi tycker värda ett besök om ni har vägarna förbi Prag och vill äta gott i gamla stan (Staré Město).

Mlejnice

Mlejnice är ett fantastiskt ställe som råkade vi hamna på av en slump. Vi brukar försöka undvika restauranger vid turiststråken men vi hade läst om en restaurang som låg på en bakgata från det astronomiska uret och om vi blev positivt överraskade. I Prags centrum finns det två restauranger som heter “Mlejnice”, vilket kan förvirra något.
Som vanligt hade vi inte bokat bord, lågsäsong och tidig kväll brukar vara lugnt men när vi kom fram så var det fullt. Eftersom det var sista kvällen för oss i Prag ville vi ändå inte missa chansen att få äta på Mlejnice och vi blev charmad av den vänliga personalen och den rustika stilen på inredningen (jag har en förkärlek för rustika träbord)
Bordet som vi väntade på blev dock ledigt ganska snabbt och vi hade turen att komma dit tidigt då många vände i dörren efter oss.

Middag på Mljnice

Maten, likt inredningen kan beskrivas som rustik traditionell tjeckisk mat med mer finess än exempelvis Lokál eller U Medvídků som vi kommer prata mer om nedan.

Efter många besök i Prag så är Mlejnice en av de bästa restauranger jag har varit på. Kombinationen mellan rustik och finess är för mig mycket imponerande.

Dessert på Mlejnice

Mlejnice prisexempel

  • Varmrätt: Pork knee (fläskknok) 349 tjeckiska korunas (ca 160 kronor
  • Pris förefterrät: Äppelstrudel: 66 tjeckiska korunas (ca 30 kronor)
  • Pris för en öl (Pilsner Urquell 50 cl: 54 tjeckiska korunas (ca 25 kronor)
Äppelstrudel med glass på Mlejnice

Eftersom det finns två Mlejnice i centrala Prag så lämnar vi adressen här: Restaurace Mlejnice, Kožná 488, 110 00 Staré Město

Lokál

Lokál är en charmig ölhall som ligger några kvarter utanför turiststråken i Staré Město . Restaurangen är riktigt stor och serverar traditionell tjeckisk mat som iallafall jag och min flickvän blev riktigt glada av att se. Eftersom Lokál är så pass stort och populärt, särskilt bland lokala pragbor, blir det lätt högljutt. Vi hade turen att komma precis när den värsta rusningen passerat. Det kan dock vara värt att vara medveten om att Lokál inte är stället att gå till om man vill ha en romantiskt kväll för två (i en lugn miljö).
Lokál ger känslan av en traditionell tjeckisk arbetar-restaurang med stora portioner och mycket prisvärd mat. Ett stort plus för Lokál är att de, förutom öl, serverar den populära tjeckiska läskedrycken Kofola på fat.

Nivån på maten är hög och Lokál kommer därför med på listan över våra favoritrestauranger i Prag. Ett besök här är ett måste om man besöker Prag och vill prova traditionell tjeckisk mat i en livlig och genuin miljö.

Maten på Lokál i Prag

Lokál prisexempel

  • Varmrätt: Rostbiff med tomatsås och bröddumplings 135 tjeckiska korunas (ca 62 kronor)
  • Pris för en öl (Pilsner Urquell 50 cl): 49 tjeckiska korunas (ca 23 kronor)
  • Pris för Kofola 33 cl: 39 tjeckiska korunas (ca 18 kronor)

U Medvídků

Denna restaurang är en kombination av hotell, restaurang och bryggeri. Jag fick nys om denna gastronomiska lilla pärla tack vare att Anthony Bourdain gjorde ett reportage här för några år sedan i sin serie “No reservations”. Bourdain och hans rekommendationer väger tungt i mina ögon och ni som följer denna blogg kommer märka att vi ofta testar restauranger som Bourdain har rekommenderat, för att se om de fortfarande håller måttet.
I ärlighetens namn ser restaurangen inte mycket ut för världen och när vi besökte den var det inte speciellt mycket folk som åt. Ljuset var också inte det bästa vilket gjorde att bilden på grissvansen som vi beställde in till förrätt inte ser speciellt aptitlig ut (hur mycket nu grissvansar kan se aptitliga ut.)
Vi blev mäkta imponerade av maten och hur väl tillagat det var. Som många restauranger i Prag är maten inte speciellt dyr, trots att U Medvídků är en relativt känd restaurang i Prag och den ligger inte alltför långt ifrån stadens centrum.

Här rekommenderar vi verkligen att testa grissvansarna, trots att vi inte gjorde dem rättvisa med vårt foto. Jag är väldigt svag för dumplings också, både bröd dumplings och potatis dumplings. Vi rekommenderar därför att beställa i alla fall än rätt med dumplings för de är fantastiskt goda här.

Grisvansar på U Medvídku

U Medvídků prisexempel

  • Förrätt: Grissvansar – 185 tjeckiska korunas (ca 84 kronor)
  • Varmrätt: Budvar gulasch med dumplings – 199 tjeckiska korunas (ca 90 kronor)
  • Pris för en öl 0.5 cl: 49 tjeckiska korunas (ca 23 kronor)

Vi hoppas verkligen att våra tips kan hjälpa er att få en riktigt mysig middagsupplevelse i Prag. Om ni testar på några av de här restaurangerna, eller har andra tips på bra matstället i Prag får ni väldigt gärna höra av er till oss och berätta mer.

Vill ni läsa mer om tjeckisk mat och vad landet har att erbjuda i matväg så rekommenderar vi att läsa om detta i vårt inlägg om just ”Tjeckisk Mat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.