Innehållsförteckning
Det skrivs väldigt lite om Tjeckisk mat i Sverige, så i denna artikel ska vi slå ett slag för den tjeckiska maten. Då de flesta svenskar som åker till Tjeckien hamnar i Prag har vi utgått från vad som serveras i den tjeckiska huvudstaden. Vi hoppas att denna artikel ska få fler att uppskatta det tjeckiska köket lika mycket som vi gör!
Tjeckisk matkultur
Maten i Tjeckien är en av de största anledningarna till varför jag älskar att besöka detta land. Den Tjeckiska maten har inspirerats mycket av kringliggande länder i centraleuropa. Detta är inte särskilt konstigt då Tjeckien var en del av Österrike-Ungern monarkin under 1800-talet och har, på grund av sin geografiska närhet, haft starka band med varandra.
Tjeckisk mat har således både fått och gett inspiration till många av de maträtter som återfinns i Centraleuropa. Gulasch, schnitzel och fläsknok är alla bra exempel på maträtter som inte bara finns i Tjeckien utan även andra länder i Europa.
I Tjeckien brukar en måltid bestå av minst två rätter, soppan och varmrätten. Tjeckiska efterrätter är också vanligt förekommande men kan väljas bort om man inte orkar en rätt till. Portionerna brukar oftast vara rejäla och mättande. Om man får tro Wikipedia har detta tre-rätters tänkande inspirerat det franska köket men om detta stämmer låter vi vara osagt. Vi rekommenderar dock att läsa hela artikeln från Wikipedia om man är nyfiken.
Tjeckiska varmrätter
Tjeckisk mat, och speciellt den i Prag har en mysighetsfaktor som jag har svårt att hitta någon annanstans i världen. Man skulle kunna beskriva den som rustik och lite stabbig. Man skulle också kunna beskriva det som kött, sås och potatis, då många rätter innehåller just dessa komponenter. Ni kommer förstå detta när jag nedan går igenom de vanligaste och mest traditionella tjeckiska rätterna.
Vepřo knedlo zelo – Tjeckiens nationalrätt (Stek av fläskkött)
Vepřo knedlo zelo räknas som Tjeckiens nationalrätt. Frågar man människor i Tjeckien om de kan rekommendera något på menyn är det vanligaste svaret just denna rätt. Förmodligen beror det på att rätten består av stek (fläskkött), brödknödel och sås. Till detta kan det serveras surkål men inte alltid. Hur denna rätt har kommit att bli nationalrätten i Tjeckien är svårt att säga men troligtvis beror det på enkelheten och det faktum är att maträtten innehåller de komponenter som det äts mest av i Tjeckien. Jag som vuxit upp med söndagsstek hos mormor älskar verkligen denna rätt och jag kan lätt förstå varför man anser den vara en nationalrätt. Riktig comfort-food om man så vill.
Pečená kachna (Anka)
Tjeckerna älskar kött i alla dess former och detta inkluderar även viltkött och fågel. Pečená kachna är anka som brukar serveras med krispigt skinn, potatis eller brödknödel och sås. Denna rätt har kommit att bli en favoriträtt som jag nästa instinktivt letar efter på menyn när jag ska beställa mat i Tjeckien. Detta har förmodligen att göra med att smakerna och ankan tillsammans med brödknödel kombinerar så väl med såsen. Hittills har jag inte varit med om att ankan serverats torr, det förvånar mig faktiskt varje gång hur man lyckas med att tillaga den så att den blir så pass saftigt. Det kanske är ett tjeckiskt husmorsknep som jag inte kan. Om någon vet hemligheten får ni gärna höra av er.
Vepřové koleno (Fläsknok)
Vepřové koleno är fläsknok som oftast serveras med pepparrot och även surkol på vissa ställen. Detta bisarra köttben är en rätt som alltid lika imponerande att få denna rätt serverad på en tallrik framför sig. Köttbenet, eller fläsknoken ser ut att vara övermäktigt för de flesta men det är faktiskt inte så mycket kött på det vanligtvis. Man får dock en primitiv känsla av att för en måltid vara grottmänniska och äta lite mer ocivilserat än vanligt.
Att inte beställa in “Vepřové koleno” på grund av att man räds storleken är ett misstag. Jag kan varmt rekommendera rätten som blivit lite av en favorit, även om jag ofta saknar någon mer komponent än bara kött och surkål på tallriken.
Sekaná (Köttfärslimpa)
Denna rätt kommer säkert många svenskar känna igen då köttfärslimpa är en relativt vanlig rätt i Tjeckien också. Köttfärslimpa i Tjeckien är gjord på blandfärs och kryddat med mejram och kummin. Det som skiljer den tjeckiska köttfärslimpan mot den svenska är det överraskande äggen som man bakat in i den tjeckiska motsvarigheten. Som tur är brukar man servera den uppskuren, kanske så att ägget inte ska komma som en chock.
Řízek (Tjeckisk Schnitzel)
Den som har rest mycket i centraleuropa har säkert märkt att schnitzel är en vanligt förekommande maträtt i många länder. Řízek är den tjeckiska versionen av schnitzel och det som skiljer är att man i tjeckien egentligen struntar i vilket kött man använder till schnitzeln kan bestå av fläsk, nöt eller viltkött. Så länge köttet i fråga går att banka ut och paneras så kan en tjeck göra schnitzel på det.
Schnitzel i Tjeckien är så pass viktigt att det är en central del på många tjeckiska julmiddagar.
Chlebíčky (Små tjeckiska smörgåsar)
Chlebíčky kan beskrivas som små smörgåsar med olika toppingar på, likt smörebröd som vi äter här i skandinavien. Brödet är lätt och luftigt, likt frallor och toppingar finns i massor av varianter. De vanligaste toppingarna är dock skinka, salami, ägg och olika röror. Smörgåsen uppfanns av Jan Paukert i början av 1900-talet i dennes delikatessbutik (Paukert Deli)
För den som gillar smörgåsar och plockmat är detta perfekt som en lättare måltid eller frukost. Chlebíčky är något som många tjecker håller kärt och är väldigt traditionellt för landet, även om det finns liknande variationer av samma rätt i andra länder i centrala Europa.
De är relativt billiga och man kan äta flera stycken om man vill testa lite olika variationer. Många tjecker äter Chlebíčky när de är på språng, som en snabb lunch eller något som de kan ta med sig och äta senare. Det är inte heller ovanligt att de äts på café eller bagerier. Som turist är Chlebíčky utmärkt mat för att ta med sig på picknick i Letna parken i Prag, som inte ligger alltför långt bort. Vi åt våra Chlebíčky på Lahůdky Zlatý kříž i centrala Prag men bara några gator bort ligger den populära cafét Ovocný Světozor som erbjuder både fina bakverk såväl som små tjeckiska smörgåsar
Svíčková
En av Tjeckiens mest populära rätt är Svíčková. Svíčková är nötkött serverat med sås, brödknödel (houskové knedlíky) och tranbärssylt. Det är Tjeckiens svar på slottsstek med brunsås och lingonsylt, men på tjeckiskt vis. Ibland serveras rätten med potatisknödel (Bramborový knedlík) men dessa är inte lika goda som brödknödel, men fortfarande helt OK. Att Svíčková är en traditionell tjeckisk rätt råder det inga tvivel om och smakkombinationen med
Guláš (Gulasch från Tjeckien)
Guláš, eller Gulasch som vi säger i Sverige är en mycket populär rätt i Tjeckien. Även om gulasch inte är tjeckiskt från början så finns det en twist som gör den tjeckiska gulaschen speciell. Till skillnad från de ungerska gulaschen är den tjeckiska motsvarigheten inte gjort med nötkött utan med fläskkött. Det är heller inte ovanligt att man serverar gulasch med brödknödel och även surkål. En annan skillnad som man finns mellan de två gulasherna är att den tjeckiska brukar använda en starkare paprika än den söta paprikakrydda som används i Ungern.
Utopenci (Snacks på puben)
Det är tveksamt om Utopenci kan räknas som mat eller ett snack men jag valde ändå att ta med den då det inte ofta nämns i artiklar om tjeckisk mat. Utopenci är inlagd korv som ser fullständigt bisarra ut om men inte sett det tidigare. Det är vanligt att man i tjeckiska barer och pubar kan beställa in en burk med Utopenci för att kombinera med sin öl. Var dock beredda på att andra utlänningar kan titta konstigt på er då det ser ut som burk med svullna fingrar som ni sitter och mumsar på.
Czech Knedlíky
Även om detta inte är en hel maträtt så kvalificerar sig “Czech Knedlíky” ändå på listan då dessa brödknödlar eller “dumplings” som man kan säga, är en central komponent av många rätter.
Även om brödknödel inte serveras som en enskild rätt skulle jag kunna tänka mig att enbart äta knödel med sås. Knedlíky har en central plats i det tjeckiska köket och så också på denna lista över tjeckisk mat.
Smažený sýr (Friterad ost)
För den som följt bloggen vet med sig att jag är ett stort fan av den nu avlidne Anthony Bourdain. Jag försöker ofta hitta något ställe som Anthony Bourdain varit på under sina resor. I Prag blev det två sådana ställen och en av maträtterna var just Smažený sýr, som är en friterad ost. I Anthony Bourdains program No Reservations besöker han ett gatukök på Václavplatsen (Wenceslas Square). Här serveras den friterade osten som en hamburgare med majonnäs inuti. Även om den friterade osten oftast äts som gatumat, men det går även att beställa “Smažený sýr” på vanlig restaurant. Det kändes dock som väldigt bra mat att äta på just gatan.
Tjeckiska Soppor
Det är inte ovanligt att man hamnar i Prag under vintern eller någon månad när det är lite kyligt ute. Då kan en värmande soppa göra susen. De soppa i Tjeckien är viktigt och inleder traditionellt många måltider. För den som inte är lika mattokig som jag kan en soppa vara tillräckligt för en måltid, speciellt de matiga sopporna i Tjeckien. Men jag, som åker till Prag med huvudsyftet att äta mig igenom staden gillar att kombinera soppa med varmrätt, precis som de lokala människorna gör.
Cibulačka (Löksoppa)
För den som gillar fransk löksoppa är Cibulačka ett måste att pröva när man besöker Tjeckien. Tjeckisk löksoppa påminner om den franska men det finns några variationer, exempelvis är det inte ovanligt att potatis eller svamp läggs i den tjeckiska versionen. En väldigt god och värmande rätt på en kylig dag i Tjeckien.
Česnečka (Vitlökssoppa)
För den som besöker Tjeckien är det inte ovanligt att man dricker en eller två öl (oftast fler än så) Česnečka har beskrivits som den perfekt soppan för att bota baksmällan. Česnečka är en vitlökssoppa som även består av potatis, lök och köttbuljong. Likt den tjeckiska löksoppan ovan är det inte heller ovanligt att man serverar denna soppa med gratinerad ost eller något annat bröd. Så om du befinner dig i Prag och har druckit för mycket, ge soppan en chans istället för bakispizzan, eller varför inte kombinera de två?
Dršťková (Soppa på komage)
För den våghalsige och äventyrlige kan Dršťková vara en spännande rätt att testa under sitt besök i Prag. Dršťková är en soppa gjord på komage, lök och smaksatt med paprika. Denna rätt är en traditionell maträtt i Tjeckien och min hyllning till att man bör, som köttätare, ta tillvara hela djuret om man ska äta kött. Jag är personligen inte ett stort fan av komage men om det serveras är inte jag den som är den. Inälvsmat kan ha en unken smak om man äter på fel ställe men i Tjeckien har jag fortfarande inte stött på ett ställe där maten har varit usel, iallafall inte kötträtter. Kött är något som man verkligen behärskar i Prag.
Tjeckiska Efterrätter
Jag är svag för sötsaker och speciellt efterätter. Att få avsluta en måltid med ytterliggare en rätt är inte fel. Tjeckiens efterrätter är riktigt underskattade och finns i överflöd på bagerier och caféer nästan överallt. Om man åker till Prag får man inte missa att testa på några av dessa godsaker. Populära traditionella tjeckiska efterrätter brukar vara bakelser, som exempelvis: “Laskonka”, “Větrník”, Rakvička och “Medovnik” men vi vill här lyfta fram tre bakverk/efterrätter som vi gillar extra mycket.
Jahodové knedlíky (Jordgubbsknödel)
För mig var denna rätt en riktigt överraskande smakupplevelse. Efter att ha ätit både bröd och potatisknödel (inte i samma sitting) så beställde jag in en knödel till efterätt. Detta är en knödel som fylls med jordgubb. Resultatet är förvånandsvärt gott och jag hoppas att jag får chansen att testa denna rätt igen. Jahodové knedlíky kan ätas som varmrätt men det vanligaste är att man äter den till dessert. Den är dock riktigt mättande så är man inte jättehungrig till efterätten så går denna jättebra att dela på mellan två personer.
Bublanina (Tjeckisk fruktkaka)
För den som gillar sockerkaka med bär så är efterätten Bublanina ett måste. Denna sockerkaks-liknande efterätt fylls oftast med körsbär men det är inte ovanligt att blåbär, jordgubb, plommon eller andra frukter och bär används. Bublanina serveras oftast varm, vilket är särskilt gott om det är kallt ute. Kakan är också lätt att ta med sig, från ett bageri, om man vill ha en romantisk picknick i parken.
Jablečný Štrůdl (Tjeckisk Äppelstrudel)
Även om Äppelstrudel härstammar från Österrike så har även Tjeckien sin variant av bakverket. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte vilken skillnaden är mellan den tyska, österrikiska och tjeckiska strudeln men om någon vet så är jag idel öra.
Den Tjeckiska äppelstruden är iallafall fantastiskt god är en perfekt avslutning på en god tjeckisk middag.
Bonusefterrätt
Trdelník
Det kommer säkerligen förvåna många som varit i Prag att Trdelník inte egentligen är tjeckiskt utan från Slovakien. Den blev dock populäriserad av att man sålde bakverket till turister i Prag men om man ska vara noga så är det inte egentligen tjeckiskt. Om man skulle förklara konceptet Trdelník för en svensk skulle man kunna säga att det är som en kanelbulle som bakats på en pinne över öppen eld. Både jag och Viri älskar Trdelníks så vi väljer att ta med bakverket här ändå. Mest för att det är gott men också för att det var i Tjeckien som detta goda bakverk slog igenom på allvar.
Det finns många sätt att äta Trdelníks på. Precis som de är, varma och nygräddade, tycker vi är allra bäst. Men det går att äta med glass och/eller nutella också.
Vill ni lära er mer om Trdelník kan vi rekommendera denna video av Honest Guide, som gör massor av bra och användbar information om Prag och Tjeckien!
Svickova tillagas inte av fläskkött utan av nötkött.
Tusen tack Ivo! Jag har ändrat nu och uppskattar verkligen din hjälp så att det blev rätt :). Finns det någon tjeckisk rätt som du saknar i listan? Hör gärna av dig igen isåfall. Med vänlig hälsning, Anders