Kofola – Östeuropas svar på CocaCola

För de som har besökt Tjeckien vet att ölen står i centrum. Öl i olika former kan hittas precis överallt. Ett paradis för öldrickare med andra ord. Eftersom jag inte dricker öl, eller alkohol överhuvudtaget fick jag söka min måltidsdryck på annat håll.

Under min första resa utomlands blev jag bjuden på drycken “Kofolo” av mina tjeckiska vänner i den lilla staden Brno i södra tjeckien.
Min första tanke var att det var ett prank, att det var avslagen Coca Cola som jag fick för att jag skulle testa och gå över till öl istället. Kofola har sedan dess kommit att bli en av de drycker som jag blir varm inombords att dricka. Innan vi kommer till min förkärlek till Kofola måste jag först förklara vad Kofola egentligen är och dess intressanta historia

Vad är Kofola?

Kofola är en Coca Cola-liknande dryck som är omåttligt populär i främst Tjeckien och Slovakien. Drycken skapades 1960 när Sovjetunionen fortfarande styrde Tjeckoslovakien. När råvarorna för att göra traditionella läskedrycker var svåra (och dyra) att få tag i. Istället fick man ta det man hade tillgängligt och det man hade var “Kofo sirap” som uppfanns redan på 50-talet av forskare Zdeněk Blažek, som hade fått i uppdrag att utveckla ett alternativ till den amerikanernas Coca Cola. Resultatet blev Kofola som sedan dess har utvecklats i en mängd olika smaker. Mer om de nya smakerna nedan.

Vad innehåller Kofola?

Förutom “Kofo” sirapen innehåller drycken 14 olika kryddor, fruktjuice och lakrits. Enligt Kofola själva innehåller läskedrycken ca 30 % mindre socker än andra läskedrycker men det måste man nog ta med en nypa salt. Vad jag kan säga om smaken är att Kofola inte är lite söt som exempelvis Pepsi eller Coca Cola.

Vilka smaker finns av Kofola?

Sedan mitt första besök i Tjeckien har företaget som producerar Kofola släppt fler smaker av den populära drycken. Än så länge har jag inte hittat en smakvariation av Kofola som är lika god som originalet. Detta kan bero på att jag inte har lika starka minnen av de nya smakerna. Det kan också vara samma anledning som att jag fortfarande håller Fanta apelsin som min favorit, även om det är roligt att testa nya smaker då och då.

 • Citrus
 • Vattenmelon
 • Ananas
 • Svartvinbär
 • Grapefrukt
 • Krusbär
 • Kofola utan socker

Varför har drycken blivit så viktigt för mig?


Alla de som känner mig väl vet att jag alltid har varit en person som gillar att testa nya läskedrycker, speciellt när jag reser. Kofola är helt ärligt inte den perfekta läskedrycken. Den är i mina ögon väldigt god men samtidigt mycket speciell smak som man antingen gillar eller inte. Jag har tagit med flaskor hem till Sverige har jag inte någon som inte är “tjeck” eller “slovak” som tycker om Kofola (förutom min flickvän). Detta får mig att tro att det snarare handlar om nostalgi som gör att drycken har blivit så populär för mig såväl som för invånarna i Tjeckien och Slovakien.
Mina minnen från att jag som 17-åring satt och drack Kofola med mina tjeckiska vänner till mina senare resor till Prag har alla förstärkt min förkärlek för läskedrycken. Så kan jag tänka mig att det är med många saker i livet, inte bara läsk.

Kofola är således, även om det skapades under kalla krigets dagar, en dryck som värmer mig inombords varje gång jag dricker den. Om missa inte chansen att testa drycken om ni åker till Tjeckien eller Slovakien.

Var kan man köpa Kofola?

Om man är i Tjeckien eller Slovakien kan man köpa Kofola i nästan vilken butik eller affär som helst. Vad som är förvånande är att det ibland kan variera på restauranger om de serverar Kofola eller inte. Jag skulle uppskatta att det är

Så vitt jag vet kan man inte köpa Kofola här i Sverige. Min teori är att det inte bor tillräckligt många människor från just Tjeckien och Slovakien i Sverige, vilket gör att efterfrågan på drycken är minimal.
Jag har dock sett att man kan beställa Kofola via Amazon samt vissa nätbutiker som säljer tjeckiska produkter. Jag har dock inte använt mig av någon av dessa så jag kan inte rekommendera någon av de. Jag brukar lösa detta med att antingen be någon jag känner som åker till regionen att ta med sig en flaska eller två hem. Eller så bunkrar jag upp ett lager när jag själv besöker Tjeckien.

Om ni har egna erfarenheter av Kofola, eller någon annan dryck som av olika anledningar ligger er varmt om hjärtat får ni gärna skriva några rader och berätta.

2 tankar på “Kofola – Östeuropas svar på CocaCola”

 1. Jag var i Brno 2017 och trodde nog att de drev med mig när de tyckte att jag skulle prova”tjeckisk Coca-Cola” .
  En av tjeckerna jag var med,beställde in glas på glas men de två andra pratade om gift.
  Jag tycker nog att det var helt okej, åtminstone innan den blivit avslagen

  Svara
  • Jag hade en liknande första upplevelse, jag trodde mina kompisar spelade mig ett spratt första gången jag testade på Kofola. Nu är drycken ett måste varje gång jag besöker Tjeckien eller slovakien 🙂 Tack för din kommentar!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.