Allt du behöver veta om du ska gå på hockey i Prag

Tjeckien brinner verkligen för hockey och det märks när man träffar människor från Tjeckien. Hockey är ett samtalsämne som många känner sig bekväma med och kan man dessutom nämna några tjeckiska spelare är man så gott som hemma. Jag har sedan barnsben varit ett stort hockey-fan och jag tar gärna chansen att se matcher när tillfälle bjuds. Viridiana är dock inte lika hockeyintresserad, trots detta har hon nu sett hockey i tre olika länder + ett juniormästerskap.

Under vårt besök i Prag fick vi nys om att ett av stadens hockeylag skulle spela en match och då vi inte hade något inplanerat för kvällen bestämde vi oss för att avnjuta kvällen med tjeckisk hockey.

HC Sparta Prag – Ett av två hockeylag i Prag

Prag har två lag, HC Sparta Prag och HC Slavia Prag, båda lagen spelar i högsta divisionen “Extraligan”. Det laget vi var och såg var HC Sparta Prag, vilket är det lag som har funnits längst av de Prags hockeylag.
HC Sparta Prag brukar vara ett av topplagen i Tjeckien och har vunnit flera titlar under 2000-talet. Laget missar sällan slutspel, vilket gör att man kan kombinera den vackra våren i Prag med lite slutspelshockey.

Det känns som att Sparta Prag matchdräkter och inramningen har tagits från Södertälje och Vegas Golden Knights. Det karakteristiska Södertälje S:et som Sparta har på bröstet och hjälmarna som fansen bär likt Vegas Golden Knights gör att man som svensk hockey-idiot blir lite fundersam över hur man tänkte.

Hur tar man sig till O2 Arena

Spartas hemmamatchers spelas på O2 arena i Prag. Om namnet känns bekant så är det för att arenan byggdes för HockeyVM 2004 och är en av europas största inomhusarenor. Förutom att stadens två hockeylag spelar här används arenan för konserter.
Arenan ligger i området “Prag 9”, och är inte speciellt centralt beläget.
Om man som turist bor i centrala Prag kan det vara lite knepigt att ta sig till arenan som ligger lite avsides.
Vi tog oss dit med tunnelbanan och det gick hur smidigt somhelst. Trots att vi var ute i god tid så fanns det mycket människor med matchtröjor på tunnelbanan och vi följde bara med strömmen mot arenan.

För att ta sig till O2 Arena till centrum så tar man tunnelbanan (gul linje) till Ceskomoravska station, där man hoppar av, bara något stenkast från arenan.
Det går självklart lika bra att ta Uber eller något annat färdmedel.

Hur köper man biljetter och vad kostar det?

Eftersom vi inte hade planerat innan att vi skulle gå på hockey så köpte vi biljetter på plats. På arenan finns det luckor där man kan köpa biljetter utan några konstigheter, likt på de flesta arenorna. Observera att vi inte gick på en slutspelsmatch så om det handlar om slutspel eller derby mot Slavia Prag så rekommenderar vi att köpa biljetter online. Det kan man göra via Ticketmaster

Biljetternas pris varierar dock beroende på var man sitter. Vi fick sittplatser på kortsidan för 240 tjeckiska korunas.

Vår upplevelse av hockey i Prag

Även om nivån på den tjeckiska ligan inte håller världsklass så gör publiken och stämningen det. Både jag och Viri blev positivt överraskade hur engagerade publiken var under alla delar av matchen, trots att laget inte spelade speciellt bra och förlorade. Vi blev också väldigt imponerade över att vi blev så pass väl omhändertagna människorna runtomkring, de personer vi frågade om vägen, de som arbetade med att sälja biljetter och så vidare.
Vi kan varmt rekommendera att gå på hockey i Prag om man har en kväll över och gillar att se sportevenemang i största allmänhet. Om man vill läsa mer av våra upplevelser från Tjeckien och Prag kan man göra detta här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.