Frukost i Tjeckien – En bra start på dagen!

För oss är frukost semester då vi sällan äter frukost när vi är hemma. I detta blogginlägg ska vi berätta mer om frukosten i Tjeckien och vad man kan förvänta sig av dagens första måltid i detta vackra land

Vad äter man till frukost i Tjeckien?

I Tjeckien är frukost ett viktigt mål som många tjecker tycks hålla väldigt högt. En typisk tjeckisk frukost består av rågbröd och/eller det tjeckiska brödet “rohlík”, som kan liknas vid en liten minibaguette. Till detta brukar pålägg som salami, ost och korv finnas, men även sardiner och ägg är inte ovanligt att se.
Ett viktigt inslag i den tjeckiska frukosten är kaffe. Av någon anledning dricks det stora mängder turkiskt kaffe, varför vet vi inte riktigt. För oss som inte dricker kaffe finns oftast te som ett bra alternativ.

Om man äter frukost lite senare på dagen är det inte ovanligt att man kan hitta soppor på menyn. Detta är tydligen något som levt kvar sedan de äldre generationerna. Soppa är en central del i det tjeckiska köket och om ni vill läsa mer om tjeckisk mat kan ni göra det här.

Min starkaste bild av tjeckisk frukost är dock alla läckra bakverk som man kan sätta tänderna i på Prags många caféer. Får ni chansen att besöka Tjeckien så är ett besök på ett café ett måste.

Vill man äta något som är typiskt tjeckiskt till frukost är Chlebíčky att rekommendera. Detta är små smörgåsar som uppfanns i Tjeckien under 1900-talet och har kommit att få en speciell plats i hjärtat hos många tjecker. Smörgåsarna är små och har olika typer av pålägg så det kommer finnas något som faller alla i smaken.

Vår frukost i Tjeckien - Chlebíčky

Hotellfrukostar i Prag

Det är vanligt förekommande att frukost ingår om man bor på mellandyra hotell i Prag. Detta då billigare och dyrare hotellen erbjuder frukost till en extra avgift, vilket det inte alltid är värt. Man kan hitta både billigare och godare frukostar på andra ställen i Prag (och i andra delar av Tjeckien också. Vi rekommenderar därför att kontrollera vad som gäller för just ert hotell. Oftast kan man också läsa i recensionerna på Google, eller Tripadvisor vad andra hotellgäster tycker om frukosten och huruvida det är värt det eller inte.

Vi rekommenderar dock att inte äta alla frukostar på hotellet, det är lätt värt det att avnjuta dagens viktigaste mål ute på något trevligt fik eller brunchrestaurang. Prags kulinariska scen är en guldgruva och detta gäller även för frukostar.

Tjeckisk Frukost – Våra tankar

Frukosten i Tjeckien föll oss i smaken då det oftast är en lättare måltid som inte gör så att man blir seg fram till lunch. Många av de komponenter som utgör en Tjeckisk frukost är sånt som vi redan äter hemma, men då till mellanmål eller lättare kvällsmål.
Både jag och Viri blev positivt överraskade av de tjeckiska frukostarna som vi åt under vår vistelse i Tjeckien.
Vi måste dock erkänna att många av våra frukostar bestod av bröd i form av chlebíčky, trdelník och bakelser, vilket inte är det nyttigaste men är det semester så är det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.