11 anledningar till att besöka Tjeckien

Mycket fokus brukar ligga på Prag när man pratar om Tjeckien, vi vill dock påstå att det finns så mycket vackert och roligt att uppleva i resten av Tjeckien. Vi har därför gjort en lista över de 11 främsta anledningarna till varför man bör besöka Tjeckien.

Det tjeckiska folket

Människorna i Tjeckien är helt fantastiska. De människor jag har haft förmånen att lära känna från Tjeckien kan beskrivas som väldigt goda och lojala människor, men också väldigt blyga innan man lärt känna dem på djupet. Det kan ta ett litet tag innan man lyckas bryta isen, beroende på i vilket sammanhag man träffas, detta tycks tjeckerna lösa med att ta en öl och prata ishockey. Ett tips, som har fungerat utmärkt för mig, är att lära sig namnen på några tjeckiska hockeyspelare, för att bryta isen om konversationen känns stel.

Tjeckien som land är ett av mina absoluta favoritländer oxh det är människorna där som gör det så fantastiskt. Därför toppar det tjeckiska folket denna lista över anledningar till varför man bör besöka Tjeckien.

Tjeckiens centrala läge

Tjeckien ligger centralt i Europa och man kan lätt ta sig till många europeiska stor- och huvudstäder i centraleuropa. Bratislava, Wien, Budapest Krakow, Dresden och Munchen ligger alla relativt nära för att ta sig antingen med bil, tåg eller buss. Om man besöker Tjeckien är det mycket lätt att bara korsa gränsen och besöka alla dessa städer om man så vill.

Den tjeckiska maten

Den tjeckiska maten faller inte alla i smaken, särskilt inte om man är vegan. Gillar man kött och potatis är det en annan femma. Den tjeckiska maten, likt de flesta östeuropeiska länderna består i stor del av kött i alla dess former, schnitzel, pork knuckle och goulash är exempel på vanliga traditionella tjeckiska rätter. Dessa rätter serveras allt som oftast med potatis eller dumplings (även dessa gjorda av potatis eller bröd). Tjeckisk mat gör sig allra bäst under de kalla vintermånaderna, då de mustiga köttgrytorna värmer extra mycket.

Lugnet i de tjeckiska småbyarna

Efter att ha haft förmånen att resa runt i Tjeckien och se mer av detta fantastiska land än bara Prag, är jag övertygad om att man måste besöka minst en annan, mindre stad eller by när man reser till Tjeckien. Prag är långt ifrån representativt för hur Tjeckien är som land, är man ute efter att ta det lugn och varva ner bör man göra detta i en mindre stad. Det är inte konstigt att Tjeckien blir allt mer känt för sina spa-orter, som exempelvis Karlovy Vary. Om man inte gillar spa har de mindre städerna sin charm oavsett. Personligen tycker jag att Olomouc och Brno är båda värda ett besök om man planerar att resa runt i landet. Man har inte besökt det riktiga Tjeckien om man inte lämnat Prag.

Brno i Tjeckien

Tjeckiskt Glas och Kristall

Likt Sverige har Tjeckien en lång och anrik glastradition. Olikt Sverige är Tjeckien fortfarande världsledande inom glas och kristalltillverkning. Tjeckisk kristall, eller Bohemisk kristall som det även heter (Bohemian Cristal på engelska).
Den som har varit i Prag kan vittna om att det säljs vackra glasföremål överallt på och i närheten av turiststråken. Kvalitén här kan dock variera, likt priserna. Risken när man köper glas och kristall kring turiststråken är att man får betala ett saftigt överpris. Reser man runt i Tjeckien bör man istället satsa på att besöka ett glasblåseri eller någon stad där man tillverkar Bohemiskt glas.

Städer där man tillverkar glas och kristall i Tjeckien

  • Jablonec nad Nisou
  • Nový Bor
  • Nižbor
  • Světlá nad Sázavou
  • Karlovy Vary

För den som vill veta mer om Tjeckiskt glaskonst och vart i landet man kan åka för att hitta högkvalitativa glassverk rekommenderas denna sida:https://www.czechtourism.com/n/bohemian-glass-phenomenon/

Slott och Borgar i Tjeckien

Om man intresserad av Historia är Tjeckien det perekta landet att besöka, är man särskilt intresserad av Gamla slott och vackra borgar? Look no further… I Tjeckien kryllar det nämligen av slott. I ett land så pass litet som Tjeckien är det ganska imponerande att man kan skriva en lista på de 20 vackraste slotten i Tjeckien, och ändå ha några slott över, det säger en hel det om hur tätt det är med slott.

Karstein Slott i Tjeckien

Arkitektur i Tjeckien

Utöver alla slott och borgar finns det helt fantastiska byggnader och monument med imponerande arkitektur runtom i landet. 14 av dessa finns med på UNESCOS världsarvslista.
Förutom gamla byggnader finns det självklart en hel del nya sådana också, vem vill inte se ett dansande hus?

Tjeckiens vackra natur

För den som gillar utomhusaktiviteter har Tjeckien en fantastisk natur som inte många pratar om, eller ens vet om. Intresset för utomhusaktiviteter hos tjeckerna är imponerande och det är lätt att förstå med sån vacker natur. Nedan listar vi några nationalparker som kan vara värda att kika lite extra på. Den tjeckiska naturen får nämligen inte glömmas bort i en lista över anledningar till att besöka Tjeckien.

Tjeckiska nationalparker

  • České Švýcarsko Nationalpark
  • Podyjí Nationalpark
  • Šumava Nationalpark
  • Krkonoše National Park
Fantastiska vyer i Tjeckien

Ett av världens säkraste länder

Tjeckien är ett mycket säkert land. Tjeckien toppar statistiken över världens säkraste länder år efter år. I Business insider låg Tjeckien på sjunder plats 2018 Detta betyder inte att det är helt ofarligt att besöka Tjeckien, det finns fortfarande brottslighet, speciellt mot turister som kan utsättas för ficktjuvar och annat. Även om statistiken visar på att Tjeckien är ett säkert land så bör man alltid vara försiktig, hemska saker kan hände på de mest fantastiska av platser.

Öl, Vin och Kofola

Det kan inte ha gått någon förbi att Tjeckien är ett riktigt Öl-land. Med Öl-traditioner och tillverkning som går tillbaka till 900-talet. Det många inte vet att Tjeckien också producerar vin. Den största delen av vinproduktionen i Tjeckien sker i delstaten Mähren (Moravia). Tjeckien är verkligen ett land för den som gillar att dricka Öl och Vin av högsta kvalitét. Jag, som håller mig till läsk har min Tjeckiska favorit i läskedrycken Kofola, som ni kan läsa mer om på vår artikel om Kofola

Priserna i Tjeckien

Just det, vi glömde nästan. Tjeckien är riktigt billigt med svenska mått mätt. Om man som svensk tycker att Prag är billigt så är resten av Tjeckien ännu billigare. Det är speciellt kul om man reser på en budget då man slipper att tänka så mycket på plånboken utan kan njuta av sin resa istället

Slutligen….

Detta är vår lista på anledningar till att man bör resa till Tjeckien, vi är medvetna om att det finns ännu fler anledningar och att vi med denna artikel bara skrapar på ytan Vi vill väldigt gärna höra fler anledningar till att man bör resa till Tjeckien. Lämna gärna en kommentar om vi har missat något i vår lista.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.