10 aktiviteter man kan göra i Prag på vintern

Prag är en av få städer som är lika vacker på sommaren som den är på vintern. Jag, till skillnad från många andra, föredrar att resa under vintermånaderna. Att resa under vintern är underskattat och Prag är ett bevis på att man kan ha det minst lika trevligt och framförallt mysigt på en resa under de mörka vintermånaderna. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, som man brukar säga.
Vi tänkte därför göra en lista på vad man kan göra i Prag på vintern.

Besök en julmarknad

Okej, den här punkten var redan självskriven. Om Prag är känt för något under vintertid är det för att det kryllar av fantastiska julmarknader. Det finns dock två marknader som är speciellt värda ett besök, båda belägna i centrala Prag. Den största av de två julmarknaderna är den som sätts upp på Wenceslas torget, den andra marknaden återfinns på torget i gamla stan (Staroměstské náměstí). Varje år har ett tema för julmarknaden, 2019 var detta tema “Änglar vid jul”. Detta tema varierar dock från år till år.

Äta härligt värmande tjeckisk mat

Vi har tidigare berömt den tjeckiska maten och den gör sig verkligen bäst under vintern. Tjeckisk mat kan lättast beskrivas som “comfort food”. Vi ska inte gå inte på mer mat i detta inlägg, det finns redan många artiklar om min kärlek till tjeckisk mat, men för alla som gillar långkok och köttiga mustiga grytor, kommer älska den tjeckiska maten.

Tjeckisk Mat

Gå på teater eller konsert

Dockteater, ljusshow eller konsert. Prags teater- och konstertutbud är brett och är av högsta kvalitét. Dock kan vanlig teater vara svårt att följa med i på grund av språk, då vi förutsätter att få svenskar även kan tjeckiska. Att njuta av vad Prag har att erbjuda kulturrellt ser vi nästan som ett måste när man besöker staden. Det är dock svårt att rekommendera något specifikt, då preferenserna tenderar att variera. Den ljusshow som vi gick på var exempelvis inte mycket att hänga i granen. Viri somnade och jag blev rastlös mitt i och började tänka på mat. Men det finns otroligt många teatrar och konserter som man kan förgylla sig Pragbesök med. För att se vad som finns att välja mellan i Prag, och även boka biljetter, finns denna sajt för att göra detta smidigt här!

Prag Teater

Njut av Prags alla museum

Okej, inte alla museum kanske men många. Prag har nämligen en hel del museum att njuta av beroende på vad man är intresserad av. Judiska museet, Kafka museet, KGB museet är tre exempel på musuem i världsklass. Vill man ha lite variation finns det även museum för Apple, Öl och Sexleksaker. Kort och gott det finns museum för allt och alla i Prag och det är mycket mysigt att på en kylig dag ta en liten paus från utomhusvistelsen för att njuta av ett varmt och intressant museum.

Åk skridskor i gamla stan (Staré Mesto)

Vill man inte sitta still finns möjligheten till att röra på sig, ett förslag är att testa på att åka skridskor på någon av Prags rinkar som sätts upp kring juletid. Finns det något mysigare att snöra på sig ett par skidskor och ta de första skären omgiven av historia, kultur och varma drycker? Jag har alltid varit ett stort fan av isrinkar som ligger i stadsmiljö, Den mest kända isrinken som sätts upp i Prag, inför julen, hittar man utanför national teaterna i Prag.
Vill man åka på en “riktig” rink finns också detta i Stare Mesto, men då får man leta efter Veřejné hřiště Na Františku.

Njut av en nybakad Trdelnik och varm choklad

Tjeckien är så mycket mer än öl. På en kylig dag finns det inget bättre än att avnjuta en kopp varm choklad med nygjorda Trdelniks. För den som inte är bekant med Trdelniks är detta som en kanelbulle som är gjord på ett spett. En hård variant av kanelbulle med andra ord, som kan fyllas med nutella, glass eller något annat gott.
För den som inte är bekant med varm choklad kan vi bara beklaga.

Viri äter Trdelniks

Gå på hockey i O2 Arena

Tjeckien är ett hockey-älskande land med all rätt, då de har producerat många storstjärnor genom året. Får man chansen att gå på hockey i Prag så ska man försöka göra det. Vår upplevelse av att gå på hockey i Prag har vi redan skrivit om i bloggen.

Bada bastu på floden Vltava

Det finns en möjlighet att bada basta i Prag på ett lite mer annorlunda sätt. Det finns nämligen en båt med bastu som tar besökarna ut på floden Vltava. Man kan alltså ta två flugor i en smäll och avnjuta en tur på floden samtidigt som man bastar. Tyvärr fick vi inte möjligheten att åka med båten under vårt besök i Prag, så vi vill inte rekommendera denna tjänst för någon, utan endast informera om att möjligheten finns.

Besök ett slott i Prag

Ett vintrigt slott i Prag låter som en saga och ett besök på Pragborgen är rekommenderat oavsett årstid men på vintern är det särskilt mysigt. Pragborgen, slottet i Prag ligger vackert på höjden och ger en fantastisk vy över staden.

Residiot leker med en kanon bakom Pragborgen

Ta en guidad promenad (Walking Tour)

Prag är en riktig promenadstad och det finns många så kallade “Walking tours” på olika språk, däribland engelska. Även om Prag kan vara kyligt på vintern så bör man försöka hitta en “walking tour” för att upptäcka staden på. Personligen har jag alltid föredragit de guidade turer som är “gratis” och där man ger dricks baserat på hur bra man tycker att guiden har varit. Detta slutar dock ofta med att jag får betala mer men det känns roligare att ge någon som är duktig pengarna på eget initativ. En guidad tur till fots är ett måste när man besöker Prag, men så länge man traskar runt i Prag till fots och upplever staden av maskin. Den “Walking tour” som vi använde oss kan ni hitta på Tripadvisor, men då gick vi med den spansktalande guiden.

Som ni ser finns det massor av kul att göra i Prag även på vintern. Prag är en extremt mysig stad året runt. Tänk bara på att Prag, och hela Tjeckien för den delen, har relativt kyliga vintrar så klä er efter väder och njut allt ni bara kan av den pärla som är Tjeckiens huvudstad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.