Utflykt till Skeppsmalen och Skagsudde

Ca 3 mil sydost om Örnsköldsvik längsmed kusten i Västernorrland ligger det lilla fiskeläget Skeppsmalen, eller “Skeppsmaln” som man säger häromkring. Skeppsmalen är främst känt för surströmming då både surströmmingsmuseet och salteriet som gör Röda Ulvens och Mannerströms surströmming ligger här. Trakten är även känd för Skagsudde, vars väderstation nämns på SMHI:s sjöväderrapport varje dag.
För oss som bor i Västernorrland och då särskilt i trakterna kring Örnsköldsvik är både Skeppsmalen och Skagsudde speciella platser, som man gärna besöker om och om igen.

Skeppsmalen

Skeppsmalens Historia

Mycket kan sägas om Skeppsmalen och dess historia men vi väljer att i korthet sammanfatta hur detta lilla samhälle uppstod och växte till den norrländska idyll som man kan besöka idag. Det har funnits människor som bott vid denna vackra plats innan 1700-talets början. Det var dock först efter att fiskare från Gävle började fiska strömming i trakterna, under sommarmånaderna, som platsen började blomstra på riktigt. Några av gävlefiskarna blev sedan kvar och bosatte sig i området omkring och i Skeppsmalen. Tillsammans byggde man upp det lilla samhället och i början av 1800-talet lade man grunden för Skeppsmalns Kapell som står kvar än idag. Det finns fortfarande folk som bor i Skeppsmalen året runt men det är speciellt på våren och sommaren som stället blir magiskt och värt att besöka.

Se och göra i Skeppsmalen

För att vara en sån liten plats med få invånare så finns det faktiskt en hel del att göra när man besöker Skeppsmalen, under sommaren iallafall. När vi besöker Skeppsmalen har våren precis kommit till Västernorrland men det var lite småkyligt fortfarande. Skeppsmalen gör sig bäst på sommaren och särskilt vackert är det att sitta på klipporna utanför Skagsudde och njuta av kvällsolen med fika.

Mina tidigaste minnen från mina barndoms besök hit handlade mycket om att äta rökt fisk och besöka den årliga marknaden som brukar infalla sig i augusti. Den så kallade Skeppsmalendagen. Det finns dock andra saker att se och göra under sommarmånaderna och dessa listar vi nedan:

Små röda fiskestugor i Skeppsmalen

Besök världens första surströmmingsmuseum (Fiskekvistet)

I Skeppsmalen finns “världens första surströmmingsmuseum” att besöka. Fiskekvistet är ett väldigt litet museum men kan vara intressant för den som gillar mathistoria eller är intresserad av surströmming.
inträdet till museet kostar ca 30 kronor att besöka (50 kronor om man kommer med familj)
I anslutning till Museet finns det även en restaurang men i våra ögon något dyr. Det är mycket bättre att ha med sig egen mat och njuta av vid havet. För mer info kring museet och restaurangen kan ni läsa detta på Fiskekvistets hemsida.

Fika på klipporna vid Skags fyr (Skagsudde)

De släta klipporna vid Skagsudde bjuder verkligen in till att sätta sig och ta det lugnt en stund. Att ha med sig fika och lyssna på vågorna som slår mot klipporna slår vilken fika-upplevelse som helst. Speciellt vackert gör sig höga kusten när det är

Fira Skeppsmalendagen (i Augusti)

Skeppsmalendagen inträffar varje år och är en marknad där man säljer hantverk, rökt fisk och andra konsthantverk. Eventet brukar vara både uppskattat och populärt bland sommarturiset såväl som lokalbefolkning. Eventet brukar gå av stapeln i augusti och är väl värt ett besök om man är i trakten.

Besök Skeppsmalns Kapell

Mitt i den lilla byn står ett mycket litet kapell, med en ännu mindre kyrkogård runtomkring sig. Detta kapell uppfördes redan 1803 av fiskare från Gävle. Kapellet står centralt och går inte att missa.

Gravsten på Skeppsmalens kapell

Vandra Lotsstigen

Under tidigt 1800-tal fanns det mycket sjötrafik som gick i dessa trakter. Främst handlade det om båtar som skulle frakta virke. Dessa båtar behövde guidning och det var de boendes uppgift att hjälpa till med detta, så att båtarna inte gick på grund eller kom på vift. Detta innebar att de som skulle lotsa båtarna klev på båten i fråga, lotsade och klev av när båten nått sin slutdestination. Denna medförde ett logistiskt problem då dessa lotsare behövde ta sig hemåt. Därav skapandet av Lotsstigar.
I dag finns det en Lotsstig som både vana och ovana vandrare kan upptäcka. Lotsstigen som finns vid Skagsudde blev nyinvigd 2006 och går mellan Skeppsmalen, Skagshamn och Stubbstand, och följer delvis den gamla, historiska Lotsstigen. Vandringsleden är tydligt skyltad och man behöver inte gå hela om man inte vill. En kortare sträcka räcker för att få känslan av hur det kunde vara när lotsarna begav sig hemåt efter att ha guidat båtar in i viken.

För att läsa mer om Lotsstigen kan du göra detta här:
Man kan också välja och vandra Fyrstigen eller Säljägarstigen om man hellre vill det (även dessa är uppmärkta med tydliga skyltar)

Viri blickar ut över havet utanför Skagsudde

Hur hittar du till Skeppsmalen och Skagsudde?

Att ta sig till Skepsmalen är lätt så länge du har bil eller något annat motordrivet färdmedel. Utgår man från Örnsköldsvik så kör man norrut på E4:an och tar av vid Idbyn (till höger) vid en skylt som säger “Skeppsmalen”. Sedan följer man bara vägen mot Skagshamn och fortsätter mot Skeppsmalen. Från Skeppsmalen är det bara en kortare promenad ut till Skagsudde.

Eftersom varken jag eller Viri har körkort i Sverige så begränsas våra möjligheter att besöka Skeppsmalen något då det i princip är omöjligt att ta sig dit med buss. Det går att genom “Din Tur” ta sig med buss till Idbyn för att sedan ta buss 821 till Skagshamn, där man sedan kan promenera den sista biten. Man måste dock kontakta “Din Tur” här i Övik en dag innan och det är oklart hur man tar sig tillbaka. Men det är teoretiskt möjligt att ta sig dit utan bil.

Vyn mot havet från Skeppsmalen

Våra tips för en lyckad utflykt till Skeppsmalen

  • Åk dit om och när vädret tillåter.
  • Ta med eget fika.
  • En bra filt eller sittunderlag är välkommet om man planerar att fika ute vid Skags Udde.
  • Tajma solnedgång eller tidig morgon om ni vill undvika folk.
  • Vandra delar av den gamla Lotsstigen om ni har tid.
  • Tajma in marknader eller andra event som organiseras på sommaren.
  • Ha era hundar kopplade för att inte störa djurlivet.
Svanar utanför Skagsudde

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.