Överlevnadskurser – Så hittade jag hem till naturen

Detta är berättelsen om när jag flyttade “hem” till Örnsköldsvik (där jag är född) och av en slump hamnade ute i skogen på en överlevnadskurs. Jag ska också försöka förklara varför jag tror att en överlevnadskurs är så mycket mer än bara att lära sig att överleva.
Men för att man ska förstå varför detta är något att skriva om får vi backa bandet lite längre tillbaks än så.

Men vi börjar med att gå igenom vad man bör tänka på innan man väljer en Överlevnadskurs.

Överlevnadskurs – En kurs i bushcraft

Jag ska vara helt ärlig, jag har aldrig gått en överlevnadskurs och mina förutfattade meningar om sådana kurser har alltid varit att det inte är något för mig. Om man Googlar på “tummen mitt i handen” så bör det komma upp en bild på mig och min tumme. Jag har dock alltid beundrat människor som kan “bushcraft” och kan hitta på finurliga lösningar för att klara sig ute i naturen. Om ni har sett serien “Alone” på history channel vet ni säkert var jag menar.

Många av de saker man får lära sig på en överlevnadskurs är sånt som jag själv gärna skulle vilja lära mig en dag. Saker som:

  • Bygga en hydda (som inte regnar in)
  • Göra upp en eld
  • Tälja verktyg såsom en sked (smörknivar gjorde jag många i slöjden, alla sneda)
  • Skaffa mig kunskaper om vad som är ätbart i skogen
  • Kunna knyta ett fiskenät
  • Navigera mig i skogen så jag hittar hem

Allt detta verkar vara fokus för kurser bushcraft, även om det självklart finns olika nivåer, som för alla kurser. Mitt tips är att man försöker hitta en nivå som passar en själv med människor som man känner sig trygg med, om möjligt.

Vilka överlevnadskurser finns det i Sverige

I Sverige finns det ett relativt brett utbud av kurser i både överlevnad och i bushcraft. Vi ska nedan nämna några stycken som kanske kan hjälpa dig som är intresserad att hitta rätt information och kurs som passar just dig och dina önskemål.

  • Friluftsfrämjandets Grundkurs

Denna grundkurs i överlevnad är för såna som är nybörjare och vill testa på praktiska övningar såväl som teori. Då friluftsfrämjanden verkar på olika platser i vårt avlånga land så rekommenderar jag att själva kontakta dem för att se om kurser finns att tillgå i din närhet. Alternativt kan nu besöka deras hemsida och leta efter ett äventyr som passar just dig: Friluftsfrämjandet

  • All in Nature – Överlevnadskurser

All in Nature erbjuder överlevnadskurser för både nybörjare och experter. Man kan här välja om man vill vara borta flera dagar eller ta en enklare kurs på några timmar. För dig som har särskilda önskemål kan du även skräddarsy din överlevnadskurs så att du får den precis som du vill ha den. För att läsa mer om Överlevnadskurserna kan du göra detta på All in Nature

  • Kolarbyn – Bushcraft och Överlevnadskurs

För dig som bor i Stockholm och inte kan ta dig alltför långt bort från storstaden finns Kolarbyn Eco-lodge i närheten. Här erbjuder man 3-dagars kurser i både överlevnad och bushcraft. Perfekt för den som vill lära sig grunderna i hur man klarar sig ute i skogen. För mer information om dessa kurser, som annordnas några gånger per år, kan ni läsa om på Kolarbyns hemsida

Överlevnadskurs på vintern

Som ni säkert har märkt anordnas de flesta kurserna på sommaren (eller höst/vår) men jag har hittat en kurs som annordnas även under vintern. Denna överlevnadskurs i vinterförhållanden annordnas av Svenska Överlevnadssällskapet som har varit aktiva sedan 1982. Huruvida deras kurser påverkas av den rådande pandemin är svårt att sia om men om du är intresserad av vinterfriluftsliv och hur man överlever i kalla förhållanden så kan denna kurs kanske vara något för dig. För mer information om denna kurs, som hålls i Åre, kan du besöka Svenska Överlevnadssällskapet här:

Överlevnadskurs på egen hand – Lär dig själv

Det fina med Sverige är att vi har skog och natur så nära inpå oss. Vart vi än bor i detta avlånga land har vi aldrig jättelångt till grönområden. Intresset för Naturen och friluftsaktiviteter har aldrig varit större än såhär i pandemitider. Coronaviruset har fått många av oss att inse det underbara med naturen och att vi är lyckligt lottade att ha den i vår närhet.

Om man inte har pengar eller möjlighet att gå en kurs i överlevnad eller bushkraft så bör inte detta hindra dig från att ge dig ut i det fria och lära dig på egen hand. Det finns massor av YouTube-klipp och litteratur som du kan använda för att lära dig det som du behöver, helt gratis.

Tre böcker om Överlevnad och Prepping:

Överlevnadshandboken

Överlevnadshandboken av John Lofty Wiseman är nog den mest kompletta boken som du kommer hitta på svenska om överlevnad. Boken täcker i princip allt du kan tänkas behöva för att överleva i svåra förhållanden. Inte bara i Svenska förhållanden, även öken och andra miljöer behandlas.
Boken tar även upp hur man bygger läger, får upp en eld, vad man kan äta och hur man hittar och tillagar sin föda. Listan kan göras lång. Överlevnadshandboken är en bastant bok och det är inget som du har med dig ut i skogen. Ett tips är att ha den hemma och lär dig teorin där. Ta sedan med dig vad du lärt och testa ute i skogen.

Överlevnadshandboken

Prepping

Boken om Prepping av Anna-Maria Stawreberg är för dig som kanske inte är så intresserad av naturen men ändå vill lära dig om överlevnad och förberedelser för krissituationer. ”Ordet” Prepping har fått ett onödigt dåligt rykte och många har nog avfärdat det som galenskap efter att ha sett serien ”Doomsday Preppers” på National Geographic. Sanningen är dock den att Prepping i de flesta fallen inte alls är någon extremt. Det handlar snarare om att vara förbered på om något oförutsett skulle inträffa, någon som regeringen själva har uppmanat oss till att göra då vi bör kunna klara oss 72 timmar om krisen kommer (Krisinformation). Boken är en handbok i hur man kan förbereda sig men också en inblick hur Preppers i Sverige förbereder sig inför en eventuell kris.

Boken om Prepping

Krishandboken

Boken, Krishandboken, av Niklas Kämpargård, är även den en bok som är ämnad för att du ska lära dig hur man förbereder sig för eventuella kriser som strömavbrott eller naturkatastrofer. Denna bok tar även upp hur man bör tänka vid olika krissituationer, vilket gör den utmärkt ur ett teoretiskt perspektiv.

Krishandboken

Min historia – Åren jag bytte naturen för betongdjungeln

Jag har alltid varit en person som har dragits till storstaden, efter att ha vuxit upp nästan hela livet i Jönköping var suget efter storstaden påtagligt efter gymnasiet. Det blev många år av resande, studier och praktiker utomlands, i städer som Berlin och Mexico City. När jag väl flyttade hem till Sverige igen blev jag fascinerad över hur lite kontakt med naturen jag hade haft under mina utlandsäventyr. Utomlands är naturen, för många svenskar (inklusive mig själv), är något farlig och, något att akta sig för, men i Sverige känns naturen ofarlig och mer inbjudande. Vid denna tidpunkt hade jag dock så många projekt i luften att jag inte hade tid att vistas i naturen, åtminstone trodde jag inte att jag det. Det ironiska var att jag under denna tid var med och startade ett företag som skulle få andra att vistas mer i naturen.
Jag var så pass stressad och uppe i varv att jag inte kunde sova på nätterna (eller dagarna), än mindre vara ute i naturen, trots att skogen låg bara ett stenkast bort från där jag bodde.

Lingonskog utanför Örnsköldsvik

Vändningen blev när jag fick ett jobberbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag lade ner alla mina sidoprojekt och fokuserade, för första gången på flera år hade jag “bara” ett jobb. För mig öppnade detta upp oändligt många möjligheter, jag började promenera i skogen, plocka bär, göra egen lingonsylt och så vidare. Telefonen blev allt mindre viktig, från att ha haft en telefon som alltid aviserar statusuppdateringar från sociala medier, mail, slack, etcetera. till att knappt använda telefonen, vilket var en häpnadsväckande skillnad.

Precis när allt detta hände tipsade min pappa att en av hans vänner som är överlevnadsexpert skulle anordna en kurs några mil utanför Örnsköldsvik och jag fick en inbjudan att kika in om jag hade tid, och det hade jag ju nu mycket av, och desto mindre bortförklaringar till att säga nej.

Lägereld bushcraft-kurs

Upplevelsen av att besöka denna överlevnadskurs, eller kurs i “bushcraft” som det heter, överträffade alla mina förväntningar. Inte för att jag lärde mig så mycket om att överleva ute i naturen, nej där är det nog kört för mig om elektroniken pajar. Det jag blev så fascinerad av sättet deltagarna var genuint intresserade av att lära sig nya saker, hur de hjälpte varandra till att bli bättre och framför allt hur bekymmersfria de verkade om något tog lite längre tid än planerat.

Efter många år av stress var det för mig helt otänkbart hur någon hade tid att tälja något, eller knyta ett fiskenät. I min värld var det nog tidsineffektivt att tina upp fisk utan mikrovågsugn. Det har faktiskt slagit mig hur mycket tid man hade som barn, när man kunde bygga kojor i skogen, tälja svärd och fäktas med sina kompisar etc.
Jag är väldigt glad att jag vuxit upp utan en surfplatta, att jag faktiskt fick uppleva att “leka i skogen”, även om jag på senare år har spenderat alltför mycket tid framför en skärm.

Lägereld överlevnadskurs

För er som är intresserade av att lära sig om överlevnadskurser

För er som är intresserad av att gå en kurs i överlevnad, eller bushcraft, så rekommenderar jag verkligen att ta er tiden att göra det. Leta upp en kurs som finns på ett behagligt avstånd från där ni bor, eller ta saken i egna händer och lär er på egen hand. Jag har, efter två år i Norrland, blivit allt mer hemma i skogen, även om jag förmodligen aldrig att bli en skogsmänniska eller någon som kan leva av naturen till 100 %. Jag tror att det viktiga är att man tar sig ut till skogen ibland och njuter av lugnet. Det häftiga med skogen är att den alltid finns så pass nära oss och vi behöver, oftast inte, resa speciellt långt för att besöka den.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.