Konstig mat i Sverige som kan uppfattas som äcklig utomlands

Något av det bästa med att resa är att man upplever så mycket konstig mat som mat äter utomlands. Jag älskar att äta konstiga saker när jag reser och hade under mina år i Mexiko ett ganska stadigt intag av insekter i min kost. Det finns dock en hel del konstig mat här i Sverige, som man kanske inte reflekterar över. Den konstigaste maten som människor utomlands frågar efter är såklart Surströmming, men det finns mycket annan konstig mat som vi äter i Sverige. Vi måste här understryka att detta nödvändigtvis inte handlar om äcklig mat, då vissa av maträtterna är ganska goda och är mycket underskattade.
Vi har därför satt ihop en lista över den konstigaste maten som Sverige har att erbjuda.

Surströmming

Det kan inte vara en överraskning att just Surströmming hamnar på listan över konstig mat som uppfattas vara äcklig. För den som inte är bekant med Surströmming så är detta strömming som fått jäsa i ett kar för att sedan konserveras.
Surströmmingen lukt har beskrivits som “Rutten”, “Död”, “Fis” med mera. Trots lukten samlas tusentals svenskar varje år (oftast utomhus) för att äta Surströmming tillsammans. Trots den äckliga lukten så är surströmming gott och med rätt tillbehör och sällskap kan denna maträtt vara en riktig upplevelse. För att läsa mer om denna norrländska delikatess har vi skrivit en helt egen artikel om surströmming.

Surströmming

Lutfisk

För många svenskar, och även norrmän, är Luftisken förknippad med julen. Lutfisk är torkad vit fisk (av exempelvis sej eller långa) som blötläggs i lut. För den som inte vet vad lut är för något så går det även under namnet “Natriumhydroxid”, vilket även används som bas till tvättmedel, pappersmassa och tvål. För den som gillar filmen Fight Club känner säkerligen till “lut”.
Lutfisk i sig smakar inget speciellt men det är i kombination med den vita såsen och potatisen som denna maträtt lyfter och blir riktigt god. Det är lätt att bli nostalgisk över lutfisk då den gärna förknippas med julen men när man tänker på det är det en ganska konstig rätt som egentligen räddas av såsen.

Svartsoppa

För den som besöker södra Sverige i november månad har säkert hört talas om “Mårten gås”. Vid detta firande, “Mårtensafton” äter man enligt traditionen Gås med Svartsoppa.
Svartsoppa är egentligen buljong som är uppblandad med gåsblod, vilket ger den en mörkröd/brun, lite läskig färg som egentligen skulle passa bättre i Transylvanien.
Orginalidén med Svartsoppan är att rensa smaklökarna inför den stundande gåsmiddagen. Svartsoppan kan ätas som förätt men även tillsammans med gåsen, eller inte alls, det gör man som man själv tycker.

Svartsoppa i förpackning
Svartsoppa i djup tallrik

Blodpalt

Palt eller kroppkakor är ganska vanligt i Sverige och med tanke på hur mycket olika versioner av palt och kroppkakor det finns så är Palt i sig inte speciellt konstigt. Däremot är Blodpalt en konstig maträtt som inte äts i speciellt stor utsträckning, iallafall inte i södra Sverige. I norra Sverige och i Finland är Blodpalt något vanligare men fortfarande relativt sällsynt.
Skillnaden från “vanlig” palt, som görs av potatis, kornmjöl och vetemjöl, är att Blodpalt även innehåller blod från nötkreatur eller ren. Personligen tycker jag inte blodet tillför speciellt mycket och det räcker gott och väl att äta palt för att få en smak av Norrland.

Grisfötter i Gelé

Denna rätt är egentligen inte typisk för Sverige, då grisfötter serveras i flertalet länder. Det är dock en, enligt mig, mycket konstig rätt som jag blivit besviken på många gånger. Grisfötter utan gele har jag inget emot, dock gör gelén något med konsistensen som gör att det känns som att man bara äter brosk och senor. Har man, som jag, svårt för mat med gelé-konsistens så gör man bäst i att avstå från grisfötterna i gelé. Detsamma gäller för maträtten Aladåb, som även den kan innehålla grisfötter med ett spad som stelnat och bildar samma typ av gelé.

Grisfötter i gelé
Grisfötter etikett

Blodbröd

Blodbröd, eller paltbröd som det även kallas är precis som namnet avslöjar gjord på bröd som anrikats med blod för att serveras med vit sås och fläsk. Precis som med lutfisken så är det kombinationen med den vita såsen och i detta fallet det stekta fläsket som gör att måltiden blir god. Det går visserligen att enbart äta blodbröd men utan sås och fläsk är det inget jag rekommenderar.

Spettekaka

För den som kommer från södra Sverige är Spettekaka (även känd som Spettkaka) inga konstigheter. Man skulle kunna förklara Spettekaka som en stor maräng med glasyr på.
Bakverket, som i sig är mycket vackert att titta på men som med dagens mått mätt inte hör till de mest populära bakverken som Sverige har att erbjuda. Historiskt sett har Spettakakan haft en hög ställning och ansågs vara ett lyxigt bakverk som var ett alternativ till bröllopstårta vid skånska bröllop. Nuförtiden äts det ganska lite spettekaka vars smak kan liknas vid maräng.
Svensk mat som kan uppfattas som konstig utomlands

Spettekaka i förpackning
Spettkaka

Smörgåstårta

Det är få gånger som man känner sig så svensk som när man försöker förklara konceptet “Smörgåstårta” för någon på engelska. Bara den direkta översättningen “Sandwich Cake” låter fel och när man förklarar att den äts både till fest och begravning blir det ofta en kortare tystnad. Smörgåstårtan har dock en speciell plats i hjärtat på många svenskar, förmodligen för att den äts vid högtidliga tillfällen och kan göras på så många olika sätt med olika ingridienser.

Smörgåstårta

Fiskbullar

Till skillnad från många andra svenska barn växte jag inte upp på fiskbullar. Jag vill minnas att många kompisar och deras familjer åt fiskbullar men detta var aldrig en tradition hos oss. Jag måste erkänna att jag fram till skrivandet av denna artikel inte riktigt var medveten om vad fiskbullar är för något. En bra förklaring till vad fiskbullar är för något är mald fisk som tryckts ihop till något som liknar kammussla till utseenden, men definitivt inte till smaken. Jag skulle nog gissa på att fiskbullar är fiskindustrins svar på en McNugget, många barn gillar den men få vet exakt vad den innehåller.

Fiskbullar i hummersås

Falukorv

Få saker är så svenskt som Falukorven och dess centrala del i många svenska maträtter. Falukorv är en stor böjd korv som kan stekas, ugnsbakas eller användas i diverse grytor. Jag har även sett ett recept på tacos där man använt falukorv, vilket jag tror betvivlar kommer smaka mexikanskt.
Falukorven föddes under 1500 genom att tyska gästarbetare började göra korv på överblivet oxkött. Resultatet blev falukorv som svenskarna sedan tog till sig. Falukorv är något definitivt något som man bör bjuda på när man får utländska gäster eller besöker Sverige och vill äta något enklare och typiskt svenskt.

Falukorv
Strimlad falukorv

Kalles Kaviar

Vill man överraska en svensk utomlands så ska man bjuda in till frukost med Kalles Kaviar. Kalles Kaviar, är torskrom som rökts och sockersaltats. Jag är själv osäker på varför Kalles Kaviar har blivit så förknippat med svensk mat men min gissning är att IKEA har ett finger med i spelet.
Alla som har besökt ett IKEA utomlands vet säkert att Kalles Kaviar återfinns i deras matbutik. Jag har själv inhandlat Kalles Kaviar under några besök i USA men jag tror också att det bara är svenskar (och svenskättlingar) som köper tuberna utomlands.
Jag har i vilket fall inte kunnat hitta speciellt många utomlands som uppskattar smaken. För egen del är det en typisk svensk frukost när man får ringla lite kalles kaviar över en knäckebrödsmacka.

Kalles Kaviar

Hästkött

Att äta häst är tabu i många länder vilket kändes ironiskt under skandalen med hästkött i maten i bland annat färdigrätter över hela europa. Vilket innebar att stora delar av Europa åt hästkött utan att veta om det. I Sverige äter man fortfarande hästkött, både som pålägg såväl som i större köttdelar. Det är dock inte helt accepterat att äta häst i Sverige heller och det hästkött säljs ofta under namnet “Hamburgerkött”.

Hästkött på tunnbröd

Lakrits

Lakrits i alla dess former är något som ALLTID finns med i min resväska när jag reser utomlands. I Sverige (och även i andra delar av norden) har vi nästan gått in för att smaksätta så många olika saker som möjligt med lakrits, glass, glögg, mandlar, chips, popcorn med mera återfinns med lakritssmak. För folk utomlands associeras dock salmiaksmaken med medicin, vilket förmodligen bidragit till att Lakritsen inte på allvar slagit igenom utomlands. Personligen föredrar jag saltlakrits men utomlands har jag noterat att det är sötlakrits som säljs mest.

Olika sorters lakrits

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.