Detta kan du göra i Nässjö i väntan på tåget

Byte i Nässjö! För de flesta är Nässjö en liten ort som man antingen åker förbi med tåget när man åker mellan Stockholm och Köpenhamn, eller byter tåg för att ta sig vidare till exempelvis Jönköping. I mitt fall har Nässjö varit ett frekvent stopp på vägen till och från Jönköping. Trots att jag förmodligen varit i Nässjö mer än 100 gånger i mitt liv, är det sällan som jag satt min fot utanför tågstationen. Därför tänkte vi att det skulle vara en bra idé att upptäcka Nässjö och vad man kan göra om man någon gång har en timme eller två över.

Nässjö Centrum

Vad kan man göra i Nässjö på en timme?

Vi besökte Nässjö i mellandagarna 2019 för att ta reda på vad man kan göra om man har en stund över. Exempelvis vid ett tågbyte.
Vi kom fram till att det finns i huvudsak tre saker att göra, som alla tar en timme var att genomföra, beroende på hur mycket tid och intresse man har för respektive aktivitet.

  • Äta eller Fika
  • Titta på väggmålningar, gatukonst och/eller sitta vid bryggan
  • Nässjö Järnvägsmuseum

Äta eller fika i Nässjö

Fika

Nässjö har ett bra utbud av caféer och mindre restauranger. Vårt första stopp i Nässjö var på det mysiga caféet “Thimons” som bara ligger ett stenkast från Nässjö Järnvägsstation (inga stenar kastades under vårt besök i Nässjö).

Bakelser på Thimons konditori i Nässjö

Thimons är känt för både sitt nytänk och tradition kring sina bakverk. När vi blev tipsade om detta cafeét under vår research om Nässjö så kunde vi inte missa chansen att besöka stället. “Thimons var exempelvis först i Sverige med den berömda Prinsessemlan och “Semoothie”, semla i flytande form.

Viri på konditoriet Thimons

På Thimons gör man bakelser med kreativa smaker som iallafall jag och Viridiana inte hade testat innan. Smörkladdkaka med saffran och björnbärsfyllning var vår favorit här. Vi beställde även en julbakelse med mjuk pepparkaka men denna hade nog legat för länge under mellandagarna då den kändes lite torr. Caféet är dock ett väldigt bra alternativ till Pressbyrån som många verkar besöka istället.

Smörkladdkaka med saffran och björnbärsfyllning på Thimons
Julbakelse - Mjukpepparkaka

Ett annat konditori, som måste nämnas här, är det anrika “Elsies”. Vi hade tyvärr inte tid (eller var tillräckligt hungriga) för att gå in på “Elsies” också under vårt besök men ett antal smörgåstårtor från “Elsies” har mumsats på under mina dar. Vi har dock aldrig ätit något bakverk där… än.

Nässjö har även ett tredje välkänt konditori som är värt att nämna. Princess Konditori. Här gick vi bara förbi som hastigast men hade inte chansen att testa på något av deras bakverk.

Äta i Nässjö

Något som få känner till om man inte kommer från Nässjö eller Jönköpings-trakten är att kebabpizzorna är annorlunda i denna del av landet. I större delen av Sverige är det ihoppressat nötkött med vitlökssås som gäller. I Jönköping och även i Nässjö är det den berömda “Jönköpingskebaben” som är aktuell med gyroskött och majonnäsbaserad kebabsås. Om detta låter bekant kan det vara för att den berömda Youtube-kanalen “Uppdrag Mat” med Mauri Hermundsson, utsåg Jönköpingskebaben (Från Alcamo) som Sveriges bästa kebab. Tyvärr finns inte Alcamo i Nässjö, dock finns det en hel rad med pizzerior som erbjuder Jönköpingskebab. Vilken pizzeria man väljer låter vi vara osagt då vi personligen inte har testat någon pizza-restaurang själva i Nässjö. Vi har dock hört väldigt gott om Pizzeria Cactus.

Väggmålningar, Gatukonst och bryggan i centrala Nässjö

Nässjö är en promenadvänlig liten stad där allt ligger relativt nära järnvägsstationen. Det tog oss inte lång tid att nå Nässjö centrum, som ligger ett par stenkast från Nässjö Central. (Återigen kastades inga stenar under vårt besök i Nässjö)

Väggmålningar i Nässjö

Innan vårt Nässjö-besök hade vi hört om de rikskända väggmålningarna i Nässjö. Det är nämligen årlig tradition i Nässjö att varje sommar, med något undantag, ge en konstnär chansen att presentera sin konst på en av Nässjös väggar. Än så länge har det blivit fem väggmålningar, varav den senaste väggmålningen har gjorts av den samiske konstnären, Anders Sunna från Jokmokk. (Väggmålningar är egentligen en gammal tradition i Nässjö och totalt sett finns det 11 väggmålningar. Vi har dock fokuserat på de fem nyaste målningarna)

Ser vi, hör vi – Förstår vi? Av konstnären Anders Sunna

Anders Sunnas väggmålning i Nässjö
Mariagatan 21

Förutom Sunnas väggmålning finns det fyra andra väggmålningar i Nässjö som är sevärda om man tar en promenad runt stan. Vi listar dem nedan med adress så man lätt kan hitta till dem.

Fågeln av Konstnären ROA

Väggmålningen "Fågeln" av ROA
Rådhusgatan 29

Sju blommor av konstnären Borondo

Väggmålningen "Sju blommor" av Borondo
Mariagatan 23

Barnen och vargen av konstnären Milu Correch

Väggmålningen "Barnen och vargen" i Nässjö
Karlagatan 2

Making patterns and breaking walls av konstnären Saadia Hussain

Väggmålningen "Making patterns and breaking walls" i Nässjö
Brogatan 3

Guidad tur över Nässjös Väggmålningar med App

För den som vill veta mer om historien bakom väggmålningarna och annan information, rekommenderar vi att ladda ner appen ”Kulturspår i Småland”. Appen är gratis och kan laddas ned både i App Store och Google Play

Gatukonst i Nässjö

Vi blev förvånade över att det fanns en hel del gatukonst och skulpturer i Nässjö som är en så pass liten ort. Vi fastnade speciellt för skulpturen “Kolskyffeln” som fanns utanför Nässjö stadshus. Kolet, likt järnvägen, har varit extremt viktigt för Nässjö. Det är därför inte konstigt att skulpturen är placerad centralt. Skulpturen, som blivit kritiserad för att vara både ful och dyr är framtagen av den kände konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, men är värd att besöka under sin promenad runt Nässjö.

Kolskyffeln i Nässjö

Vill ni läsa mer om “Kolskyffeln” kan ni göra det här:

Bryggan i centrala Nässjö

Vi kan inte säga att vi valde rätt dag att besöka Nässjö på, men vi fastnade ändå för Bryggan som finns belägen vid Ingsbergsjöns strand. Som ni kan se på bilderna var det väldigt grått och kallt, men det var samtidigt mycket fridfullt. Vi kan tänka oss att denna plats säkerligen är populär under sommarhalvåret och om vi kommer till Nässjö igen, vill vi gärna använda Bryggan för att ta med lite fika och njuta av denna vackra lilla sjö.

Bryggan i Nässjö

Nässjö Järnvvägsmuseum

Tyvärr var järnvägsmuseet stängt under vårt vårt besök i Nässjö. Jag kommer dock från en riktig tågfamilj, där ett besök på Järnvägsmuseet i Nässjö är lika självklart som julskinkans roll på julbordet. Tyvärr fick inte Viridiana besöka museet, så det får bli vid ett annat tillfälle.

Järnvägsmuseet är i ärlighetens namn inte för alla. Är man inte intresserad av tåg och/eller historia (eller nostalgi generellt) så ska man inte besöka ett järnvägsmuseum någonstans. Är man däremot en tågfanatiker eller uppskattar tåg och tåghistoria, så är detta museum ett måste om man besöker Nässjö.

Efter vårt Nässjö-besök kontaktade vi Nässjö Järnvägsmuseum, då vi inte kunde hitta deras uppgifter för inträdesavgift.

Kostnaden för inträde till Nässjö Järnvägsmuseum:

50 kronor för vuxna
25 kronor för ungdomar 6-16 år
Gratis för barn 0-6 år

När det kommer till Museets öppettider fick vi aldrig något svar, så vi antar att deras öppettider varierar, då det som står på Google inte stämmer. Vårt råd är att ringa till museet och fråga om man planerar att besöka dem.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.