Detta behöver du tänka på när du åker till Mexiko

Efter fem år i Mexiko, med många resor fram och tillbaka till Sverige, har jag samlat på mig en hel del kunskap om vad man bör tänka på om man åker till Mexiko.

Tillsammans med Viridianas 28 års erfarenhet av att vara mexikan, har vi tagit fram våra bästa tips om vad man bör tänka på innan och även under sin resa till Mexiko. Våra tips baserar sig på våra egna erfarenheter och sånt som iallafall jag önskade att jag vetat innan jag reste till Mexiko första gången.

Visum för Mexiko

Som svensk får du vistas i Mexiko 180 dagar som turist. Visum får man på plats genom att fylla i ett formulär på flygplanet. Ett tips här är att ta med dig penna när du flyger, samt uppgifter på var du kommer bo samt din returbiljett. Det har hänt att jag inte blivit insläppt i Mexiko förränn jag kunnat uppvisa bevis på detta.
När du går igenom “migración” kommer du få en liten pappersbit som du måste lämna in när du reser ut från Mexiko, tappa inte denna då det kostar runt 400 kronor (40 dollar) att få ett nytt.
För mer information om visumregler rekommenderas Svenska Ambassadens sajt

Växla till mexikanska Pesos innan du åker – Lite iallafall

Det är kanske inte det bästa att växla pengar redan Sverige men det kan vara tryggt att ha lite kontanter med för att kunna ta sig från flygplatsen till dit du ska bo. Cash is king i Mexiko eller “Rey” som det heter på spanska. Försök dock undvika 500-lappar, de är helt omöjliga att växla. Så Cash is king men för mycket cash innebär ”problemas”. Ett tips, som man lär sig efter ett tag i Mexiko, är att aldrig ta emot sedlar som är sönder.

Det händer att försäljare tar tillfället i akt och ger söndriga sedlar i växel till turister, för att bli av med sedlarna. Om du råkar få en söndrig sedel kan man ta denna till banken och få en ny. Söndriga sedlar kan hända den bäste… hehe (Se bild nedan)

Söndrig sedel 500 mexikanska pesos
Söndrig Mexikansk sedel kan man byta mot en ny på valfri mexikansk bank

Snappa upp lite enklare fraser på spanska

Pratar du inte spanska så gör det ingenting, det gjorde inte jag heller när jag besökte Mexiko för första gången. Man vinner dock väldigt mycket på att lära sig lite ord och fraser, så man kan beställa mat, hälsa och vara allmänt trevlig. Annars kommer man långt med ett leende, även i Mexiko!

Skaffa ett mexikanskt kontantkort (för telefonen)

Om du ska använda telefonen i Mexiko kommer det bli mycket billigare om du använder ett lokalt kontantkort. De två stora operatörerna i Mexiko är Telcel och Movistar. Det spelar ingen roll vilken du använder om du ska vara i en större stad, exempelvis Mexico City. Om du ska åka till någon mindre stad så har iallafall jag upplevt att Telcel har bäst täckning. Båda är helt okej.

Dricksa!

Minimilönen i Mexiko är väldigt låg. Trots att Minimilönen i Mexiko har höjts med 20% under januari 2020, ligger den endast på 123 pesos (ca 62 kronor) om DAGEN. Det brukar vara en ursäkt hos många turister att det är billigare i Mexiko men så “jävla” billigt är det inte. Om du har råd att dricksa så gör det, 10 % är det vanliga men om du har fått bra service så är det inget som stoppar dig att dricksa mer. Jag brukar lägga på mer om det är äldre servitörer eller servitriser.

Undvik turiststråken din Gringo!

I Mexiko kommer du vara en Gringo. Försök att undvika turiststråken oavsett var i Mexiko du åker. Mexiko är ett fantastiskt land att besöka och god mat kommer finnas precis överallt du letar, du behöver inte äta på restaurangen med en meny på engelska precis framför det där monumentet som alla andra turister fotar sig själva framför. För att uppleva det riktiga Mexiko måste du ta dig bort från turistfällorna. Du kommer inte eller behöva trängas på turisttätat gator (se bild nedan).

Trängsel på gågatan Madero i centrala Mexico City

Mexiko – Inte bara Cancun

Apropå turistfällor, undvik Cancun. Visst, Cancun är extremt populärt och välkänt, men det betyder inte att det är det bästa stället i Mexiko för att njuta av en bra strand. I närheten av Cancun finns det en rad med fina stränder som exempelvis:

  • Chetumal
  • Playa del Carmen
  • Isla de Mujeres
  • Holbox

Mexiko är så mycket mer än bara Cancun!

Köp aldrig produkter från barn

Det är vanligt att se barn sälja olika saker till turister, jag råder starkt alla turister att inte köpa något där ett barn är med och säljer eller ber om pengar. Så länge turister fortsätter att köpa produkter från barn, kommer de fortsätta att användas på detta sätt. Det finns många bättre sätt att hjälpa utsatta barn på.

Drick inte vatten ur kranen

Den här är ganska självklar. Du kan borsta tänder och använda kranvatten till andra vardagliga sysslor men du bör undvika att dricka det mexikanska vattnet. Det finns en anledning till att mexikanerna har en stor konsumption av just flaskvatten. Du kan dock glömma att det finns flaskvatten likt Loka, med goda smaker utan tillsatt socker. Ofta innehåller vatten med smak i Mexiko socker eller sötningsmedel.
På restauranger måste man även specificera att man vill ha vatten på flaska, då det smaksatta vattnet är lika populärt som det är gott.

Ladda ner Uber

Även om Uber inte är den enda appen för att man ska ta sig runt i Mexiko så är det den mest populära. Andra appar som kan vara intressanta är Cabify eller Easytaxi. Jag personligen har bara använt Uber. Om man är turist och inte behärskar språket så är det bäst att använda sig av Uber. Om man vill ta taxi så kan ni läsa vår guide om hur man tar Taxi i Mexico City, så du inte blir lurad.

Klä dig efter väder

Det är lätt att tro att Mexiko alltid är varmt. Det är absolut inte sant, jag har aldrig frusit så mycket som jag gjort i Mexico city under en vinter, då många hus inte är isolerade för kyla. Beroende på när man besöker Mexiko och vart i Mexiko man åker så bör man alltid läsa på innan om dag såväl som natt-temperaturer.

Åker man till Mexiko under sommarperioden är paraply obligatoriskt att bära med sig, ni kan tacka mig sen för detta tips.

Regnig dag i Mexiko City (Parque Mexico)

Res till fler platser i Mexiko

Ett av de största misstagen man kan göra om man åker till Mexiko är att stanna kvar på samma ställe under hela sin vistelse. Försök att variera storstad och strand med exempelvis lite mindra byar och annan natur. Mexiko har oftantligt mycket att erbjuda sina besökare. Att bara uppleva exempelvis de kritvita stränderna i Cancun är enligt mig inte att uppleva Mexiko. Det har på senare år även blivit både billigare och enklare att ta sig runt i Mexiko, antingen med flyg eller med buss. Vårt råd är att försöka variera sin semester i Mexiko.

Undvik att resa till Mexiko under stora helger

Det fins många högtider i Mexiko som man som turist bör vara uppmärksam på. För att undvika trängsel på stranden eller att komma till en spökstad, rekommenderar vi att undvika Mexiko under större helger och firanden. I Mexiko får man relativt få semesterdagar per år, vilket gör att många passar på att resa inom landet under “dias festivos”.

Att besöka Mexico City under exempelvs påsken kan därför kännas konstigt, då många har flytt staden för att besöka Cancun, Acapulco, Puerto Vallarta eller någon annan närliggande stad.

Ät mexikansk “streetfood” med försiktighet

För mig finns det få saker som är bättre än några välgjorda tacos från gatan i Mexico City. Det kan dock vara svårt för oss svenskar att avgöra vilka små “hål i väggen” som är säkra att äta på. Många ställen hade inte fått godkänt av hälsovårdsmyndigheten, detta gäller de större restaurangerna också. Sanningen är det att jag oftare har blivit dålig på mer välkända restauranger än av mat jag ätit på gatan. Något man alltid bör kolla efter när man väljer matställe är dock om den som hanterar maten har kontakt med pengarna. En annan viktig indikator är antalet människor som väntar på sina tacos. En tumregel är att ju längre kö det handlar om desto bättre ställe.

Tacos al Pastor i Mexiko
Tacos al Pastor

Mexikansk mat är mer än bara tacos

Om du enligt tipset ovan blev sugen på mexikansk mat redan nu så kommer du inte bli besviken väl i Mexiko. Vårt tips är att du testar så mycket olika maträtter som möjligt när du besöker Mexiko. Pozole, Mole, Gorditas, Pambazos, Enchiladas, Tamales och Chilaquiles är bara några av fantastiska mexikanska maträtter som är värda att prova på. Listan kan göras lång men vår poäng är att det är lätt att snöa in sig på bara tacos i olika former, och missa allt annat som Mexiko har att erbjuda i matväg.

Gå på ett idrottsevent

Få saker gör mexikaner så passionerade som idrott. Försök att hinna med en fotbollsmatch eller Lucha Libre under ditt besök i Mexiko. Du kommer inte bli besviken. Man tror man har sett allt tills man ser en storvuxen mexikansk fribrottare, svinga en dvärg klädd apdräkt i luften, samtidigt som en gammal mexikansk tant skriker fula ord på spanska. Lucha Libre är inte alltid politiskt korrekt, men väldigt underhållande.

Planera in ett besök på en marknad

Oavsett var i Mexiko du åker kommer varje stad och varje lite by ha en marknad där det säljs grönsaker, frukt, blommor, kött, you name it! Vårt rekommenderar verkligen att besöka den lokala marknaden varthän du åker. Ofta serveras det fantastiskt god mat på marknader runtom i landet som både är prisvärd och gjord med kärlek.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.