Innehållsförteckning
Under vår resa till Turkiet blev vi bekanta med den populära rätten Gözleme. Gözleme är en ett turkiskt tunnbröd gjort på osyrat bröd och fyllt med alla möjliga fyllningar. Under Coronakrisen har vi försökt att återuppleva speciella måltider vi har haft utomlands och vårt experiment med att göra egna Gözleme blev faktiskt riktigt bra.
Efter mycket research och baserat på våra egna erfaranheter av maträtten under vårt besök i Turkiet kom vi fram till att detta recept återspeglar en Turkisk Gözleme utifrån våra smaklökar.
Ingredienser för deg
- 7 dl vetemjöl
- 1 dl olivolja
- 2 dl vatten
- 0.5 tsk salt
Ingredienser för fetaost & spenatfyllning
- 1 Gul Lök
- 200 gram spenat
- 2 ägg (eller olivolja)
- 2 vitlökskyftor
- 300 gram fetaost
- Svartpeppar (efter smak)
Bonus: Om man vill vara kreativ kan man slänga in lite andra kryddor eller ost. Vi har testat med en kombination av västerbottenost och fetaost. Inte speciellt turkiskt kanske men fusion är alltid spännande.
Gör såhär: Förbered
- Blanda Vetemjöl, olivolja, vatten och salt
- Knåda degen länge tills den är smidig (Den får inte kladda)
- Låt degen vila 20-30 minuter
Under tiden som degen vilar kan fokusera på själva fyllningen
- Hacka den gula löken och vitlöken i små bitar
- Fräs lök och vitlök i olivolja så de blir mjuka (ställ åt sidan och låt svalna
- Hacka spenaten till små bitar (om bladen är för stora)
- Blanda Lök, Spenat och de två äggen och rör runt
- Smula ner fetaosten i blandningen
Såhär gör du Gözleme
- Dela upp degen i fyra mindre bitar
- Kavla ut degen tunt i en rektangulär form
- Bred ut fyllningen på halva rektangeln (var noga med att inte spara lite utrymme i kanterna)
- Vik över degen som inte har fyllning på sig och tryck ut eventuella lufthål där ost kan läcka ut
När detta är klart bör du värma en stekpanna med olja för att grädda dina Gözlemes.
Ett tips här är att mjöla den stekspade som du ska använda för att föra över dina Gözlemes från bakbordet till stekpannan. Det kan vara lite komplicerat att få ner degknytet i stekpannan
Grädda din Gözleme
Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida. Detta kan dock variera på hur mycket fyllning du har och hur tjock degen är. Har det blivit veck i degen kan detta också påverka gräddningstiden. Några tips för gräddningen är att dels ha två stekpannor igång och använda sig av tillräckligt med olja för att steka. Degen suger upp oljan vilket gör att man lätt bränner motsatta sidan om man inte lägger till lite olja efter man vänt på Gözlemen. Genom att använda två stekpannor går gräddandet så mycket snabbare.
När gräddningen är klar bör degen ha fått en gyllenbryn och krispig yta. Då är det bara att ta av och skära upp dem till mindre bitar och servera.
Gözleme – Färdiga (90 minuter senare)
Historia om Gözleme
Inte mycket har skrivts om Gözleme, vilket är synd. Vi har dock förstått att Gözleme härstammar från det Ottomanska riket och fått sitt namn efter det turkiska ordet “Közleme” som betyder “Att grilla över glöd”. Eftersom det Ottomanska alfabetet inte skiljer mellan G och K så blev det “Gözleme” till slut.
Gözleme har blivit en mycket populär rätt som kan ätas både till frukost såväl som middag. Under senare år har rätten kommit att bli en populär “Street-food” som man kan äta lite varsomhelst i Turkiet.
Våra erfarenheter av Gözleme i Turkiet
Vi åt vår första Gözleme i Göreme (Kappadokien) på den lilla restaurangen Cafe Safik. Vi hade spenderat en hel natt i en buss och kom fram tidigt på morgonen. Den Gözleme vi fick serverade var magiskt god, men vi har på känn att den långa resan bidrog till smakupplevelsen.
Gözleme är en populär rätt i Turkiet och vi noterade att den serverades med många olika fyllningar. Vi gillade dock spenatfyllningen med fetaost allra bäst.
Andra vanliga fyllningar är:
- Lammfärs och lök
- Potatis och gräslök
Ett tips, för att få den turkiska upplevelsen är att äta Gözleme med ett glas Ayran. En turkisk Yoghurtdryck som passar till många turkiska rätter, Gözleme inkluderat. Vi har skrivit om denna dryck tidigare på bloggen så om ni vill veta mer om Ayran och hur man gör den kan ni läsa detta här.