Mexikanska Tacos på Rimmad Oxtunga

Mexikansk mat är inte bara tacos, men många av våra matminnen från Mexiko handlar just om Tacos då det är detta som oftast äts när man varit ute med vänner eller träffar kompisar efter jobbet och skolan.

När vi pratar om Mexikanska tacos är det “Tacos al pastor”, “Tacos de chorizo”, “Tacos de Barbacoa” och många fler som vi menar. Det finns så otroligt många olika typer av tacos i Mexiko men vi skulle vilja lyfta fram “Tacos de lengua” (Tacos på tunga) som en av de mest underskattade typen av tacos som finns. Om “Tacos al pastor” är en av de vanligaste så är tacos gjorda på tunga, kind, mage och även ögon mindre vanliga, men fortfarande väldigt goda och helt klart underskattade. Efter många försök har jag perfektionerat mina försök att få till en riktigt bra mexikansk taco gjord på rimmad oxtunga och detta recept delar jag med mig av nedan.

Färdiga Mexikanska Tacos

Recept på rimmad oxtunga för tacos

Ingredienser

 • Rimmad oxtunga (ca 1.5-2 kilo)
 • Vatten (tillräckligt för att täcka köttet)
 • 2 gula lökar
 • 6-7 Lagerblad
 • 8 Vitlöksklyftor
 • 1 msk kryddpeppar
 • 1 tsk vitpeppar

Instruktioner

 • Skölj oxtungan med vatten
 • Hacka löken grovt (skivor om man så vill)
 • Skala och krossa vitlöken
 • Placera tungan i en kastrull med lock
 • Fyll kastullen med vatten så att det täcker hela tungan
 • Lägg i alla ingredienser
 • Sjud i ca 3.5 – 4 timmar
 • Ta ut oxtungan och dra bort membranet eller skinnet som nu är lätt att få bort på tungan
 • Skiva oxtungan i 2-3 cm tjocka skivor
 • Stek skivorna 1-2 minuter
 • Skiva upp oxtungan i småbitar och servera dina tacos

Receptet tar ca 4.30 timmar totalt men mycket av tiden går åt att långkoka köttet. Man kan spara mycket tid på att förbereda tillbehören.

Tips 1: Tungan kommer oftast med den sträva gå ytan och ibland även svarta prickar som kan upplevas som konstiga, men detta är helt normalt. Denna sträva yta och eventuella prickar kommer avlägsnas när du tar bort detta efter att du låtit oxtungan sjuda. Det membran eller skinn om man så vill går lätt att få bort när köttet väl är tillagat.

Tips 2: I vissa fall kommer tungan att ha fett på sig. Detta fett kan man ta bort innan man tillagar oxtungan men jag låter det gärna sitta kvar under koktiden så att smaksensationen bibehålls.
Tips 3: Stek skivorna i rikligt med fett. Gärna i Margarin eller talg för att öka smaksensationen.

Bilder för varje steg

Börja med att skölja oxtungan. Den ser ganska grotesk ut när den är okokt men det kommer smaka bra och se mycket bättre ut än det gör på bilden nedan.

Okokt Rimmad Oxtunga
Okokt Oxtunga

Lägg i kastrullen (eller i mitt fall Crock-Pot) tillsammans med lök och kryddor

Koka Oxtunga med lök och kryddor
Rimmad Oxtunga Färdigkokt
Färdigkokt oxtunga

Skriva den kokta Oxtungan i skivor och stek i olja (eller talg). Snåla inte på fettet, det viktiga är att köttet får fin färg

Stek den skivade oxtungan
Oxtunga Skivad i stekpanna

När köttet har fått fin färg kan man skära upp köttet i mindre bitar och lägga på sina värmda tortillabröd. Vill man kan man steka på köttet lite till i små bitar men risken är att det kan bli torrt.

Rimmad Oxtunga skuren i små bitar på tortillas
Rimmad Oxtunga på Tortillas
Rimmad Oxtunga i småbitar med tillbehör för Tacos
Oxtunga med tillbehör för tacos

Färdigt resultat av mexikanska tacos gjord på rimmad oxtunga kan ni se i bilden nedan. Som ni säkert ser är köttet lite rödare på denna bilden då jag inte stekte de skivade bitarna en extra gång. Köttet blir mörare om man inte steker köttet en andra gång men färgen blir lite rödare då köttet är rimmat. Såsen kan göras på flera olika sätt och styrka, mer om detta nedan.

Färdiga Tacos på Rimmad Oxtunga
Färdiga Tacos på rimmad oxtunga

Tillbehör för mexikanska tacos

 • Gul lök
 • Koriander
 • Lime
 • Avokado (Vill man kan göra en guacamole)
 • Ananas (om man vill balansera den starka såsen med någon sött men äts i regel inte med denna typ av tacos)
Tillbehör för tacos på mexikanskt vis
Tacotillbehör

Sås för tacos

Om man vill kan man göra såsen “på riktigt” mexikanskt vis är detta lite komplicerat i Sverige då vi ofta inte har samma tillgång till chili frukter som man har i Mexiko. Det går att beställa tomatillos, serranochili, chile guajillo, morita chili etcetera för att göra en riktig mexikansk sås att ringla över dina tacos. Ett bra recept på detta kan ni hitta här. Detta recept fungerar med jalapeños som finns i de flesta butiker.

Men om vi förutsätter att man inte har tillgång till chilifrukter eller bara vill göra det enkelt för sig, har jag ett “hack” som jag brukar ta till för att öka smaken i såsen. Jag har funnit att tacosåser från “Taco Truck” är helt OK och säljs på lite större ICA-butiker. Dock är dessa inte speciellt kryddstarka så vad jag brukar göra är att blanda ut med lite habanero-sås för att få lite sting i såsen. Helt ok om man är lite bekväm och inte vill vänta på sin beställning av chilifrukter.

Tortillas

I Mexiko finns det många variationer av tortillas men de två vanligaste är tortillas gjorda på antingen vetemjöl eller majsmjöl. Båda typerna är autentiska och används i Mexiko och det beror helt på vad man själv föredrar och vad man har tänkt att äta till sina tortillas. Exempelvis är vetetortillas lite mer hållbara och faller inte lite lätt sönder som majstortillas, vilket gör att man använder dem till burritos.
Majstortillas har oftast lite mer smak och är lite mer sköra.
I Sverige, där vi är mer influerade av texmex har vi dock blivit vana vid att äta tortillas gjorda på vete, men jag börjar tycka mig se en liten trend av att majstortillas börjar komma även till Sverige.

Vi ska inte gå in närmare på hur man gör tortillas i detta recept men jag rekommenderar att testa detta recept, om man vill testa på majstortillas (receptet är på spanska men går att översätta med hjälp av Google Translate). Receptet står annars på baksidan på mjölpåsen om man använder Maseca majsmjöl. För våra tacos i detta recept har vi dock använt oss av vetetortillas.

Så sätter du ihop din mexikanska taco

När köttet är klart och du har alla dina tillbehör färdiga så kommer vi det till det roligaste steget och det är att sätta ihop sin taco. Här är det upp till var och än att bestämma hur man vill kombinera sina smaker.
Personligen gillar jag att värma tortillas i en het panna så att de får lite färg, Sen kombinera kött, lök, koriander och sås över för att sedan toppa med en lite skvällt lime-juice från en färskskuren lime klyfta.
Denna kombination är den vanligaste i Mexiko och jag är väldigt förvånad att många recept på “äkta mexikanska tacos” i Sverige inte rekommenderar att man pressar lite lime över sin taco. Det är givetvis inte ett måste att göra men det sätter kronan på verket när man får in lite syra i smakupplevelsen. För mig skapar lukten av koriander och lime starka minnen från Mexiko och jag rekommenderar verkligen att testa på att pressa lime över de tacos som finns i detta recept.
Vill man kan man experimentera med andra tillbehör avokado eller guacamole kan vara gott att kombinera med det möra köttet.

Färdiga Tacos
Färdiga tacos

Upplevelsen av att äta äkta mexikanska tacos i Sverige

Efter att ha lämnat livet i Mexiko brukar både Viri och jag drömma oss bort till det underbara landet som vi haft privilegiet att få kalla vårt hem under så lång tid. Det finns mycket saker som vi saknar men förutom vänner och familj så är maten något som vi längtar efter, iallafall någon gång i månaden.
Under vårt senaste besök i Mexiko spenderade vi otaliga timmar på olika marknader och gatuskök för att låta oss inspireras och se vad vi kan ta med oss hem.

Det finns massor av olika typer av tacos i Mexiko och ingen av dem kan liknas vid den köttfärsbaserade svenska tacon som vi i Sverige äter.
Ett långkok av rimmad oxtunga gör inte bara köttet riktigt mört utan det tar även tillvara på mindre populära delar av djuret. Receptet ovan gav verkligen känslan av att vara tillbaka i Mexico och äta tacos på en marknad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.