Mexikansk äppelsallad – Ett Julrecept

Jag har haft förmånen att fira jul och nyår vid många tillfällen i Mexiko och det är en mysig upplevelse som värmer ända in i själen. Många jul och nyårsfirande har tagit plats norr om Mexico City, hos en kompis familj som bjudit in mig för att fira viktiga högtider genom åren och fått mig att känna mig som en i familjen. I Mexiko är det vanligt att man till jul äter kalkon, fläskkarré, tamales, romeritos och tamales. Med andra ord, mat som är välkryddad och många gånger även salt. En av mina favoriträtter i på det mexikanska julbordet är äppelsalladen. Den mexikanska äppelsalladen var för mig ett konstigt tillbehör att ställa fram och den liknade inte något som jag sett på ett svenska julbord. Jag blev dock positivt överraskad och förstod varför man väljer att servera äppelsallad till maten. Tack vare äppelsalladen bryter man upp och balanserar det välkryddade och salta med någonting friskt och sött.

Mexikansk Äppelsallad

Jag är övertygad om att även svenska julbord skulle vinna på att ha denna friska fläkt som ett komplement till julskinka, köttbullar och prinskorv. Vi har visserligen röbetssallad som serveras kall och även den innehåller äpple, men lita på mig när jag säger att denna äppelsallad är värd att testa.

Jag tänkte därför dela med mig av det recept jag lärt mig för att göra denna mexikanska julrätt. Jag har dock modifierat receptet lite för att passa svenska matlagare bättre.

Ingredienser för Mexikansk Äppelsallad

 • 4 gröna äpplen (skalade)
 • 2.5 dl grekisk yoghurt
 • 3 skivor konserverad ananas
 • Ananas sockerlag efter smak
 • 1 dl sötad kondenserad mjölk (mängden kondenserad mjölk kommer bero på hur söt du vill att äppelsalladen ska vara)
 • Russin
 • Valnötter
Äppelsallad med nötter och vindruvor

Gör så här – Instruktioner

 • Börja med att skala äpplena och tärna dem i lagom stora kuber
 • Öppna konserven med ananas och skär tre av skivorna i mindre bitar (Spara lagen)
 • Blanda äpplen, ananas och grekisk yoghurt
 • Tillsätt sockerlagen från ananasen och den kondenserade mjölken (Smaka av då det blir lagom sött
 • Lägg i russin och valnötter
 • Servera
Färdig och serveriad äppelsallad

Bonustips

Om man vill kan man även skära ner några vindruvor (utan kärnor).
Jag brukar föredra att inte blanda i valnötter föränn det är dags att äta. Om du förbereder äppelsalladen dagen innan så kan man med fördel blanda i nötterna precis innan servering.

Var noga när du blandar i den kondenserade mjölken och sockerlagen. Det är lätt att salladen blir för söt eller att konsistensen känns för vattnig.

skalade och tärnade äpplen
Skala och tärna äpplen
Grekisk yoghurt och äpple
Tärnade äpplen och grekisk yoghurt
Tillsätt fruken och blanda
Blanda i kondenserad mjölk
Tillsätt kondenserad mjölk och sockerlagen efter smak och konsistens

Avslutande kommentarer

Jag tror och hoppas att ni kommer gilla receptet ovan. Det kan låta galet att äta äppelsallad med grekisk yoghurt och kondenserad mjölk men det är gott och ger en frisk fläkt till julbordet. Jag vill dock höja ett varningens finger för sötman, det är väldigt lätt att maträtten blir för söt, så var försiktig och smaka upp allt eftersom man blandar i den kondenserade mjölken och sockerlagen.
Hör gärna av er om ni testar receptet så får jag höra vad ni tycker. Jag vill också ge ett stort tack till min kompis familj som fått mig att känna mig så välkommen varje jul och nyårsfirande och som också delat med sig av detta recept så jag tillaga det hemma i Sverige.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.