Chicago Deep Dish Pizza

För er som följer bloggen har nog listat ut att jag har en förkärlek för Chicago och god mat. I Sverige är det dock få som känner till Chicago och vilken kulinarisk pärla denna stad är. Fokus i Sverige för många turister är att besöka New York, Miami eller Los Angeles men Chicago har verkligen mycket att erbjuda, inte minst i matväg. I denna artikel ska jag presentera en av Chicagos stoltheter, Chicago Deep Dish Pizza. Det finns också ett recept längre ner som jag har experimenterat mig fram till.

Detta är Deep Dish Pizza från Chicago

Det var under min andra resa till Chicago som jag upptäckte fenomenet “Chicago Style Pizza” eller Deep Dish Pizza som man kallar det i Chicago. Denna pizza, till skillnad från New York Style Pizza (tunnbottnad) har en tjockare, paj-liknande botten som sedan fylls med ost och andra ingredienser som toppas med tomatsås och bakas i ugn. I Chicago bakas pizzorna i en speciell metallform med höga kanter, men det går också att använda en gjutjärnspanna med höga kanter, som i mitt recept nedan.

Chicago Style Deep Dish Pizza
Chicago Style Pizza

Skillnaden mellan Deep Dish Pizza och Stuffed Pizza

För ett otränat öga kan en Deep Dish Pizza lätt förväxlas med en Stuffed Pizza. Skillnaden mellan de två är att en Stuffed Pizza har högre kanter och fylld med ännu mer ost (och annan fyllning än en Deep Dish Pizza. I en Stuffed Pizza lägger man även ett tunt lager av deg över osten (det är därför pizzan kallas “stuffed”). Kanterna är också lite hårdare på en Stuffed Pizza, detta har förmodligen med att göra att den bakas lite längre än vad en Deep Dish Pizza bakas (på grund av dess tjocklek och det extra lagret av deg). 
Utöver detta är det inga större skillnader mellan de två pizzorna. Har man chansen att testa båda så kan man göra det, men Chicago har så mycket att erbjuda i matväg att två pizzor fyllda med ost och andra läckerheter kan bli lite mycket om man bara besöker Chicago i några dagar. 

Deep Dish-Debatten

Det finns förmodligen ingen pizza som är så utskälld som pizzan från Chicago. Den berömde komikern Jon Stewart ägnade flera minuter åt att kritisera Deep Dish Pizzan i ett fantastiskt roligt klipp från The Daily Show. Många, inklusive Stewart, menar på att Deep Dish Pizza inte är riktig pizza, utan en “gratäng”. 

Jag och många Deep Dish förespråkare anser dock att även Deep Dish Pizzan har sin plats och om man har varit i Chicago på vintern, vet man hur underbart det är att sätta tänderna i den tjocka varma osten. Tunnbottnad pizza ger inte samma tillfredsställelse i vinterkylan. Det är lite av denna anledning som jag skriver denna artikel och tagit fram ett recept som även fungerar i Sverige. För jag är övertygad om att Deep Dish Pizza har sin plats också i Sverige och i vårt karga vinterklimat.

Historien kring Deep Dish Pizza från Chicago

Deep Dish Pizzan har en intressant historia vars rötter kan spåras tillbaka till italien och de napolitanska migranterna som anlände till Chicago under det sena 1800-talet och början av 1900-talet, för att söka arbete i stadens fabriker.

Längtan efter italiensk mat och pizza i synnerhet gjorde att marknaden och även intresset för pizza, var enormt i Chicago. Med många italienska migranter var det inte så konstigt att allt fler pizzerior slog upp sina portar och man behövde vidga sina vyer och möjligen hitta sätt att sticka ut från mängden.

Deep Dish Pizza från San Fransisco
Denna Deep Dish Pizzan åt jag i San Fransisco

Vem som som uppfann Deep Dish Pizzan råder det än idag kontroverser om. Att den första Deep Dish pizzan bakades på Pizzeria Uno råder det inga tvivel om. Kontroversen handlar snarare om vem som står bakom orginalreceptet. Pizzeria UNO:s grundare, entreprenörerna Ike Sewell och Ric Riccardo eller pizzabagaren som jobbade på Pizzeria UNO under denna tid, Adolpho ”Rudy” Malnati (den äldre). Alla tre påstod att det var de som låg bakom orginalreceptet till Chicagos Deep Dish Pizza. Än idag vet ingen exakt vem det var som kom på receptet men personligen tycker jag det är märkligt att två affärsmän, utan någon riktig erfarenhet från köket, plötsligt kommer på ett helt nytt sätt att baka pizza.

Kontroversen ledde så småningom att Lou Malnati, son till “Rudy” Malnati, öppnade sin egna pizzeria, som även den specialiserade sig på Chicago Deep Dish Pizza.

Om inte detta vore nog så finns det även en möjlighet att ingen av dessa män ovan helt kom på receptet på egen hand. I köket på Pizzeria UNO jobbade även en afroamerikansk kvinna,  Alice May Redmond, som enligt sägnen tog fram själva degen för receptet, en mycket viktig del. Huruvida detta är sant eller ej går det bara att spekulera kring eftersom ingen kan med 100% säkerhet säga vem som uppfann Chicagos pizza-stolthet.

Pizza i Chicago

Bästa ställena för Deep Dish Pizza i Chicago

Nedan kommer jag gå igenom de fem mest ikoniska och populära Deep Dish-restaurangerna i Chicago. Många av dessa restauranger har blivit så pass populära att de nu har öppnat restauranger i andra delar av USA och andra länder i världen. Många av dessa restauranger erbjuder också beställning av deras pizzor (frusna) för leverans inom USA:s gränser. För varje restaurang inkluderar jag adressen till respektive restaurangs huvudlokal. Detta för att hjälpa dig som turist att navigera dig i djungeln av Deep Dish pizza i Chicago.

Pizzeria Uno

Som tidigare nämnt sägs det att den första Deep Dish pizzan gräddades på Pizzeria Uno. Här brukar man stoltsera med att det var här som man uppfann Deep Dish Pizzan. Meningarna går som sagt isär, men oavsett om man var först eller inte så är Pizzeria Uno omåttligt populär. Pizzeria Uno har mycket historia då de redan 1943 slog upp portarna.

Idag kan man hitta Pizzeria Uno i flera städer i östra USA och det finns även en Pizzeria UNO-restaurang i “Mall of Qatar” i Qatar. 
Adress: 29 E Ohio St, Chicago, IL 60611, USA
Besök Pizzeria Uno

Lou Malnati’s

Lou Malnati, sonen till en av dem som säger sig ha uppfunnit Deep Dish-pizzan, arbetade inledningsvis på Pizzeria Uno. År 1971 valde han dock att testa sina egna vingar tillsammans med sin fru Jean och startade då Lou Malnati´s, som än idag ägs av Malnati-familjen och har flera restauranger Chicago-området.
Adress: 439 N Wells St, Chicago, IL 60654, USA
Besök Lou Malnati´s

Pequod’s

Pequod’s öppnades 1970 och har nu två restauranger i Chicago-området. Den största skillnaden mellan pizzorna från Pequod´s och andra ställen, är att kanten på pizzorna är karamelliserade här. Pequod´s har två restauranger i Chicago-området. En i närheten av Lincoln park, i norra Chicago och en utanför, i Morton Grove.
Adress: 2207 N Clybourn Ave, Chicago, IL 60614
Besök Pequod´s Pizza

Giordano’s

Här åt jag min första första Deep Dish pizza och drabbades av en rejäl paltkoma. Giordanos är främst kända för “Stuffed pizza” men även deras Deep Dish pizzor är värda att testa om man har vägarna förbi någon av deras restauranger. Den första restaurangen öppnades 1974 och sedan dess har många restauranger öppnats över hela USA. För att ta del av listan på alla deras restauranger kan ni läsa om dem här: 
Adress: 730 N Rush St, Chicago, IL 60611, USA
Besök Giordano´s

Gino’s East

Gino´s East är ännu en välkänd restaurang som specialiserar sig på Deep Dish Pizza i Chicago. Deras huvudrestaurang, som ligger något kvarter ifrån Magnificent Mile i centrala Chicago (norr), har en intressant inredningsstil som är präglad av foton på kända besökare som besökt restaurangen och rejält med klotter på väggarna. De populära pizzorna säljs över hela USA och det finns även restauranger i Mexico City, där jag varit trogen kund av Deep Dish pizza. Pizzorna smakar dock aldrig lika bra utanför Chicago. 

Adress:162 E Superior St, Chicago, IL 60611, USA
Besök Gino´s East

Recept på Deep Dish Pizza

I mitt lilla projekt med att återskapa god mat som jag ätit utomlands, har turen nu kommit till Chicago Deep Dish Pizza. Detta receptet har tagit mig ett antal försök att få fram. Mitt första försök blev sådär, men efter många om och men så tycker jag att jag fick till en Deep Dish Pizza, som är så nära originalet som jag tror man kan få det, med ingredienser som man kan få tag på här i Sverige. 

Den största svårigheten var att få till osten, då pizzan i Chicago görs med mozzarella-liknande ost från Wisconsin. Jag har dock inte lyckats hitta något liknande i Sverige, så min lösning har blivit att blanda färsk mozzarella och färdigriven mozzarella. Jag tror och hoppas att receptet nedan kommer hjälpa dig som har en önskan att få äta Chicago Style Deep Dish Pizza, även om man inte är i Chicago. Det färdiga resultatet på min Chicago Deep Dish Pizza kan ni se här:

Deep Dish Pizza på eget recept
Hemmagjord Deep Dish Pizza

Ingredienser för Deg

 • 1.5 dl ljummet vatten
 • 1 tsk torrjäst
 • 0.5 dl smör
 • 0.5 msk olivolja
 • 1 tsk socker
 • 0.5 tsk salt
 • 0.5 dl majsmjöl
 • 4 dl vetemjöl (eventuellt mer om degen klibbar)
Ingredienser till Deep Dish Pizza

Instruktioner för degen

 • Värm upp vatten till fingervarmt och häll i torrjästen
 • Vänta ca 10 så att jästen hinner aktiveras
 • Smält smör och låt svalna något
 • Blanda i smör, salt, socker, majsmjöl och vetemjöl
 • Knåda degen i maskin eller för hand, tills den blir smidig (på gränsen till lite kladdig)
 • Gör degen till en boll och täck den med ett tunt lager av olivolja och sätt den att jäsa minst 1 timme men gärna längre
Torrjäst och vatten för pizzadegen
Torrjäst och vatten
Blanda de torra ingredienserna med resten och knåda
Degklump innan jäsning
Färdigknådad deg med olivolja över (innan jäsning)

Ingredienser till tomatsåsen för Deep Dish Pizzan

 • En burk krossade tomater (400 gram)
 • 1 msk smör
 • 1 liten riven lök (förslagsvis röd lök)
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk tomatpuré
 • 1 dl vatten
 • Torkad oregano
 • Färsk basilika

Instruktioner för såsen

 • Lägg en klick smör i pannan
 • Riv lök och bryn löken tillsammans med torkad oregano och tomatpuré
 • När löken har fått färg pressar du ner två vitlöksklyftor
 • Tillsätt sedan krossade tomater, socker, vatten samt hackad färsk basilika
 • Låt sjuda till vattnet har ångat bort och såsen är tjock
Grovriven lök
Riv löken Grovt
Basen för tomatsås till Chicago Pizza
Blanda och fräs riven lök tomatpuré, vitlök och stek i smör
Tillsätt krossade tomater och färsk basilika
Färdig tomatsås för Deep Dish Pizza Topping
Koka ner tomatsåsen och till bra konsistens

Förslag på fyllning till Deep Dish Pizzan

 • Ca 200 gram Mozzarellaost (färdigriven/torr)
 • Ca 200 gram Buffelmozzarella
 • 2 st Champinjoner
 • 1 st Grön Paprika
 • ca 50 gram Salami
 • 1 Italiensk korv (utan skinn)
 • Riven Parmesan ost (efter tycke och smak)

Färdigställ din pizza 

När du är klar med degen och såsen står och puttrar kan du börja förbereda pizzans innehåll

 • Ställ ugnen på 220 grader
 • Skär upp grönsaker
 • Skär upp salami, korv eller annat protein
 • Riv osten
 • Försök att få bort så mycket fukt som möjligt från mozzarellaosten
 • Olja pannan med olivolja
Oljad gjutjärnspanna
Olja Gjutjärnspannan
 • När detta är klart och din deg har jäst färdigt kan du börja att baka ut den. Gör detta genom att trycka ut degen i en rund cirkel som ska vara större än den form som du senare ska lägga degen i. Jag brukar fuska med kaveln lite lätt, då jag är helt oduglig på att baka ut en deg med fingrarna.
 • Degen får inte vara för tunn men inte heller för tjock. Ca 10 mm brukar bli bra. Se bara till så den är jämn över hela så att degen gräddas lika mycket på alla ställen.
Utkavlad Deep Dish Pizza-deg
Kavla ut degen
 • Lägg sedan i degen i din redan oljade gjutjärnspanna och tryck ut eventuell luft på sidorna.
 • Börja sedan att lägga ett lager med mozzarellaost. Både färdigriven och färsk mozzarellaost.
Ostfyllning till Deep Dish Pizza
Variera med färdigriven mozzarella och buffalo mozzarella
 • Lägg sedan salamin/korven eller det protein du vill använda över osten
 • Efter detta lägger du grönsakerna.
Fyllning till Chicago Deep Dish Pizza
Fyllningen till Chicago Style Pizza
 • Toppa sedan med mer färdigriven mozzarellaost och avsluta med ett tunt lager av parmesanost.
 • Efter detta sprider du ut tomatsåsen i ett jämt lager ovanför parmesanosten.
 • Pensla kanterna (brödet) med olivolja och sätt in ugnen.
Pensla pizzakanterna med olivolja
Pensla kanterna med olja
Lägg ett tunt lager med tomatsås över osten på hela pizzan

Grädda din Deep Dish Pizza

 • Grädda din pizza ca 40 minuter totalt
 • Efter ca 10 minuter efter att du satt in din pizza kan du se att kanterna (brödet) börjar få färg.Då är det läge att lägga aluminiumfolie över din pizza.
 • Efter 40 minuter kan du ta ut din pizza och låta den “vila” 10 minuter en kvart.
 • Riv lite färsk parmesan över under tiden pizzan vilar.
 • Servera!
Baka pizzan under folie
Avsluta bakandet av pizzan under aluminium-folie

Bonus tips:

 1. Förbered alla tillbehör innan du bakar ut degen. Då slipper du all stress med att degen börjar kännas torr (Det misstaget har jag gjort)
 2. Jag har fått bäst resultat när jag använder en blandning av buffelmozzarella och färdigriven mozzarella. Man vill helst undvika alltför mycket fukt, så att degen påverkas. Jag har därför lagt ett tunt lager herrgårdsost i botten, om jag använder alltför mycket färsk mozzarella.
 3. Var inte rädd att experimentera med vad ni fyller er Deep Dish med. En av de bästa deep dish pizzorna jag har ätit hade skaldjur inuti. Serverad på Giordano’s
 4. Jag är inte så förtjust i tomatsås och brukar därför lägga till en aning mer socker. Jag använder också rödlök istället för gul lök för lite extra sötma.

Hemmagjord Deep Dish Pizza – Chicago Style

Så här bör pizzan se ut när man tar ut den från ugnen:

Deep Dish Pizza i gjutjärnspanna
Färdig Deep Dish Pizza i gjutgjärnspanna

Observera att kanten ska vara gyllenbruna, det är därför merparten av gräddningstiden ska ge under folie då kanterna lätt kan brännas.

Personligen tycker jag att det är svårt att få ut hela pizzan ur en gjutgjärnspanna med höga kanter, åtminstone när pizzan fortfarande är varm. Jag rekommenderar därför att man väntar med att skära upp pizzan lite. Personligen väljer jag att skära mina pizza bitar direkt i pannan, för att inte riskera att den går sönder:

En bit av hemmagjord Chicago Deep Dish Pizza (Chicago Style)
Chicago Deep Dish Pizza Slice (Färdig att ätas)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.