Den ultimata guiden till Mexico City

Mexico City är en världsmetropol som under de senaste åren växt och blivit att mer turistvänlig. Vi har därför försökt oss på att skriva den guide till Mexico City, som vi hoppas ska hjälpa dig när du besöker Mexikos huvudstad.

Mexico City, en turiststad på frammarsch

När jag för första gången besökte Mexiko 2006, var Mexico City långt ifrån så utvecklad som den är idag. Stora delar av centrala Mexico City såg inte alltför trevliga ut och på kvällarna kunde, de annars så välbesökta områdena kring Zócalo, vara helt öde. Detta för att affärerna stängt för kvällen och utelivet var begränsat.

Under årens lopp har mer fokus lagts på att göra stadens centrum turistvänligt. Många restaurangen har etablerat sig i centrala Mexico City. Man har sedan dess flyttat den illegala utomhusmarknaden, i parken “Alameda central” vilket gör att även parken fick ett uppsving. Alameda central ligger precis bredvid det vackra kultur och konstmuseet “Bellas Artes”.

Idag blomstrar stadens centrum och många som har besökt mig i Mexiko blir förvånade över den höga standarden (vilket kan bero på de lågt ställda förväntningar många har när de kommer till Mexico City).

El Ángel de la Independencia

Varför bör man besöka Mexico City?

Det korta svaret på varför man bör besöka Mexico City är för människorna och maten.

Det längre svaret är att staden, som tidigare kallats “hoppets stad” har en sån energi och hjärta att det är svårt att inte älska den. Jag kom till staden för första gången 2006 och älskade den inte till en början. Sanningen var den att jag trodde att jag aldrig skulle komma tillbaka efter min första vecka där. Men människorna i Mexiko är fantastiskt charmiga och det förändrade min syn på hela landet. Att maten är världsklass skadar ju inte heller.

Hur tar man sig bäst runt i Mexico City?

Jag tycker att man upptäcker en stad på bästa sätt genom att promenera så mycket man kan. Detta är dock inte bästa sättet att upptäcka Mexico City, då många av stadens sevärdheter ligger långt bort från varandra. Till skillnad från många andra stora städer i nordamerika, har Mexico City byggts på bredden och inte på höjden. Detta gör att områden och sevärdheter som är värda att besöka, ligger lite avsides, om man utgår från centrum. Om man vill upptäcka Mexico City på bästa sätt är det en kombination av olika färdmedel som bör användas.

Tunnelbana
Mexico Citys tunnelbana är mycket imponerande. Med 195 stationer är den trots sin storlek väldigt lätt att förstå och använda sig av. För de som besökt Paris kommer upptäcka att tunnelbanans uppbyggnad inte är helt olika varandra. Detta beror på att Mexico Citys tunnelbana i stor utsträckning byggdes med hjälp av samma franska företag. I folkmun kallas tunnelbanan för “Metro” så om du någon gång går vilse är det lätt att fråga efter “Dónde está el metro?” och på så sätt navigera sig hem till dit man bor.

För endast 5 Mexikanska Pesos (ca 2.50 kronor) kan man ta sig precis vart man vill i stadens tunnelbanesystem. Det billiga priset beror på att priset för tunnelbanan subventioneras av staten) Tunnelbanan är bra om man ska långt bort, men inom stadens gränser och vill undvika trafiken. Taxi är relativt billigt men ibland kan det vara så pass mycket trafik att det inte lönar sig tidsmässigt.

Uber
Appen Uber fick ett enormt genomslag i Mexico City när de etablerade sig för ett par år sedan. Uber fungerar precis som överallt annars och kan vara ett bra val på sena kvällar om man ska ta sig hem,

Metrobus
Metrobus är bussar som har fått egna filer att köra på genom staden. För oss svenskar känns det lite hemma då Volvo och Scania tillhandahåller stadens “Metrobussar”. Metrobus fungerar precis som tunnelbanan och man kan faktiskt använda samma kort för båda. Känner man sig inte bekväm med tunnelbana är detta ett bra alternativ, även om det inte är lika snabbt. Fördelen är dock att man undviker eventuella försäljare, som finns i tunnelbanan.

Metrobus i Mexiko
Metrobus i Mexico City


Taxi
Man bör egentligen undvika taxi då många turister ofta blir lurade. Antingen luras man att betala ett för högt prise, eller ännu värre, blir rånad. Det är inte ovanligt att en taxichaufför tar lite extra tid på sig att köra “rätt” när det är en turist som sitter i bilen. Ibland måste man dock ta taxi och då finns det stationer där så kallade “safe taxis” (taxi de sitio) kan användas. Dessa är något säkrare än de taxibilar. Man kan ta taxi direkt från gatan men risken att bli lurad är fortfarande påtaglig. För en mer utförlig guide till vad man ska tänka på när man tar taxi i Mexico city har vi skrivit en sådan guide.

Transport för äventyrliga turister

Förutom de transporter som nämnts ovan finns det färdmedel som man egentligen inte bör åka med men som är bra att känna till:

Microbus (Pesero)
Peseros är små bussar som tuffar fram på stadens gator. Ofta till tonerna av Mexikansk “banda”-musik. Även om de har officiella rutter är det mycket svårt att som turist förstå vilken väg dessa tar. Konkurrensen mellan de olika bussförare är hård vilket gör att det inte är ovanligt att det blir tävling om kunderna. Priset för dessa bussar beror på hur långt du ska åka men överstiger aldrig 6.50 pesos (med undantag för de lite större bussarna som kostar 7 pesos om man åker över 6 km. Alla resor under 5 km kostar 5 pesos. Anledningen till att jag inte rekommenderar att åka med dessa bussar är den stora osäkerheten. “Peseros” är ofta inblandade i olyckor, det är inte heller helt ovanligt att rån förekommer av bussar, då dessa hanterar mer eller mindre stora summor kontanter.
Åk “Pesero” för äventyrets skull men var försiktig.

Bästa sättet att bo i Mexico City

Att bo i Mexico city är relativt billigt, som i alla andra städer beror det mycket på vilken standard man söker och hur ens budget ser ut. Hotell i Mexico city har hög standard för en billig peng. Söker man sig till hotell som Marriot i Polanco eller Hilton i Mexico citys historiska centrum har man få saker att klaga på. Jag personligen är mer en hotellmänniska än jag gillar AirBnb, men i Mexico City kan jag förstå charmen i att använda sig av just AirBnb
AirBnb har blivit enormt stort i Mexiko. Det finns därför många häftiga boenden, med exempelvis takterrass, som är prisvärda. Om man vill bo på ett lite annorlunda sätt är AirBnb ett utmärkt alternativ, i Mexico City iallafall.

Gömda sevärdheter man inte får missa i Mexico City

Det finns så otroligt mycket att se och göra i Mexico City att man nästan inte vet var man ska börja. Jag tänkte därför här att undvika att gå djupare in på de mest självklara sevärdheterna som det står att läsa om precis överallt.

UNAM
UNAM är en av latinamerikas bästa och största skolor. Att besöka den är en upplevelse. När jag studerade spanska på skolan fanns det över 300 000 studenter på UNAM. Denna siffra varierar dock beroende vem man frågar, Hursomhelst är det enormt stort. Ett exempel på detta är att Olympiastadion från 68 är en del av skolan, där idrottsevenemang utövas. UNAM erbjuder också språkkurser i spanska, på CEPE, där jag lärde mig mycket av den spanska jag kan idag. UNAM erbjuder också kurser i svenska på olika nivåer.

UNAMs Bibliotek

Mercado San Juan
Bara några kvarter bort från Bellas Artes hittar man Mercado San Juan. Denna spännande marknad ligger precis brevid Mexico Citys ”China Town” och erbjuder en stor variation av konstiga saker som man kan äta. Skorpioner, spindlar, gräshoppor… you name it. Det finns även möjlighet att äta krokodil och lejon, men det är sannolikt att det är något helt annat än vad som sägs. En kul upplevelse är det dock.

Avenida Reforma på söndagar
Reforma är stadens paradgata som i sig är helt fantastisk att promenera på för att ta in staden. På söndagarna stänger man ner stora delar av den i förmån för cyklister och andra som vill motionera. Det är en häftig upplevelser att se så pass många av stadens invånare ute och motionerar samtidigt.

Vad bör man äta i Mexico City?

Mexiko har bland det bästa köken i världen och i Mexiko City har man samlat all Mexikansk mat från olika delar av Mexiko vilket gör att det är mycket tacksamt som turist att börja sin kulinariska upplevelse av Mexikansk mat i just Mexico city.
Tacos
Man skulle kunna skriva en hel blogg bara om Mexikanska Tacos. Tacos är ett måste på listan över mat som man måste smaka på i Mexico City. Tacos kommer i alla former och smaker i Mexiko. En bra start är att testa Tacos al pastor, Tacos de pescado (fisk), Tacos de canasta och veganska tacos (som på senare år blivit populära) Om ni är lika stora taco-fans som jag så rekommenderar jag verkligen Mark Wiens kompletta tacoguide för Mexico City.

Pozole
Pozole kommer även det i många olika former (och färger).Jag föredrar den traditionella pozolen, utan krusiduller. Ett bra ställe att äta Pozole på är Casa de Toño, som finns på flera ställen runt om i staden. Pozole är en matig soppa som är gjord på mexikansk majs. Pozole finns i huvudsak i en röd version och en vit version. Jag personligen gillar den röda bäst.

Quesadillas
Quesadillas behöver inte någon närmare presentation. I Mexiko finns det dock väldigt goda varianter av otraditionella quesadillas som man kan testa. Topp tre för mig är Queadilla med Oaxaca-ost, Quesadilla con papa y chorizo samt Quesadilla de coliflor.

Chiles en Nogada
Denna maträtt nämns inte ofta men det är en mycket traditionell rätt som bara serveras under augusti-september månaderna. Om man ska beskriva den så är det är köttfylld poblano chili med en valnötssås. Detta toppas sedan med fröna från granatäpple. Det låter helknasigt jag vet men får ni chansen att testa det så måste ni göra det.

Chiles en Nogada
Chiles en Nogada

Tortas
Maträtten skulle kunna beskrivas som en varm macka, om den varma mackan hade tagit steroider.

Tortas nämns inte ofta som traditionellt men det är ett måste att prova om man vill uppleva mexikansk gatumat. Tortas är ofta mycket billiga och säljs antingen kalla eller varma. Det är den varma versionen som är allra bäst.

Viktiga stadsdelar i Mexico City

Som ni säkert har förstått är Mexico City på tok för stort för att nämna alla stadsdelar. Det är dock några stadsdelar som är viktigare än andra. Som turist bör man känna till följande viktiga stadsdelar

Centro histórico

Centro Historico är Mexico Citys svar på Gamla Stan. “Zócalo” är det stora torg i centrala Mexico City som utgör kärnan i staden.. Detta tillsammans med många andra byggnader och monument som har stor betydelse för Mexikos historia, såsom Katedralen, Templo Mayor och Bellas artes.

Roma och Condesa

Områdena Roma och Condesa är egentligen två olika områden som ligger vägg i vägg med varandra och avskiljs endast genom att gatan “Insurgentes” delar på dem. I Roma och Condesa finns stadens bar och restaurangliv. Här kan man strosa omkring och upptäcka det mesta som staden har att erbjuda i matväg. Områdena har båda en härlig atmosfär. Condesa är dock något mer överklass än vad Roma är, som har en mer hipster-feeling av sig.

Zona Rosa

Gaykvarteret i Mexico City. Här finns mycket uteställen för den som vill festa och ha roligt, 7 dagar i veckan. Zona Rosa är mest känt för att det är så pass många Gaybarer på relativt liten yta. Det är också plats för det koreanska communityt, vilket innebär många koreanska restauranger, affärer och karaoke.

Polanco

Polanco är ett av de finare kvarteren i staden. Här hittar man de finare restaurangerna och exklusiva affärer såväl som en hel del ambassader. Om man ska till den svenska ambassaden och vill undvika att ta taxi eller uber, kan man istället ta microbus från Auditorium, som ligger i Polanco (men detta är lite bökigt).

Coyoacan

Stadsdelen Coyoacan är egentligen ett mycket stort område som till största del består av bostäder. Centrum (Centro de Coyoacan) är dock mycket värt att besöka om man vill ta det lugnt en eftermiddag och äta god och billig mat. Helgerna i Coyoacan centrum kan dock vara ganska mycket folk så se upp med detta. Det kan vara svårt att ta sig till Coyoacan Centrum tunnelbanestationen är något avsides från själva centrum, men det går att promenera.

Xochimilco

Det finns ingen anledning till att besöka Xochimilco om man inte ska besöka de flytande trädgårdarna och åka “Trajineras” (en gondol-liknande båt). Xochimilco är den lilla bit av staden som man fortfarande kan se spår av detta. Det är värt ett besök om man har tid och möjlighet.

För en mer utförlig lista över områden i Mexico City rekommenderar vi att ni läser vår artikel om de bästa områdena att bo i Mexico City

Är Mexico City farligt?

Både ja och nej. Mexico city har som de flesta andra stora städer en viss osäkerhet när det gäller ficktjuvar och rån av turister. Så länge man handlar med sunt förnuft så är Mexico city en säker stad.
Under de ca 5 åren jag bodde där blev jag rånad två gånger, varav en gång fick rånarna inte med sig något av värde. Två gånger är visserligen två gånger för mycket men man får ta hänsyn till att jag rörde mig på vissa områden som mina mexikanska vänner aldrig hade varit i. Jag var ute sent på kvällarna, tog taxi direkt från gatan etcetera (Jag är ju trots allt en Residiot). När jag idag berättar det för folk jag träffar från Mexiko är även de förvånade över att jag inte blev rånad oftare.
Jag tycker det som man bör vara orolig för är trafiken och olyckorna. Luftföroreningarna är heller inte att leka med om man ska vara där under en längre period.
Svenska ambassaden i Mexiko är duktig på att informera om eventuella avvikelser med säkerheten i Mexiko. Jag rekommenderar därför att besöka deras sajt för mer information om läget i Mexiko.

Läs mer om Mexiko

För fler restips och artiklar om Mexiko och Mexico City rekommenderar vi våra andra artiklar om Mexiko här

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.