Tepoztlán – En magisk by i Morelos

Att vara i Mexico City under längre perioder kan ibland kännas stressigt. Med mycket trafik, människor och långa arbetsdagar är det mycket vanligt för de som kan och har tid, att besöka de lite mindre byarna utanför den stora staden. Det absolut vanligaste är att man åker till Cuernavaca, staden som är känd för sitt härliga året-runt-klimat. Jag vill dock påstå att den lilla byn Tepoztlán, som ligger söder om Mexico City, några kilometer från Cuernavaca, och är det perfekta resmålet om man vill fly storstan över helgen.

Folk åker till Tepoztlán främst för andligheten och mystiken. I mitt fall är det för glassen och för att Viri tycker om att umgås med sin familj i en mer avslappnad miljö än vad Mexico City kan erbjuda. Vi tog därför en utflykt över helgen för att vidga våra vyer, ladda batterierna, och för att äta glass.

Hur tar man sig dit?

Att ta sig till Tepoztlán är både billigt och relativt lätt. Bussar avgår flera gånger om dagen från busstationen Tasqueña. Bussresan tar ungefär en och en halv timme, beroende på trafik. Buss till Tepoztlán kostar runt 160 – 200 pesos (ca 80-100 kronor), men detta kan variera mellan bussbolag, moms och efterfrågan på biljetter.

Om man tar bilen ska man vara medveten om att många olyckor händer på vägen mellan Mexico City och Tepoztlán. Man bör därför vara extremt vaksam om man kör. min rekommendation är helt klart att försöka undvika att köra bil själv i Mexiko om man inte är van vid att köra under svåra förhållanden.

Vad finns att göra i Tepoztlán

Trots att byn är så pass liten så finns det väldigt mycket att göra. I alla fall om man bara ska vara där över dagen, eller som i vårt fall, en helg. Ett måste är att vandra uppför berget för att se den vackra utsikten och pyramiden “ El Tepozteco”.

Residiot i Tepoztlan
Vandring mot ”El Tepozteco”

Förutom att vandring är det väldigt populärt att göra en Temazcal, en ritual från aztekernas tid där man går in i en iglo liknande bastu för att pånyttfödas. Det är en renande ritual som har för syfte att hela själen och ge dig energi. Enligt den “Cháman” som vi hade, symboliserar själva hyddan livmodern av moder jord och idén är att man ska bli påmind om att vi föds utan rädsla eller skuld.

Även om jag inte är den mest spirituella typen så har jag varit med på en Temazcal och det rekommenderas varmt om man gillar att basta med sina vänner och en okänd man som utger sig för att vara trolldoktor (Cháman). Jag gillade verkligen upplevelsen, inte så mycket för trolldoktorn men för att det var något helt nytt jag inte hade testat på innan. För mer bra tips om vad man kan göra i Tepoztlán hittar ni på VisitMexico.

Vad bör man äta i när man besöker Tepoztlán?

För mig finns det egentligen bara två måsten. Det första är “tacos de cecina” på stadens marknad. Av någon anledning, som jag aldrig har förstått så har varenda besök i Morelos präglats av “tacos de cecina”. Detta är kött (både nöt och gris) som har saltats och bankats ut till en tunnare skiva. Jag har ätit detta utanför Morelos många gånger med det är är aldrig samma sak. Även om Tepoztlán har en ganska imponerande samling av restauranger för sin storlek så finns det få saker som slår den lokala marknaden om man letar efter en riktig mexikansk upplevelse.

Det andra som man måste prova är glassen från Tepoztlán. Glassen sägs ha anor tillbaka till innan spanjorerna erövrade landet. Det var kungen av Tepoztlán (Tepoztecatl) som ville introducera en delikatess för sina religiösa firanden. Originalglassen gjordes av snö från ett närbeläget berg. Mycket har dock (som tur är) hänt sedan dess och glassen har utvecklats och kommersialiserats.

Glassen från Tepoztlán är fantastiskt god och detta har gjort att glassen går att köpa runt om i hela Mexiko. På grund av glassens popularitet har det kommit över 100 olika smaker, några godare än andra. Hittills har jag inte hittat någon bättre glass än den som serveras i Tepoztlán, i alla fall inte i Mexiko.

Utsikt över Tepoztlan
Utsikten över Tepoztlan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.