Åka taxi i Mexico City – En guide

Att åka taxi i Mexico City är inget som jag egentligen rekommenderar. Det finns både många, och bättre alternativ för att undvika taxi, såsom tunnelbana, metrobus och Uber. Ibland kan det dock vara nödvändigt att ta en taxi och då kan det vara bra att veta hur man ska gå tillväga för att minska riskerna som ändå finns med att åka taxi.

I Mexico City finns det två typer av taxi, den man tar från gatan (taxi libre) och den taxi som man tar från en taxistation (taxi de sitio). Vi kommer i denna artikel försöka reda ut skillnaderna mellan dessa och förklara när och hur du bör gå tillväga om du vill/måste ta något av det ena eller det andra.

Att ta taxi från gatan i Mexico City

Att ta taxi direkt från gatan kan vara förenat med risker, speciellt om man ser ut som en turist, inte kan spanska och eller tar taxi från ställen som anses vara turistområden. Oftast brukar taxichaufförer vara duktiga på att urskilja vem som är turist och vem som är utlänning som är boende i Mexiko. En tumregel är att du bör undvika att ta taxi från gatan om du inte känner till staden eller om din spanska är bristfällig.

De officiella priserna för taxis i Mexico City är

  • Taxi direkt från gatan (taxi libre) har en startavgift på 8.74 pesos och kostar sedan 1,07 pesos var 45:e sekund eller 250 meter
  • Taxi från taxistation (taxi de sitio) har en startavgift på 13.10 pesos och kostar sedan 1.20 pesos var 43:e sekund eller 250 meter

Observera dock att efter klockan 22 är priserna något högre.

Vad du bör tänka på om du ska ta taxi från gatan (Taxi libre)

  • Håll utkik efter om taxibilen är registrerad och har chaufförens certifikat i bakrutan

Som ni kan se på bilden nedan bör alla taxibilar ha ett nummer och bild på chauffören som intygar att det är en taxi som har tillstånd att bedriva taxiverksamhet. Numret på bilens registreringsskylt (och ofta på bilens sida) bör börja med stor bokstav och ett femsiffrigt serienummer.
Man bör också vara uppmärksam på att fotot stämmer överens med chauffören. Det har hänt att jag satt mig i en taxi och under bilresan upptäckt att det inte är “rätt” person som kör. Så var uppmärksam på detta.

  • Håll koll på när taxameterns startpris

Taxichaufförer kan vara riktigt snabba med att ändra till nattaxa om de upptäcker att det är en turist som ska åka med. Påpekar man detta är en vanlig ursäkt att de är en “sitio”, en säker taxi, men reglerna säger att om man tar en taxi från gatan ska priset vara därefter. Då spelar det inte någon roll om taxichauffören har kört presidenten körningen innan.
Nedan kommer vi gå igenom priserna för taxi men var uppmärksam på om chauffören börjar knappa för mycket på sin taxameter.

  • Efter klockan 22 gäller nattaxa men se upp timmarna innan

Det är inte ovanligt att taxichaufförer går över till nattaxa innan 22:00 så var uppmärksam med detta om klockan är 21:30. Är man inte uppmärksam här kan det bli mycket dyrare än man planerat. För mig blev det mer än principsak att tjafsa med taxichaufförer om detta, då det är att utnyttja turister och deras okunskap. Jag betalar hellre mer till än ärlig taxichaufför än någon som försöker lura en på småsummor. Att man som taxichaufför försöker tumma på reglerna tror jag har bidragit till Ubers stora framgångar i Mexiko.

Vad du bör tänka på om du tar taxi från taxistation (sitio de taxi)

Att ta en “sitio”-taxi kan vara bra idé om du vill åka säkert och har vägarna förbi än. Självklart kan man även ringa en “sitio” (taxi station) men har du tillgång till telefon så finns det ingen anledning till att inte använda sig av uber eller någon taxi application.
Jag har aldrig varit ett stort fan av “sitios”, det sägs att de ska vara säkrare men jag har oftare blivit blåst av “sitios” oftare än de taxibilar som jag tagit från gatan.
Ofta handlar det om att priset är så högt så även om man skulle bli blåst av en “vanlig” taxi är det ändå billigare i slutändan. Det känns ändå tryggare att ta en taxi från en taxistation än att vinka in från gatan, men som sagt, har man möjligheten att välja på uber och taxi från “sitios” så bör man välja Uber alla dagar i veckan.

Övriga typer taxi i Mexico City

Denna artikel har främst fokuserat på taxibilar som man antingen tar från gatan eller taxistationer. Det finns dock fler typer av taxi i Mexico City.

Flygplatstaxi

Taxibilar som man kan åka till och från flygplatsen, dessa används oftast från flygplatsen då man inte lika lätt kan beställa en taxi dit. Det är oundvikligt att missa de olika båsen för olika taxibolag från flygplatsen. (Om man har möjlighet att beställa en Uber så rekommenderas detta, det kan dock vara lite svårt om man inte har internet på sin telefon. Det är också lite obekvämt då man får gå till port 1-4 för att hitta sin uber.

Hotelltaxi

På många hotell kan man be hotellpersonalen att ordna fram en taxis. Dessa är på de flesta stället taxi från någon sitio, vilket gör att vi inte går närmare in på dessa.

Taxi appar

Likt Uber finns det många appar där man kan beställa taxi, bland de mest populära hittar Cabify och Easytaxi. Jag har dock aldrig använt något annat än Uber i Mexico city.

Taxi bör vara sista utvägen

Målet med den här guiden är att du som besöker Mexico City inte ska bli blåst av taxichaufförer i staden. Det finns det många och bättre sätt att ta sig runt i Mexico City. I vår guide till Mexico City tar vi upp fler av dessa sätt att ta sig runt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.