När bör man besöka Mexico City?

Mexico city är byggd på en sjö på 2250 meters höjd. Att staden ligger så pass högt gör att det aldrig blir riktigt varmt som på andra ställen i Mexiko. Under vintermånaderna kan man se många mexikaner klä sig i stora dunjackor på stadens gator.
För svenska turister som inte har något emot att det är runt 15-20 grader på dagarna kan man besöka staden i princip vilken månad som helst. I denna artikel ska vi förklara vilka perioder som vi tycker är den bästa perioden att besöka Mexico city, utifrån dels klimatet, men också viktiga händelser som kan vara bra för turister att veta om innan man planerar sin resa dit.

När är det bäst att åka till Mexico City?

Den optimala tiden att besöka Mexico City enligt oss är påsken, eller ”Semana Santa” som det kallas i Mexiko. Precis som i Sverige varierar påskveckan varje år, det vill säga i mars eller april.
Under mars och april är dagstemperaturen runt 24-25. På kvällarna kan det dock bli lite kyligare (9 – 10 grader). Då regnperioden (som inträffar under sommarmånaderna) har fortfarande inte börjat är klimatet behagligt men ta med en jacka för de kyliga kvällarna.
Att påskveckan är den absolut bästa tiden att besöka Mexico är för att många av stadens invånare väljer att resa bort, vilket gör att biltrafiken och föroreningarna minskar. Vissa helgdagar kan staden kännas lite öde (med mexikanska mått mätt). En annan fördel är att människor firar påsk, vilket innebär mexikanska påsktraditioner, gudstjänster i katedralen och så vidare.

Den näst bästa tiden att besöka Mexikos huvudstad

Jag och Viri firar Dia de los Muertos i Mexiko

Den näst bästa tiden att besöka staden är under oktober och november månad, när Mexiko firar “Dia de los muertos. För er som har sett Pixars film “Coco” har ett litet hum om vad detta är. “Dia de los muertos” är mexikos allhelgonafirande, där de firar sina döda på ett mycket speciellt sätt.
Att besöka Mexiko under dessa dagar är helt klart en upplevelse. dagstemperaturerna ligger runt 22-23 grader och kvällarna 10-7 grader. Under oktober och november regnar mycket sällan då regnperioden har passerat.

Att besöka Mexico city under julen

Ángel de la independecia (Mexico City)

Att besöka den stora staden under julen är också en trevlig upplevelse. Man får inte samma julkänsla som i Sverige. Den mexikanska julen är delvis sponsrad av Coca Cola (besöker ni Mexiko i juletider kommer ni att förstå). Det är ändå en mysig stämning som infinner sig i staden med några utomhusmarknader och en stor metallgran, som sätts upp på Reforma. På Zocalo, stadens stora torg, brukar man även sätta upp en stor isbana, där skridskor kan lånas gratis så att de som aldrig har haft möjligheten att prova på för göra detta.
Vintermånaderna i Mexico City kan vara ganska så kalla ( ca 5 grader) så man bör ta med sig en jacka om man går ut på kvällarna. Dagstemperaturerna ligger dock på runt 20 grader.

Sommaren innebär regnperiod

Att besöka Mexico City under sommaren är inte optimalt. Även om det blir riktigt varmt under sommaren (dagstemperaturerna ligger på mellan 25-27 grader) så är det regnet som är den största anledningen till att man inte bör besöka mexikos huvudstad på sommaren. Eftermiddagarna präglas av störtskurar vilket ofta gör att brunnar svämmar över och det blir trafikstockningar. Även tunnelbanan på vissa ställen kan ibland stå under vatten. Med andra ord, har man möjligheten att undvika att besöka staden på sommaren så bör man göra det.

Om ni själva vill se vilket väder det är i Mexico City rekommenderar vi följande källor för väder: Climate-data.org och Travel US News

För att läsa mer av våra artiklar och reseberättelser om Mexiko kan ni besöka vår Mexikosida här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.