Farliga djur i Mexiko

Mexiko har en fantastisk natur och mycket spännande djur att spana efter. För den som aldrig varit i Mexiko är det inte ovanligt att tro att precis allt är farligt. En ganska vanlig fråga som jag har fått genom åren är vilka farliga djur som finns i Mexiko och vilka djur man bör akta sig för.  Många av djuren i Mexiko kommer den vanlige turisten sällan i kontakt med men det är ändå bra att känna till vilka farliga djur som finns och vilka djur man bör vara extra försiktig med

Vi har därför sammanställt en lista över farliga djur i Mexiko.

Farliga djur i Mexiko

Mygg

Ett av det farligaste djuret som turister faktiskt stöter på är mygg. Även om Mexiko är relativt förskonat från sjukdomar som orsakas av myggor, men detta innebär inte att det är helt riskfritt att bli biten av mygg i Mexiko. I Sverige rekommenderas man att vara försiktig när man åker till de tropiska delarna av Mexiko då Malaria, Dengue och även Zikaviruset har påträffats i Mexiko. Det finns malariatabletter som kan ge ett visst skydd om dessa tas innan man reser.

Mygga

Myggor som sprider sjukdomar som de ovan finns i Mexikos södra regioner, delstater som Tabasco, Chiapas, Yucatan och Quintana Roo bör man vara extra försiktig när det kommer till sjukdomar som sprids med hjälp av mygg. Detta är särskilt viktigt för den som planerar att besöka Cancun, Playa del Carmen eller närliggande destinationer. Mygg på dessa ställen är mest vanliga under april-november, men man bör vara särskilt medveten om att de flesta mygg trivs bäst under regnperioden (juni till oktober) men ska man helst undvika att besöka Mexiko ändå. Sommarmånaderna är nämligen inte speciellt roliga att vara i Mexiko på. Den bästa tiden att besöka mexiko är helt klart slutet av oktober till mars.

Läs mer Malaria, Dengue, Zika om andra vaccinrekommendationer för Mexiko på vaccin.se

Puma och Jaguarer

Det många inte vet om Mexiko är att de stora vilda kattdjuren Puma och Jaguar lever fritt. Det finns flera delstater i Mexiko där dessa ståtliga katter återfinns, bland annat i norra Mexiko (Sonora, Chihuahua, Tamaulipas) där det finns mycket berg, men även i andra delstater i Mexiko kan man finna både jaguarer och pumas, inte minst på den turistvänliga Yucatan halvön där många turister tenderar att resa. 

Puma

Fladdermöss

Efter 2020 tror jag ingen inte har lite respekt för fladdermössen. I Mexiko såväl som i Texas finns det en relativt stor mängd av fladdermöss. Dessa fladdermöss brukar inte utgöra någon större fara för människor men om man planerar att utforska grottor eller andra mörka utrymmen som “cenotes” som brukar vara populära bland turister i Mexico. Fladdermöss kan om man kommer för nära bita och de kan bära på sjukdomar som rabies.

Hundar

Jag vet, hundar kanske inte är det djur man först tänker på när man tänker “farliga djur” men faktum är att det är ganska vanligt att se övergivna hundar i Mexiko. Under min tid i Mexico City tyckte jag mig själv notera att det fanns färre gatuhund än när jag först flyttade dit. Det är dock vanligt att man har sina hundar lösa eller tråkigt nog kan se övergivna hundar som går på gatan. 

En av mina bästa vänner har ett gott hjärta och räddar hundar som hamnat på gatan, han har dock blivit biten vid ett flertalet tillfällen och har således fått ta flera sprutor för rabies.

Ett gott råd är att vara vaksam på hundar som går lösa och inte gå alltför nära.

Hajar

Även om hajattacker sällan händer i Mexiko så har det hänt och det finns hajar i vattnet utanför populära stränder som Cancun och i Los Cabos. Det finns flera typer av hajar i den Mexikanska Golfen. Av dessa kan endast några anses vara aggressiva:

 • Tjurhaj
 • Hammarhaj
 • Karibisk Revhaj

Hajattacker är, som tur är väldigt sällsynta i Mexiko och av någon anledning verkar Hajattacker vara mer vanligt i Florida än de är i Mexiko. Den senaste hajattacken med dödlig utgång i Mexiko som jag kunnat hitta skedde 2018, i Puerto Penasco i nordvästra Mexiko. För att läsa mer om detta kan ni göra det här

Haj

Giftiga djur i Mexiko

För enkelhetens skull har vi samlat de giftiga djuren i Mexiko under samma rubrik. Personligen tycker jag oftast att de giftiga djuren är läskigare eftersom de oftast är små och oberäkneliga. Åker man utanför de större städerna, till stränder eller djungel så är det inte ovanligt att stöta på något giftigt djur som spindlar, ormar, ödlor och skorpioner.

Svarta änkan

En av de mest kända giftiga spindlarna för oss svenskar är den beryktade svarta änkan. Svarta änkan finns i Mexico och man bör vara uppmärksam på att man inte blir biten av den svarta spindeln. Att bli biten av en svart änka är tydligen väldigt smärtsamt men oftast inte dödligt, så länge man är fullt frisk. Man bör dock söka läkarvård om man blir biten.

Skallerorm

Ingen orm fascinerar mig som skallerormen. Jag är livrädd för ormar och skallerormen har jag stor respekt för. Jag skulle förmodligen skita ner mig om jag bara så hörde ljuden från en skallerorm. Viri hade ett möte med en skallerorm när hon badade i “Isla del Padre” (på gränsen mellan USA och Mexiko). Som tur var är skallerormen inte speciellt aggressiv när den befinner sig i vatten så Viris vänner slog ihjäl ormen och grillade den över öppen eld.

Jag hade dock inte varit speciellt kaxig om någon hade ropat “STÅ STILLA” när jag precis hade hoppas i vattnet.

Korallorm

Korallormen är en vacker men giftig orm. Som tur är så syns den ganska väl på grund av dess färg. Den kan dock förväxlas med andra, icke giftiga ormar som finns i Mexiko.. En tumregel bör vara att hålla sig borta från alla typer av ormar, för säkerhets skull. Jag trodde en gång att jag hade höll på att trampa på en korallorm en gång i USA. Jag hörde skrik från några som gick bakom mig och när jag tittade bakom mig låg en färgglad orm. Dock tror jag inte det var en korallorm när jag sedan Googlade, men min första tanke var att jag var äckligt nära att trampa på en.

I Mexiko är korallormen främst vanlig i delstaterna Durango, Zacatecas och Aguascalientes, varma delstater men inte så pass varma så att det är öken. De trivs ofta i lite högre gräs och under stenar.

Lansorm

En av de farligaste ormarna i Mexiko är Lansormen. Namnet har den fått då dess huvud är format likt en lans. Till utseendet kan man säga att den påminner till viss del om vår svenska huggorm och Lansormen tillhör just familjen för huggorm. Skillnaden är dock att Lansormen är mycket farligare och orsakar många bett. Lansormen påträffas främst i kustområdena vid mexikanska golfen men även i nordamerika och centralamerika finns den. 

Skorpion

Av någon anledning är skorpion det djur som jag träffat på mest under min tid i Mexiko. I Mexiko finns det svarta, bruna och ljusgula skorpioner. Innan min tid i Mexiko trodde jag det bara fanns en typ och det var den stora svarta, men nej, det finns flera. Jag har dock aldrig sett några andra än de ljusgula små rackarna.

Under min tid i Mexiko spenderade vi många helger i delstaten Morelos, där en vän har sitt weekend-hus. Stället kryllade dock av små ljusgula skorpioner som kamouflerade sig bra mot husets golv. Jag var dock lyckligt ovetandes om detta problem tills en morgon när min kompis vaknade och hade en skorpion på kinden. I panik viftade han bort den och steg upp som om inget hade hänt. Sedan dess har jag för vana att alltid titta under, och skaka på täcket när jag ska sova i Mexiko.

På marknader i Mexiko finns det ofta skorpioner att äta, dessa är dock tillagade vilket känns mycket tryggare och godare (dessa äts med lime och chili).

Brun Skorpion

Gilaödla

Det är inte vanligt förekommande att ödlor är giftiga men en av ödlorna som är giftiga finns i Mexiko. Gilaödlan, eller Gila monster som den också kallas finns i sydvästra USA eller i nordvästra Mexiko. Gilaödlan finns i främst i den mexikanska delstaten Sonora och den delstaten bör undvikas av andra anledningar än farliga ödlor. Även om Gilaödlan är giftig och bör undvikas så är den sällan dödlig, så länge du är en vuxen frisk människa. 

Gila Ödla

Maneter

För den som planerar att besöka många av Mexikos vackra stränder kan det vara en bra idé att ha koll på de giftiga maneterna. I den Mexikanska golfen (och även Cancun och Playa del Carmen) finns det i huvudsak tre typer av maneter som får anses vara farliga. Dessa är:

 • Röd brännmanet (Lion´s Mane)
 • Blåsmanet (Portuguese man o´war)
 • Havsnässla (Sea Nettle)

Det brukar skämtas friskt om att man bör kissa på stället man blivit bränd av en manet, detta stämmer dock inte, så undvik att kissa på dig eller någon annan. (Detta råd gäller inte bara om man blivit bränd av en manet utan som en generell regel som man alltid kan följa)

Manet

Avslutande kommentarer om Mexikos farliga djur

Efter att ha läst denna artikel om farliga djur i Mexiko är det säkert lätt att tro att det kryllar av farliga djur under varje sten. Så är dock inte fallet. Man får inte bli avskräckt att besöka Mexiko på grund av djurens skull. Under mina drygt fem år i Mexiko var det enda farliga djuret (förutom hundar) jag såg, några skorpioner. Jag har dock ätit fler skorpioner än vad jag har sett levande, vilket kanske kan ge en fingervisning hur ovanligt det är att faktiskt stöta på farliga djur.

Jag måste dock medge att första gången jag sov i en stuga/skjul i en djungel, var jag riktigt orolig att bli biten av något djur, vilket inte hände.

Några bra tips som jag lever efter när jag reser runt i Mexiko är:

 • Sov med myggnät om du befinner dig i områden med mygg
 • Kontrollera lakan och sängkläder innan du går och lägger dig
 • Titta i dina skor innan du tar på dig dem
 • Se upp var du trampar om du inte går på redan trafikerade stigar
 • Gå inte för nära gatuhundar eller andra djur
 • Var uppmärksam när du badar och undvik att bada där det är folktomt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.