Bästa områdena att bo i Mexico City

Mexico City är en världsmetropol med över 21 miljoner invånare. Mexico City som även förkortas “CDMX” för Ciudad de Mexico, kan kännas stor och rentav svårnavigerad, speciellt för någon som aldrig besökt staden tidigare. Jag och Viridiana har bott i flera olika stadsdelar, både tillsammans och var och en för sig, Vi tänkte därför försöka ge en inblick i var i Mexico City som är bäst att bo om man kommer på besök i egenskap av turist. Vi anser att nämligen att Roma Norte är den bästa stadsdelen att bo i när man besöker Mexico City. Vi kommer dock presentera andra stadsdelar som är populära att bo på för turister och samtidigt förklara varför vi tycker att Roma Norte är det bästa valet.

Roma Norte

Roma Norte ligger i centrala Mexico City, söder om “Centro Histórico”. Roma Norte är det “hippa” området i staden där innovation och kreativitet flödar, inte minst i restaurangvärlden. Om man väljer att bo i Roma Norte har man stor närhet till en uppsjö av bra och mysiga restauranger. Maximo Bistrot Local, La Docena, MOG Bistro är bara några av några riktigt bra restauranger som finns i Roma Norte. Är man osäker på vad man vill äta kan man alltid besöka Mercado Roma, och välja och vraka mellan mini-restaurangerna (här måste man prova på tortas med bläckfisk (calamar) om man får chansen. Vill man ha en lite mer mexikansk matupplevelse finns det en hel rad med tacoställen, en personlig favorit är Tacos Alvaro Obregón.

Andra fördelar med Roma Norte är att stadsdelen har en lugn och avslappnad atmosfär, en bidragande orsak till detta är alla de caféer som går att hitta här. Stadsdelen är även relativt cykelvänlig, då man ofta kan se människor med ecobicis cykla förbi.
Roma Norte ligger bra till om man vill besöka Condesa, Zona Rosa eller Juarez som alla är gångavstånd ifrån Roma Norte. Vill man besöka Centro Histórico finns det metrobus som tar en från Roma Norte direkt till centrum. Exempelvis kan man ta metrobus från Parque Pushkin och åka hela vägen till metrobus Hidalgo, som ligger ett stenkast ifrån Palacio Bellas Artes.

EcoBicis Mexico City

Condesa

Condesa är ett annat favoritområde som, likt Roma Norte, är fyllt av bra restauranger, caféer och uteställen. Condesa har dock blivit dyrare sedan jag för första gången besökte Mexico City, i och med att fler människor med hög ekonomisk och social status har flyttat till Condesa. För mig som har bott i Mexico City är egentligen Condesa det område man ska bo i om man är bosatt i Mexico City, detta på grund av att det finns två härliga parker att varva ner i, Parque México och Parque España. Men om man kommer på besök från Sverige är detta inte något speciellt. Condesa är extremt mysigt område och om man vill ha det lugnt och skönt och är beredd att åka uber för att ta sig runt i staden så är området perfekt. Condesa ligger nämligen lite för långt för att man ska kunna ta sig till exempelvis Juarez och Zona Rosa till fots (om man inte gillar att gå såklart). Om man ska till Centro Histórico är det nästan nödvändigt att åka med Uber eller taxi då tunnelbanan kan uppfattas som lite krångligt att åka till Zocaló, som är stadens stora torg. Vill man trots allt åka tunnelbana kan man kliva på från “Chilpancingo” och byta vid stoppet “Chabacano” och senare vidare med blå linje mot “Zócalo”.

Centro Histórico

Centro Histórico är Mexico Citys centrum och likt andra städers centrum det är alltid mycket folk och turism. Ett besök i Centro Histórico är oundvikligt då det finns så mycket att se här. Katedralen, Palacion Bellas Artes, Templo Mayor och Plaza Garibaldi är bara några av de sevärdheter som är värda att besöka. Dock är det inte nödvändligvis det bästa stället att bo på. Centro Histórico är visserligen ett mycket vackert område med många fina byggnader. Det ligger dock nära Tepito och Lagunilla som är områden som man som turist ska försöka undvika till varje pris.
I Centro Histórico ska man bo om man har en bra anledning till att bo centrum. För att se allt det man behöver se i Centro Histórico behöver man en dag, max två. Det är dock inte värt att bo där bara för det. Måste man bo i Centro Histórico är det viktigt att man bor på ”rätt” sida om Bellas Artes, det vill säga inte i området bakom och norrut (mot Garibaldi). Försökt hitta ett boende i anslutning till gågatan Madero, eller söder om Bellas Artes.

Templo Mayor - Centro Historico
Templo Mayor

Polanco

Är man intresserad av lyxshopping och fina kvarter i Los Angeles-stil är Polanco stället man ska bo på. På gatan Masaryk kan man shoppa loss med välkända varumärken och trendiga butiker. I Polanco hittar man även många länders ambassader och många utländska företag som har sina kontor. Det finns många fördelar med att bo i Polanco som turist, men man tappar mycket av den mexikanska upplevelsen genom att bo här. Det ligger också relativt avsides vilket gör att det är svårt att ta sig runt utan uber eller taxi.
I Polanco ska man bo om man har mycket pengar i reskassan och/eller reser med barn. Vi tycker att Polanco är extremt barnvänligt ställe att bo på, då det är rent och relativt lite trafik. Det är också lätt att köra barnvagn här, då gatorna generellt är mycket mer välskötta än andra delar av staden. I Polanko hittar man, föga förvånande, många exklusiva hotell exempelvis Presidente InterContinental och JW Marriot Hotell.

Zona Rosa

Zona Rosa är det koreanska området som även är känt för att vara gayområdet i Mexico City. Zona Rosa är ett fantastiskt område om man vill ha kul och det är väldigt turisttätt. Nackdelen med Zona Rosa är att det är ganska högljutt, det är många barer, karaoke och nattklubbar som gör att vi personligen inte skulle vilja bo här under ett besök i CDMX. Zona Rosa är nästan alltid fullt med folk och då områden ligger mitt emellan två trafikerade gator, Reforma och Insurgentes. Ett besök är dock mycket rekommenderat i Zona Rosa även om man bör undvika att bo här.

Juarez

Juarez är en uppstickare när man pratar om nya och hippa områden i Mexico City. Under de senaste åren har detta område, som efter jordbävningen 1985 lämnades i glömska, renoverats och ur detta har många spännande restauranger och affärer uppstått. Juarez innefattar även Zona Rosa men många är omedvetna om detta. Vi har iallafall valt att dela upp de två områdena i detta inlägg för att göra det lättare för dig som läser.
Ett litet tips för Juarez är att besöka “Comedor Lucerna” som är en bakgård där man öppnat upp en rad spännande smårestauranger/food trucks för besökarna att testa på. Ett himmelrike för matälskare med beslutsångest, som vi residioter ändå är.

Coyoacan

Coyoacan är det område på denna lista som ligger mest avsides. Om man har mycket tid på sig och inte har problem med de långa transporterna till stadens mer centrala delar är Coyoacan ett jättetrevligt område att bo i. Området präglas av färgranna hus och en lugn och avslappnande atmosfär. I centrala Coyocan hittar man ett vackert torg och kyrkan “Parroquia San Juan Bautista”, som defintivt bör besökas.

Vid ett besök i Coyocan är även ett besök på Coyocan Market, där man kan äta god och vällagad mat, ett måste. Till efterrätt rekommenderar vi att besöka något av de många stånd som säljer “churros” eller en kaffe/varm choklad på Cafe el Jarocho. Är magen glad är människan glad.

Coyoacan är som sagt väldigt trevligt. Det är inte för inte att konstnärer som exempelvis Frida Kahlo valde att bo i Coyocan, vars hus nu är museum (Museo Casa Azul). Man måste dock avväga om avståndet kommer sätta käppar i hjulet eller inte. På grund av trafiken i Mexico kan man förlora mycket tid för att transportera sig fram och tillbaka till sitt boende.

Coyoacan Centrum
Coyoacan Centrum

Avslutande kommentarer om stadsdelarna i CDMX

Vi har här ovan försökt förklara varför vi tycker att Roma Norte är allra bäst att bo i som turist. Det finns självklart andra faktorer än läge som spelar in och vi är fullt medvetna om att varje person har olika behov när de reser. Vi tänkte därför erbjuda våra läsare att kontakta oss om ni känner att ni har frågor om boende i Mexico City. Vi kommer försöka så gott vi kan att hjälpa er med de frågor och funderingar ni har kring CDMX alla stadsdelar och var man bör bo. De stadsdelar som vi nämnt ovan är alla riktigt bra att bo i, så oavsett vad så bor man centralt och bekvämt. Tveka inte att höra av er om ni har eventuella frågor eller funderingar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.