Så bör du tänka kring dricks i Turkiet

Att ge dricks i Turkiet är en viktig del för att stötta service personal som har relativt låga löner. Hela turistbranschen har gått på knäna under hela 2020 och dricks kommer att bli att viktigare för att får branschen på fötter igen. Vi vill dock vara tydliga med att endast ge dricks där man är nöjd med servicen.

Hur mycket ska man då ge i dricks i Turkiet?

Det vanligaste är att man ger 5-10% på det som man konsumerar.
För lite finare ställen, som erbjuder mer exklusiv service, kan det dock förväntas att man ger 10-15 % av det som du konsumerar i dricks. Detta är dock inget krav utan mer som en uppskattad gest. Man bör dock fundera ut själv vad man värdesätter när det kommer till ”bra service”. Personligen brukar jag dricksa mer på ställen som har begränsade resurser men som erbjuder bra service. Men detta gör man som man själv vill.

Vi ska i denna artikel gå igenom hur man bör tänka kring dricksen i Turkiet. Vi ska inleda med att förklara hur vi själva tänkte kring dricks under vår resa i Turkiet.

Den största anledningen till att ge dricks i Turkiet

När man besöker Turkiet blir det ganska tydligt att det finns mycket människor som blir en del av din reseupplevelse. Många människor är anställda för att passa upp på dig och bidrar till att göra din upplevelse extra speciell. Det finns dock även en hel del människor som bidrar till det motsatta och kan göra din vistelse i Turkiet till en mindre minnesvärd upplevelse.

Vi anser att ge dricks är en självklarhet i Turkiet, om har råd och BARA om man får bra service. Vi anser att belöning för dem som gör ett bra jobb och bidrar till fantastiska reseupplevelser. Detta gäller givetvis inte bara Turkiet utan alla länder i världen där man brukar ge dricks.

Så mycket ska du ge i dricks i olika situationer

Som tidigare sagt är det absolut vanligaste att ge 5-10% av summan som du konsummerar. Detta är inga konstigheter. Detta gäller för ställen där du betalar för en tjänst eller service. Detta gäller dock inte för exempelvis när du tar en taxi. För taxi i Turkiet är det vanligare att bara avrunda uppåt om man är nöjd med sin chaufför. Kör chauffören vårdslöst (som är ganska vanligt förekommande i Istanbul) kan man försöka att komma undan med att avrunda nedåt, detta kan fungera om Taxichauffören inte har växel (även det mycket vanligt förekommande).

Det finns dock situationer där det är svårare att veta hur mycket man ska ge dricks.

Att dricksa på hotell exempelvis är lite svårare då det finns serviceyrken som gör din semester lättare men där det är orimligt att betala en procent-satsen på hela hotelrummet varje gång. Städare och väskbärare är exempel på detta, om man bor på lite finare ställen. Här kan man gott ge 10-20 turkiska lira per dag eller servicetillfällen, förutsatt att du är nöjd med deras service givetvis. Om städningen är undermålig kan du gott strunta i att ge någon dricks.

För guider och turledare får man själv avgöra hur mycket eller lite som man vill ge i dricks. Dessa förväntar sig sällan att få dricks men vi anser att om man är nöjd med sin guidade tur eller inte.

Jag personligen brukar föredra att ta så kallade “free tours” eller “free walking tours”. Inte för att de är gratis utan för att dessa guider brukar anstränga sig mer och upplevelsen blir så pass mycket bättre då dessa bara jobbar för dricks. I slutändan kan det bli lika dyrt som en betald guidad tur, men så mycket bättre.

Om man inte är nöjd med sin service då kanske ni undrar? Antingen ger man ingenting i dricks, eller om man är riktigt missnöjd kan man visa detta med att ge ett mynt i mindre valör i dricks. Att inte ge något i dricks kan tolkas som att man glömt eller inte vet om att man bör lämna dricks. Genom att lämna en lira sänder det ett tydligare budskap.

Hur ska du ge dricks i Turkiet?

Det enkla svaret på denna fråga är att du personligen bör överräcka dricksen till den person du vill ska ha den. Det är lätt att vilja lämna kvar dricks på bordet men då är det inte helt säkert att rätt person får pengarna, man missar ofta den positiva reaktion som man ofta får när man lämnar dricks till någon.

Oftast är det lättast att dricksa i sedlar så var säker på att ha sedlar i mindre valörer men det kan också vara skönt att bli av med alla dessa turkiska mynt som man samlar på sig under sin resa.

På mindre ställen går det bra att lämna dricks på bordet

Avslutande kommentarer

Vi hoppas att våra råd om dricks i Turkiet kommer visa sig användbara för er resa till Turkiet. Det viktigaste att ha med sig är att du får dricksa exakt hur mycket och hur lite du vill på din resa. Att ge dricks ger oftast många positiva ringar på vattnet, du gör den som arbetar glad och detta är vi övertygade om bidrar till att andra turister får ett lika bra bemötande i framtiden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.